HS: Abeilta ei vaadita enää oikeinkirjoitustaitoa toisessa äidinkielen kokeessa

Ylioppilaskirjoitusten toisessa äidinkielenkokeessa ei tulevaisuudessa vaadita enää oikeinkirjoitustaitoa, kertoo Helsingin Sanomat.

Ylioppilastutkintolautakunta aikoo uudistaa äidinkielen lukutaidon koetta niin, että oikeakielisyyttä ei enää erikseen arvioida eikä virheitä merkitä suoritukseen.

Ensi syksynä voimaan astuva muutos on nostattanut paljon kritiikkiä opettajissa.

Arvostelijat pelkäävät, että jo aiemmin heikentynyt nuorten luku- ja kirjoitustaito rapistuuyhä pahemmin. Moni pelkää, että nuoret eivät tule pärjäämään maailmassa, jossa viestintä tapahtuu yhä enemmän kirjallisesti eikä kasvokkain.

Ylioppilastutkintolautakunnan äidinkielen jaoston puheenjohtaja Minna-Riitta Luukka muistuttaa, että oikeakielisyyttä vaaditaan jatkossa äidinkielen toisessa kokeessa ja sitä on yhä opeteltava, jos mielii menestyä.

– En hirveästi ymmärrä opettajien huolta. (...) Isot ja pienet alkukirjaimet eivät kuitenkaan kerro lukemisen taidosta, jota lukutaidon kokeessa testataan, Luukka sanoo HS:lle.

Toinen äidinkielen yo-koe mittaa nyt selvästi lukutaitoa ja toinen kirjoitustaitoa. Äidinkielen yo-koe uudistuu samalla kun se tehdään ensimmäisen kerran sähköisesti. Lukutaidon kokeeseen tulee samalla ääntä ja liikkuvaa kuvaa sisältäviä aineistoja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut