Päivähoidon rajaus ja lippuhintojen korotus – Näin valtuusto äänesti kuumista aiheista

PÄÄTÖKSET Valtuustosalissa väännettiin paljon julkista keskustelua herättäneistä aiheista.

Kaupungintalossa nuijittiin budjettia koskevat päätökset maanantaina. Tiina Örn

Tiina Örn

Ensi vuoden elokuun alusta lähtien kaikilla vantaalaislapsilla on oikeus kokoaikaiseen päivähoitoon. Päivähoidon rajauksen peruminen sai kaupunginvaltuutetuilta hehkutusta kokouksessa maanantaina, mutta peruminen ei ollut läpihuutojuttu.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Niilo Kärki esitti eriävän mielipiteen ja asiasta äänestettiin. Perussuomalaisten valtuustoryhmä perusteli päivähoidon rajauksen säilyttämistä muun muassa sillä, että päiväkoti-ikäiselle lapselle 20 viikkotuntia on riittävän pitkä "työaika" ja että hoitoaikaan voi hakea tarvittaessa pidennystä.

Rajauksen säilyttämistä kannatti kuitenkin vain perussuomalaisten valtuustoryhmä. Monen muun valtuutetun tavoinSusanna Bruun (sd.) siis huokaisi helpotuksesta todeten, että nyt kaikilla vantaalaislapsilla on jälleen tasavertainen oikeus varhaiskasvatukseen.

– Toivon, että voimme jatkossa keskittyä varhaiskasvatuksen sisällön kehittämiseen, sanoi Bruun.

Budjettikeskustelussa äänestettiin myös muun muassa joukkoliikenteen lippujen hintojen korotuksesta. Valtuutettu Jussi Saramo (vas.) ehdotti kaupunginhallituksen budjettiesitykseen tekstilisäystä, joka olisi estänyt lippujen hintojen korotukset. Esitys sai kuitenkin vain vasemmistoliiton ryhmän ja perussuomalaisen Kai-Ari Lundellin tuen.

Paras budjetti pitkään aikaan."

Budjettikeskustelu piti valtuuston hereillä pitkään. Kokous päättyivasta iltakymmeneltä. Keskustelussa oli hetkittäin varsin sopuisa vire.

–Tämä on paras budjetti pitkään aikaan, summasi Siru Kauppinen (vihr.).

Valtuutetut kehuivat päivähoidon rajauksen poiston lisäksi myös muun muassa budjettiin tehtyä muutosta, jolla taataan 200 000 euroa lisärahaa kriisiin ajautuneelle lastensuojelulle.

Sopuisa vire katosi, kun keskustelu muuttui perinteiseksi oikeisto-vasemmisto-väännöksi julkisen sektorin koosta.

–Kunnan rooli on Suomessa monella toimialalla liian suuri, totesi Carita Orlando (kok.) puheenvuorossaan, jossa hän moitti velaksi elämistä.

–Tulisi tavoitella julkisen sektorin supistamista. Kunnan tulee myös rajusti vähentää sen harjoittamaa yritystoimintaa, joka on tehottomampaa kuin yksityinen. Vantti ja A-Tulkkaus on laitettava myyntikuntoon ja annettava markkinoiden hoitaa palvelut, vaati Orlando.

Vasemmalta laidalta vastattiin ja Saramo kiitti Orlandoa rehellistä puheenvuorosta.

–En muista, että olisin kuullut tässä salissa näin oikeistolaista puhetta koskaan ja tämä on kuitenkin jo kolmas valtuustokauteni, kommentoi Saramo.

Orlandon puoluetoveri Jan Edelmann kysyi, onko kunnan tehtävänä tuottaa vai järjestää palveluja.

Piia Kurki (kok.) lisäsi oman lusikkansa oikeiston keittoon toteamalla haluavansa Vantaan profiloituvan paremmin kaupunkina, jossa on hyvä olla ja elää myös omalla rahalla.

–Vantaalle suuntautuva muuttoliike ei ole hyvä asia, jos sen myötä verotulot eivät lisäänny.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.