Vanha ostari korvataan uudella keskuksella – "Hakunila on idän kätketty helmi, joka odottaa löytämistään"

SUUNNITTELU Kaupunki kaavailee modernia keskusta nykyisen ostarin tilalle.

Uusi palvelukeskus on tarkoitus rakentaa nykyisen ostoskeskuksen tilalle. Arkistokuva. Arkisto/Toni Tervo

Tuomas Massinen

Hakunilan keskustalle suunnitellaan kuumeisesti modernia ilmettä. Vantaan kaupunki kaavailee vanhan ostoskeskuksen tilalle uutta palvelukeskusta.

Tuoreessa kaavarungossa palvelukeskukseen tulee kaksi päivittäistavarakauppaa, julkisia ja yksityisiä palveluja, erikoiskauppoja ja yläkerroksiin asuntoja. Lisäksi keskukseen voi sijoittua kaupungin toimintoja, asukastiloja, pop up -toimintaa, järjestötiloja ja verkkokaupan näytemyymälöitä.

Asukkaat korostivat verkkokyselyssä viime vuonna, että Hakunilassa on ensijaisesti parannettava ostoskeskuksen aluetta. Väki kaipaa sinne eniten uusia kauppoja ja palveluja. Nykyisen laihan tarjonnan takia hakunilalaiset hakevat etenkin erikoiskaupan tuotteet muualta.

Kaupunkisuunnittelu on huomioinut näkemykset lautakunnan hiljan hyväksymässä kaavarungossa, raportissa, joka ohjaa tulevaa asemakaavoitusta. Aikataulua ei ole sille vielä asetettu.

–Ostari on kahden yksityisen kiinteistöyhtiön omistuksessa, joiden kanssa neuvotellaan mahdollisesta kaavamuutoksesta. Yhtiöiden suuntaan ollaan aktiivisia, jotta omistajat hakisivat kaavamuutosta, kertoo Vantaan aluearkkitehti Vesa Karisalo

Palvelukeskukseen tulevia erikoiskauppoja on kaavailtu ensisijaisesti katutasoon ja päivittäistavarakauppoja sen alle. Pysäköintipaikat on sijoitettu erilliseen halliin. Hakunilantien ja Kyytitien solmukohtaan muodostetaan nykyistä toria paremmin paikannettava uusi torialue, jonka yhteyteen sijoittuvat bussipysäkit. Keskustan maamerkiksi nousee 16-kerroksinen asuintorni Kyytitien varteen.

Kaupungin mukaan kaupallisten palveluiden keskittäminen saman katon alle on kauppojen elinvoimaisuuden vinkkelistä paras ratkaisu. Palvelukeskuksen rakennustöihin ei päästä vielä vuosiin.

–Monimutkaisiin kaavahankkeisiin menee helposti pari vuotta ja sen jälkeen rakennussuunnittelussa vuosi. Rakentaminen tapahtuisi todennäköisesti vaiheittain 2–3 vuoden aikana, Karisalo arvioi.

Raportin esimerkkisuunnitelmassa keskukseen sijoittuu kaksi 2000 kerrosneliön päivittäistavarakauppaa ja ehkä kolmas pienempi kauppa torin luo. Erikoiskauppaa ja palveluita tulee 5000 kerrosneliötä ja loput liiketiloista sijoitetaan Kyytitien ja Hakunilantien rakennusten kivijalkaan.

Ehdotuksena on, että Hakunilan erikoiskaupassa voivat painottua lapsiperheitä ja ikäihmisiä palvelevat alat, kuten vaatekauppa ja pienelektroniikka tai Porttipuistoa täydentävät palvelut, kuten pienet valaisin- ja sisustusmyymälät. Lisäksi Hakunilaan tarvitaan 2500 kerrosneliön verran muita palveluita, kuten ravintoloita.

Kaavarungossa kehitetään pääosin liikekeskusta, Kyytitien vartta ja Varikon uutta asuinaluetta Lahdentien molemmin puolin. Jos suunnitelma toteutuu, se voi nostaa Hakunilan väkilukua yli 11000:sta 17000:een. Tavoitteena on tehdä Hakunilasta ”elävä ja kiinnostava kansallispuistokaupunki”, joka toimii Kuusijärven ohella porttina Sipoonkorvelle ja tarjoaa houkuttelevan asuinympäristön kaikenikäisille.

–Hakunila on idän kätketty helmi, joka odottaa löytämistään, raportti kiteyttää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut