Ammattiopisto pohtii viiden linjan lakkauttamista – ensi vuonna puusepäksi ja ompelijaksi ei voi enää hakea

KOULUTUS Variassa pohditaan viiden linjan lakkauttamista.

Vaatetusalalle ei otetan ensi vuonna uusia opiskelijoita. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Tero Vähämäki

Vantaan ammattiopisto Varia ei ota ensi vuonna uusia opiskelijoita osalle käsi- ja taideteollisuusalan linjoista. Opetuslautakunnan päätös koskee kello- ja mikromekaniikan, puualan, vaatetusalan ja näyttelyrakentamisen koulutusta.

Linjojen tulevaisuutta mietitään uudestaan ensi vuonna, mutta Varian rehtori Pekka Tauriaisen mukaan näyttää siltä, etteivät ne välttämättä jatku ainakaan nykymuodossaan.

Varian puualan opettaja Lauri Salmi ei ole alkuunkaan tyytyväinen lautakunnan päätökseen.

– Pistää miettimään, menevätkö kova tekniikka ja digitalisaatio jo perinteisten arvojen ohi, Salmi kysyy.

– Perinnealojen koulutukset häviävät, ja sitä kautta alojen osaaminen kuihtuu. Onko Vantaalla oikeasti varaa hävittää kokonainen ala pois?

Salmen mukaan opettajille perusteltiin päätöstä sillä, että koulutusta vastaavien alojen työllistymistilanne on huono.

– En tiedä, mihin tutkimuksiin tällä viitataan, mutta minun mielestäni se ei pidä paikkaansa. Vantaa on hyvässä nousussa ja ainakin kohta pitäisi töitäkin riittää.

Omasta työpaikastaan Salmi ei niinkään ole huolissaan, vaikka linjojen mahdollinen lopettaminen saattaakin johtaa myös opettajien henkilöstömuutoksiin.

– Tiedän, että lähtö voi tulla, mutta enemmänkin tässä arvojen mollaaminen nosti takajaloille.

Rehtori Tauriainen ei allekirjoita Salmen väitettä perinteisten alojen halveksumisesta.

– Mielestäni tässä ei ole kyse perinteisten ammattien ja arvomaailmojen potkimisesta. Esimerkiksi maalarin ja kokin ammatit ovat yhtä lailla perinteisiä ammatteja. Niihin meillä on nyt aiempaa laajempi mahdollisuus tarjota tutkintoja ja koulutusta. Lisäksi perinteisistä käsi- ja taideteollisuusaloista jäävät edelleen maalarit ja restaurointirakentajat, Tauriainen muistuttaa.

Rehtori täsmentää, että lopullisia päätöksiä linjojen tulevaisuudesta ei ole vielä tehty.

– Nyt tehty päätös koskee vain ensi vuoden aloituspaikkoja ja aiomme jatkossakin pitää kiinni koulutustakuusta, jolla taataan jokaiselle vantaalaiselle peruskoulun päättävälle opiskelupaikka toiselle asteelle tai valmistavaan koulutukseen, Tauriainen kertoo.

– Uudessa järjestämisluvassa on myös kuusi uutta tutkintoa, esimerkiksi maalarin ammattitutkinto. Vapautuvia opiskelijapaikkoja voidaan käyttää niihin.

Linjat päättymässä

Varia ei ota ensi vuonna uusia opiskelijoita kello- ja mikromekaniikan, puualan, vaatetusalan ja näyttelyrakentamisen linjoille.

Varian rehtori Pekka Tauriaisen mukaan tehty päätös koskee vain ensi vuoden aloituspaikkoja. Hän lisää, että näyttää kuitenkin siltä, että nykymuodossaan näitä koulutuksia ei välttämättä kannata jatkaa vuoden tauonkaan jälkeen.

Aloituspaikkojen mitoituksessa on otettu huomioon alueen työelämän tarpeet sekä valmistuneiden sijoittuminen työelämään ja jatko-opintoihin, nuorten koulutuspaikkatoiveet ja nuorisotakuu, koulutuksen järjestämisen edellytykset sekä alueen muiden koulutuksenjärjestäjien tarjonta.

Vielä ei ole tietoa, johtaako päätös henkilöstön, esimerkiksi linjojen opettajien, vähennyksiin.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut