Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sankarihautojen kunniavartiostosta poru: Vihreä poliitikko kyseenalaistaa – tuleeko traumoja nuorille?

Vihreiden sipoolainen paikallispoliitikko Sami Nykterarvosteleesankarihaudoilla itsenäisyyspäivänä järjestettäviä kunniavartiostoja.

Nykterin mielestä pelkona on, että suomalaisiin nuoriin siirretään sotasukupolven traumoja ja kansallista identiteettiä rakennetaan liikaa sodan muistolle.

Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi sotiemme veteraaneja muistetaan tänä vuonna poikkeuksellisella tavalla. Useilla paikkakunnilla, Sipoo mukaan lukien, seisoo kunniavartiosto, jossa hautaa vartioi saman ikäinen henkilö kuin sankarivainaja oli kaatuessaan.

Sipoon Sanomat kertoo, että Nykter kyseenalaisti vartiot Facebookin Sipoo-ryhmässä.

– Niin hienolta ja kunnioittavalta kuin se kuulostaakin, niin kuulisin mielelläni, mitä traumoja analysoineilla psykoterapeuteilla olisi tästä ajatuksesta sanottavaa.

Nykter sanoo lehden haastattelussa, että hänen näkemyksensä on henkilökohtainen. Nykter oli keväällä vihreiden kuntavaaliehdokkaana, mutta ei yltänyt valtuustoon ja istuu nyt teknisen valiokunnan varajäsen.

Suomi100-hankkeen tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen sanoo Sipoon Sanomille, että kunniavartioista on tullut paljon kyselyjä, mutta sotatraumojen siirtymisestä nuorille ei kukaan ole aiemmin ilmaissut huoltaan.

– Mietimme asiaa monelta kantilta, mutta nuorisopsykiatreja emme kokeneet tarvetta konsultoida.

Lue koko juttu Sipoon Sanomista