Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koiraharrastus on nyt hauskanpitoa – Suosiossa ovat tapahtumat, joissa on mietitty myös omistajien viihtymistä

VAPAA-AIKA Omistajien valistuneisuus tuo yhä useamman koiran erilaisten palveluiden pariin.

Molly-mopsi pinkoo häntä suorana vimmatusti ympäri koulutuskenttää. Vauhti hurmaa, ainakin Mollyn itsensä.

Mollyn omistaja Annika Laine kertoo yllättyneensä siitä, miten toimelias koira mopsi on. Laine toimii myyntijohtajana Tammistossa sijaitsevassaShowHau Centerissä. Koirat ovat hänelle sekä työ että harrastus.

Molly ja monet muut mopsit ovat Laineen mielestä hyviä esimerkkejä siitä, miten rotu voidaan ymmärtää väärin. Unohdetaan, että koira kuin koira kaipaa liikuntaa ja tekemistä.

–Aiemmin koira otettiin perinteisestä syystä vahdiksi tai metsästykseen. Sillä oli tehtävä. Koiran tarpeet eivät ole siitä muuttuneet, toteaa pitkään koiria kasvattanut Laine.

Ja taas mennään. Molly kirmaa häntä ojossa. Muilla ei ole niin kiire. Omistajaperheen lasten nimeämää kiinanharjakoiratyttö Santeria pelottaa muiden vauhti. Onneksi kasvattajatäti tarjoaa turvaa. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Työssään Laine kehittää palveluja, jotka mahdollistavat koiralle koiran näköisen elämän tämän päivän kiireisessä arjessa. Yksi niistä on päivähoito.

–Päivähoidossa käyvissä vakiokoirista osa on eroahdistuskoiria, osa tuodaan hoitoon purkamaan energiaa omistajien ollessa pitkän päivän töissä.

Laine mainitsee, että Ruotsissa moni yritys järjestää työntekijöidensä koirille päivähoitoa.

–Ruotsissa koiraa ei saa lain mukaan jättää yksin kuutta tuntia pidempään.

Showhau Centerissä ollaan sitä mieltä, ettei päiväkotikavereista puhuminen ole hassua, vaikka kyse on koirista. – Kyllä koiratkin odottavat aamulla parasta kaveriaan hoitoon ja eleet kertovat ilosta, kun oma kaveri saapuu, kertoo "päiväkodintäti" Annika Westerlund. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Koirille suunnattujen palvelujen kysyntä on kovassa kasvussa ja Laine uskoo sen kasvavan edelleen. Syynä siihen on paitsi koirien määrän lisääntyminen myös koiranomistajien valistuneisuus.

–Tänä päivänä moni haluaa tarjota koiralleen aktivointia, mutta niin, että se on myös itselle mielekästä.

Siitä kertoo muun muassa se, että erilaisten tapahtumien järjestäminen rouhaisee Showhaun liiketoiminnasta suurimman osan.

–Suosiossa ovat tapahtumat, joissa tapaa muita koiranomistajia ja joissa on mietitty myös omistajien viihtymistä.

Uutena vuotena Showhau järjestää uudenvuodenvastaanoton koirille ja niiden omistajille. Kyseessä ei ole iltapukujuhla, mutta hienostellakin saa.

–Tarkoitus on tarjota tilaisuus, jonne voi tulla hyvin pukeutuneena ja ottaa koiran mukaan. Uudenvuodenjuhlissa on ohjelmaa ja tarjoilua.

Tinkalta ei veto lopu, kun kyse on noutoleikeistä. Noutaja tietää hommansa. Suomenlapinkoira Nansenkin haluaisi välillä ehtiä nappaamaan kumiluun. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Koiran kanssa voi edelleen harrastaa myös hyvin tavoitehakuisesti. Kaikkia se ei kuitenkaan innosta. Moni haluaa pitää koiran kanssa hauskaa, vailla kisakuumetta.

–Molly-mopsille paras laji olisi agility, toteaa Laine napakasti, mutta hymyllään osoittaa ymmärtävänsä, ettei Mollyn rotevahko vartalo ole välttämättä lajiin paras mahdollinen.

Koiranomistajat kuluttavat yhä enemmän palveluja. Moni maksaa palveluista, kuten koiran kynsienleikkuusta, joiden voisi olettaa kuuluvan koiranomistajan perushommiin.

Lemmikkieläimiiin liittyvää kuluttamiseen perehtynyt tutkijatohtoriHenna SyrjäläVaasan yliopistosta vahvistaa koiriin liittyvien palveluiden kysynnän kasvun. Sen lisäksi hän on havainnut muutoksen siinä, miten koiran kanssa harrastetaan.

–Osa harrastaa edelleen hyvin tavoitehakuisesti, mutta yhä useampi kaipaa hauskaa yhdessäoloa koiran kanssa, sanoo Syrjälä.

Hän korostaa, etteivät kunnianhimoinen harjoittelu ja hauskanpito ole vastakkaisia ilmiöitä.

–Monesti hauskanpidon taustalla on esimerkiksi kommunikaation tai koiran lihaskunnon parantaminen. Niistä molemmista on hyötyä myös kilpailuissa.