Vantaalle tulee ensi kesäksi 400 kaupunkipyörää

Useat kaupungit ovat Vantaan ohella parhaillaan hankkimassa kaupunkipyöriä katukuvaan. Espoossa kaupunkipyöriä on kokeiltu syksyn ajan. Klaus Nurmi/Arkisto

Marika Lumme

Vantaalle on näillä näkymin tulossa ensi kesäksi kaupunkilaisten käyttöön noin 400 pyörää. Kaupunkipyörät katukuvaan tuo kaksi eri yritystä, joista toinen on singaporelainen oBike ja toinen irlantilainen Urbo.

Vantaateki syksyllä esisopimuksen singaporelaisten kanssa Irlantilaisen yrityksen kanssa asia on vielä Vantaan liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holmin mukaan keskusteluasteella. Holmin mukaan alustava tieto on, että kumpikin yritys toisi noin 200 pyörää kokeiluun Vantaalle.

– Myös pyörien määrä on vasta alustava arvio. oBike on työnimenä puhunut paristasadasta pyörästä, Holm kertoo.

Singaporelaisen yrityksen kanssa tekemässä esisopimuksessa kaupunki antaa luvan käyttää julkisia teitä ja katuja pyörien käyttöön. Pyörille ei tule kiinteitä asemia, vaan niiden toiminta perustuu kännykällä toimiviin älylukkoihin. Kännykkäsovellus kertoo käyttäjälle pyörien sijainnin.

– Kaupunki ei ole sitoutunut mihinkään, kuten ei yrittäjäkään. He tuovat pyörät Vantaalle keväällä, jos haluavat. Minne pyörät tulevat ja mitä ne maksavat selviää myöhemmin, Holm sanoo.

Vantaa kokeili kesäfillari-kampanjaa viime kesänä. Holmin mukaan tuleva kesä mennään ulkomaalaisten yritysten tuomien pyörien päällä.

–Vaikka Kierrätyskeskuksen kanssa yhteistyössä toteutetusta kesäfillarikampanjasta saatiin hyviä kokemuksia, me emme halua kilpailla markkinaehtoisten toimijoiden kanssa. Kaikkien kannalta on paras ratkaisu, jos kaupunkipyöräjärjestelmä saadaan toimimaan markkinaehtoisesti. Turha käyttää verorahoja tällaiseen kun on valmis ratkaisu olemassa, Holm sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 8. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 12. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 13. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 14. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.