Tikkurilan padon osittainen purku sai lautakunnan siunauksen – Töissä on huomioitava joesta löytyneet haitta-aineet

PATO Lautakunta katsoo, että purku- ja kunnostustyöt parantavat lohikalojen elinoloja Keravanjoella. Avi päättää nyt luvasta.

Vantaan ympäristölautakunta päätti viime viikolla puoltaa Tikkurilankosken padon osittaista purkua ja koskialueen kunnostusta. Arkisto/Juha Salonen

Tuomas Massinen

Tikkurilankosken pato saatetaan pian purkaa osittain ja koskialue kunnostaa. Vantaan ympäristölautakunta lausui Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (Avi) puoltavansa vesilain mukaisen luvan myöntämistä purku- ja kunnostustöille. Samalla lautakunta näytti vihreää valoa padon ja kalatien vesitalouslupien rauettamiselle.

Avi päättää nyt luvasta.

–Jos lupa myönnetään, työt voivat alkaa sen jälkeen. En osaa sanoa, millä aikataululla Avi päätöksen antaa. Yleensä koko asian käsittely kestää noin vuoden, selvittää Vantaan johtava ympäristötarkastaja Saara Juopperi

Osittaisella purkamisella historiaa jää näkyviin."

Lautakunnan viimeviikkoisen lausunnon mukaan padon osittainen purku ja koskialueen kunnostus parantavat lohikalojen nousu- ja lisääntymisoloja Keravanjoella ja lisäävät joen virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Lautakunta katsoo, että purku- ja kunnostustöistä on tehty tarpeeksi luontoselvityksiä. Tutkimuksissa joen maaperästä on löydetty haitta-aineita: liiallisesti öljyhiilivetyä ja jonkin verran arseenia ja lyijyä. Lautakunta vaatiikin, että myönnettävässä luvassa määrätään, että pilaantuneiden kerrostumien purku- ja kunnostustyöt saavat vaikuttaa vedenlaatuun mahdollisimman vähän.

Lausunnon mukaan purku- ja kunnostustyöt on tehtävä kalojen nousu- ja kutuaikojen ulkopuolisilla aikaväleillä 15.11.–15.4. ja 15.6.–30.8. Töissä on vältettävä uoman sulkemista ja vedenjuoksun estämistä taimenen nousuaikana 1.9.–15.11.

Padon purku liittyy laajaan jokirannan kehittämiseen. Koskesta muokataan kalastuspaikkaa. Purku tuo lisätilaa joen pohjoispuolelle uoman ja Tikkurilantien väliin. Tilaa kehitetään oleskelupaikaksi. Yli 100 vuotta vanhan padon purkuaie on myös herättänyt närää. On esimerkiksi ehdotettu, että nykyinen kalaporras pitäisi mieluummin korjata kuin purkaa.

–Lautakunta lausui purkuhakemuksen puoltamiseksi. Osittaisella purkamisella historiaa jää näkyviin, Juopperi kommentoi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tikkurilan jokirantaa uusitaan 12 miljoonalla – Jättiuudistus pääosin valmis vuonna 2021 8.10.2017 7:10

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut