Vantaan lastensuojelu taas kriisissä työntekijäpulan takia – Lontoossa kehitetystä mallista toivotaan ratkaisua ongelmiin

LAPSET Kaupunki esittää ylimääräisen kokouksen pitävälle lautakunnalle uusia keinoja, kuten Hackneyn mallin kokeilemista ja uusien määräaikaisten työntekijöiden palkkaamista.

Lastensuojelun työntekijät eivät ehdi tavata lapsia niin usein kuin olisi tarpeen. Kuvituskuva. Arkisto/Paivi Tuovinen

Tuomas Massinen

Pula pätevistä työntekijöistä piinaa taas Vantaan lastensuojelua. Tänä syksynä perustettuun sosiaalityön uusien asiakkuuksien yksikköön ei ole saatu riittävästi sosiaalityöntekijöitä käsittelemään lastensuojeluilmoituksia ja käsittely on hidastunut.

Vaikka viime vuosina on tehty korjaustoimia, rekrytointiongelmat vaivaavat yhä myös varsinaisen lastensuojelun avopalveluita. Siellä on viisi vakanssia auki eivätkä työntekijät ehdi tavata lapsia niin usein kuin olisi tarpeen.

–Vantaalla toimii kymmeniä sitoutuneita, hyvää työtä tekeviä työntekijöitä, joille tämä tilanne on erittäin raskas, kuvaa lastensuojelun palvelupäällikkö Hanna Pösö

Nyt Vantaa laatii lautakunnan ylimääräiseen kokoukseen 20. marraskuuta uutta toimenpidepakettia. Sen keskeisenä osana on Lontoossa kehitetty Hackneyn malli, jossa lastensuojelu järjestetään uudella tavalla. Jos lautakunta hyväksyy mallin, sitä kokeillaan Vantaalla ensi vuonna THL:n tuella.

–Mallissa työntekijät ovat nykyistä enemmän vuorovaikutuksessa perheiden kanssa. Oireiden sijaan pureudutaan enemmän syihin, Pösö kertoo.

Vantaalla toimii kymmeniä sitoutuneita, hyvää työtä tekeviä työntekijöitä, joille tämä tilanne on erittäin raskas."

Kokeilun tiimissä on kolme sosiaalityöntekijää, johtava sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja ja perheterapeutti.

–Perheterapeutti tuo työhön uuden ulottuvuuden. Kokeilussa tehtäisiin nykyistä syväluotaavampaa lastensuojelutyötä ja rakennetaan luottamussuhdetta perheen kanssa pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi.

Tavoitteena on, että perheenjäsenet ja heidän läheisensä etsisivät itse aktiivisemmin ongelmiin ratkaisua. Toimintatapaa on testattu jo Mäntsälässä ja muutamassa muussa kunnassa. Näissä huostaanottoja ja sijoituksia on saatu vähennettyä.

–Jos malli tuo hyviä tuloksia Vantaalla, sitä laajennetaan ja se otetaan pysyvästi käyttöön.

Avopalveluille esitetään vahvistukseksi myös yhdeksää uutta määräaikaista erityissosiaalityöntekijää. Muita ehdotettavia parannustoimia ovat muun muassa henkilöstöetujen laajennus, uudet palkkakannustimet sekä yliopistoyhteistyön syventäminen sosiaalityön opiskelupaikkojen lisäämiseksi ja epäpätevien sosiaalityöntekijöiden pätevöittämiseksi.

Toimia rahoitetaan lastensuojelun lisärahoituksella, jota myönnettiin ensi vuoden budjettiin 200000 euroa.

Rekrytointiongelmat kiusaavat koko maata. Vantaalla ne koettelevat etenkin sosiaalityön uusien asiakkuuksien yksikköä, jossa kuusi sosiaalityöntekijän vakanssia on auki. Montako lastensuojeluilmoitusta on käsittelemättä?

–Tähän ei voi yksiselitteisesti vastata luvulla. Ne, joille lain mukaan riittää sosiaaliohjaajan tekemä palvelutarpeen arvio, saavat arvion nopeammin, mutta ne erityistukea tarvitsevat lapset, joilla pitää olla sosiaalityöntekijän palvelutarpeen arvio, joutuvat odottamaan kauemmin, kommentoi perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom

Vantaa on koettanut purkaa sumaa ostamalla palveluja ulkopuolelta ja siirtämällä omia sosiaalityöntekijöitä muista töistä käsittelemään ilmoituksia.

–Rekrytointiongelmat johtuvat pitkäaikaisesta sosiaalityöntekijävajeesta, sosiaalityön suuresta kuormittavuudesta, työn raskaudesta ja Vantaan huonosta työnantajamaineesta, Cantell-Forsbom arvioi.

Pulmia jo vuosia

Lastensuojelun ongelmat nousivat esiin kolmisen vuotta sitten. Vantaa on saanut huomautuksen avilta tilanteen takia.

Vantaa on yrittänyt päästä rekrytointiongelmista uusimalla lastensuojelun organisaatiota, korottamalla sosiaalityöntekijöiden palkkoja yli Espoon tason ja työllistämällä lisää alan osaajia.

Ongelmia on lisännyt lain myötä 2016 voimaan tullut aiempaa tiukempi sijaisuusohje: Korkeintaan vuoden sijaisuutta sosiaalityöntekijänä voi hoitaa vain sosiaalityön aineopinnot ja harjoittelut suorittanut henkilö. Sijaisen on opiskeltava sosiaalityötä pääaineena yliopistossa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lastensuojelu saamassa lisäeuroja – "Voidaan palkata sosiaaliohjaajia"
    5.11.2017 7:45

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut