Martta pulskistui horrostamiskuntoon – Eläintieteilijä: "Siileillä on läskikello"

LUONTO Siilillä pitää olla tarpeeksi elopainoa ja talvipesä. Kirsi Vettenranta auttaa saamaan molemmat.

Kirsi Vettenrannan tämän syksyn suojatit ovat sinnitelleet poikkeuksellisen pitkään hereillä. Marttakin oli vielä marraskuun viimeisinä päivinä varsin pirteä. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Martta sekä sen kohtalotoverit Mauri ja Taavi tuhisevat pikku yksiöissään rivitalon ja omakotitalon välisen aidan vieressä Varistossa. Puisen talvikodin kaikkine tarvittavine täytteineen on kolmikolle rakentanut rivitalossa asuva Kirsi Vettenranta yhdessä omakotinaapurinsa kanssa.

Kaikki on muuten hyvin, mutta siilien talvehtiminen ei ole käynnistynyt siten kuin kalenterin mukaan voisi olettaa.

–On ollut todella poikkeuksellinen syksy, en muista vastaavaa. Viime vuonna siilit olivat unilla jo hyvissä ajoin lokakuun puolella, Vettenranta vertaa.

Miinusasteita ajoittain hipelöineet lämpötilat ovat sitkeästi poukkoilleet takaisin plussalle. Se ei ole edistänyt horrostamisen alkamista.

Vettenrannan suojissa siileillä ei ole hätää, ne saavat päivittäin hunajalla ja kasvisöljyillä vahvistettua, viljatonta ja kalatonta koirien penturuokaa ja niiden painon kehittyminen kirjataan tarkasti.

–Nuoren siilin on hyvä painaa ainakin 800 grammaa ennen horrostamista, jotta se selviää talvikaudesta, Vettenranta tietää.

Martta pääsee kokeeksi vaa’alle. Hieno tulos, 870 grammaa. Syys-lokakuun vaihteessa Martta ja sen veli Mauri painoivat vaivaiset parisataa grammaa.

Nyt siilien aineenvaihdunta lopultakin enteilee kunnon horrokseen vaipumista. Keväällä ne pääsevät takaisin luontoon kotikonnuilleen, siilisisarukset Varistoon ja Taavi löytöpaikalleen Lohjalle.

Yleensä Vettenranta laittelee pihalleen talvipesiksi useita yhden siilin asuttavia mökkejä, mutta nyt hän on vienyt niitä muille seuduille, muun muassa Espoon Luukkiin.

–Pihallamme alkaa remontti ja keväällä tulevat kaivinkoneet. Siksi siilejä on vain kolme, ja niiden majoitus on järjestetty tuohon aidan taakse naapurin puolelle.

Siilejä oli alun perin neljä, mutta yksi ei huonokuntoisuuttaan selvinnyt. Aliravitsemus, taudit ja loiset voivat viedä eläimen niin huonoon kuntoon, että se menehtyy lääkinnästä ja ruokkimisesta huolimatta.

–En pidä siilejä lemmikkeinä, vaan kunnioitan sitä, että ne ovat villejä eläimiä. Luonnonvaraiselle eläimelle ei ole koskaan etu, että sitä elättää, jos se ei ole jotenkin vahingoittunut, yli viisitoista vuotta alueen siilejä kaitsenut Vettenranta korostaa.

– Mutta on täällä silti monet itkut itketty, kun on hautajaiskahveja juotu.

Piikkipallojen elämä luonnossa on vain muutaman vuoden mittainen ja monesti vielä lyhyempi. Siili voi kuolla talvehtiessaankin, kun sen keräämä energia kuluu loppuun.

Vettenranta iloitseekin poikkeuksellisesta, viimekesäisestä kohtaamisesta.

–Yksi siili tuli pihamaalle jo kolmatta kesää peräkkäin.

Hän tunnistaa entiset hoidokkinsa peräosan piikkeihin sipaistusta kynsilakasta.

–Kaikilla on eri sävynsä.

Siileillä ei ole mennyt enää vuosiin hyvin, vaan niiden määrä on ollut jyrkässä laskussa. Syystä ei ole varmuutta, mutta iso harventaja on liikenne, samoin ötökkämääriä vähentävät, ”liian” siisteinä pidetyt pihat ja puistot.

–Tämä on se tärkein syy, miksi olen ryhtynyt siilejä auttelemaan. Kokemus auttaa jo aika hyvin tunnistamaan, onko eläimellä alipainoa tai joku muu vaiva. Yksi hälyttävä merkki on jatkuva yskiminen, joka usein johtuu keuhkomadoista. Jos siiliä ei madoteta, ne ovat sille kuolemaksi.

Siili-ihmiselle on tyypillistä kököttää iltahämärissä taskulampun kanssa pusikossa.

–Olen pienestä pitäen ollut eläinrakas, mutta en koe itselläni olevan mitään erityisen suurta hoivaviettiä. En tiedä, mikä siileissä kiehtoo. Ehkä nämä ovat vähän samanlaisia örrimöykkyjä kuin me pohjalaiset, Pohjanmaalla kasvanut Vettenranta virnistää ja siirtää Martan vaa’alta koriin pesään viemistä varten.

–Mamman kulta, lepertelee örrimöykky toiselle.

Siili

Rauhoitettu laji.

Ei saa pyydystää, häiritä, siirtää tai tappaa, eikä sen pesää saa hävittää.

Ei saa ottaa lemmikiksi eikä tuoda kotiin, ellei yksilö ole sairas tai vahingoittunut.

Saa ruokkia pihalla ja rakentaa talvimajan horrostamista varten.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tappaako leuto talvi siilit? – Asiantuntija toppuuttelee: "Joukkokuolemia ei ole tulossa"
    1.2.2017 17:01

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut