Maria on alansa "Pelle Peloton" – suomalaismuotoilijan hittituotevideolla 40 miljoonaa katselukertaa

Luonnonlapseksi itseään kuvaileva Maria Kivijärvi pitää muotokieleltään minimalistisista tuotteista. -Mua kiehtoo, miten pelkistetyn tuotteen pystyy tekemään niin, että siinä säilyy toiminnallisuus. Mikko Henrik Huotari

Laura Roininen

Harvaa kakun leikkausvideota on katsottu netistä niin paljon kuin videota, jossa kakkua leikataan muotoilija Maria Kivijärven suunnittelemalla kakkulapiolla. Kakkulapio, joka ei näytä lainkaan perinteiseltä ottimelta, herättää paljon tunteita.

Magisso-sarjan kakkulapio voitti kansainvälisen Red Dot design -palkinnon jo vuonna 2010, mutta suuren huomion se on saanut nyt maailmalla kiertävien useamman nettivideon ansiosta. Videoita on katsottu nyt yli 40 miljoonaa kertaa.

–Se on ihan käsittämätöntä. Kakkulapio herättää aika paljon mielipiteitä. Se on simppeli ja niin yksinkertainen muodoltaan. Jotkut on, että kuka nyt tuollaista tarttee, toiset on, että aivan ihana, Maria Kivijärvi kertoo.

Kivijärvi osallistui opiskeluaikanaan kakkulapioidealla Pauligin Tahto ja taito -kilpailuun ja valittiin yleisön suosikiksi.

–Idea syntyi tosi nopeasti, samalla tavalla kuin muutkin mun ideat. Piirsin muotoja, mietin mitä kahvin kanssa sopisi ja tunnin sisään syntyi idea.

Prototyypin tekoa varten Kivijärvi kantoi metalliluokan täyteen kuivakakkuja, joihin hän testasi kakkulapion kokoa ja materiaalin vahvuutta.

Aluksi Kivijärvi suunnitteli ottimen vain kuivakakuille, mutta ennen tuotantoa se muokattiin laajemmalle yleisölle sopivaksi niin, että sen saa toimimaan mahdollisimman hyvin myös täytekakkuihin.

Yleisön kiinnostus sai Kivijärven innostumaan muotoilusta ja erityisesti keksimisestä.

Kivijärvi luonnehtiikin itseään Pelle Pelottomaksi. Työnsä hän suunnittelee piirtämällä käsin ja tekee itse suuren osan prototyypeistä.

Helsingissä asuva Kivijärvi on koulutukseltaan ohjaustoiminnan artenomi.

Jo opiskeluaikana moni opettajista kannusti Kivijärveä muotoilupuolelle, mutta hän ei halunnut lähteä vaihtamaan opiskelualaa.

–Olisi varmaan ollut helpointa edetä muotoilupuolen kautta, mutta voi tätä tehdä näinkin. Tässä tulee myös omat vahvuutensa. Olen enemmän taitelijalähtöinen ja kun en hirveästi seuraa, mitä alalla tapahtuu, ideatkin ovat aika uniikkeja.

Se, että ensimmäinen markkinoille tullut tuote oli jotain niin ainutlaatuista, on vaikuttanut Kivijärven uraan.

–Kakkulapion vuoksi minulta odotetaan aina uusia keksintöjä. Se on haastavaa ja hidasta uran etenemisen kannalta.

Tosin nyt taas Kivijärvi on keksinyt jotain uutta. Mitä, sitä hän ei vielä voi paljastaa. Tuotteen on tarkoitus tulla markkinoille alkuvuonna. Lisäksi kehitteillä on saunatuote, johon Kivijärvi on hakenut patenttia.

–Teen muotokieleltään äärimmäisen minimalistisia tuotteita. Mua kiehtoo, miten pelkistetyn tuotteen pystyy tekemään niin, että siinä säilyy toiminnallisuus. Lisäksi tavoittelen täydellisyyttä muodoissa. Siinä on aika hauska ristiriita mun luonteeseen. Teen kovaa muotoilua, mutta olen luonteeltani luonnonlapsi. Mun kämpässä on kaikki vähän niin kuin Peppi Pitkätossulla, Kivijärvi nauraa.

Maria Kivijärvi

On suunnitellut Magisso-tarjoiluvälinesarjan, johon kuuluu kuuluisutta saanut kakkulapio.

Sarjaan kuuluu myös piirakkalapio, juustoveitsi, juustohöylä ja Suomi100 -tunnuksen saanut voiveitsi. Tarjoiluvälinesarja voitti Good design -palkinnon vuonna 2013.

Kakkulapiota myydään noin 30 maassa, muun muassa New Yorkin Moman museokaupoissa ja Lontoon Design-museossa.

Suunnitellut myös muun muassa oman Brú-korumalliston ja t-paidan Apulanta-yhtyeelle.

Kotoisin Kokkolasta, asuu nyt Helsingissä.

Muotoilijan töiden ohella hän tekee askarteluohjaajan töitä esimerkiksi sairaaloissa ja kehitysvammaisten kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut