Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisenergialla Vantaan vuoden yrittäjiksi – "Työkkärissä todettiin, ettei noin tylsällä yritysnimellä voi menestyä"

Naisenergia uhkuu nyt Vantaan yritysmaailman parrasvaloissa: Vantaan vuoden yrittäjä -titteli menee Vantaan tulkkikeskuksen kolmelle naisyrittäjälle.

Vantaan Yrittäjät ry myönsi kolmikolle tunnustuksen palkintojuhlassa Kauniaisissa lauantaina.

–Palkinto tuli ihan puskista, myöntää Vantaan tulkkikeskuksen vantaalaissyntyinen toimitusjohtaja Tiia Keskinen

Kaksi muuta palkittua ovat Keskisen ystävät, virolaistaustaiset Kea El Amil ja Killu Lindalu

Länsi-Vantaalla asuvien naisten pyörittämä "perheyritys" pitää majaa Tikkurilassa Asematie 2:ssa.

Tulkkiyritys sai sykäyksen, kun Keskinen työskenteli eräällä kilpailevalla yrityksellä assistenttina 2010-luvun alussa. Kaikki ei mennyt siellä ihan niin kuin hän kuvitteli.

–Minun piti tehdä paljon töitä, jotka kuuluisivat yrittäjälle. Siellä sainkin tavallaan koulutuksen ja työharjoittelun yrittäjyydestä.

Kaikki kolme alkoivat keskustella omasta yrityksestä jo 2011 ja päättivät ryhtyä tuumasta toimeen 2012 ollessaan työttöminä.

Yrityksen perustamista edesauttoivat aiemmin syntyneet tulkkikontaktit sekä tuttujen ja Vantaan yrityspalvelujen tarjoama tuki. Keskisen mukaan kolmikko joutui pärjäämään ilman starttirahaa, koska työvoimatoimistossa epäiltiin Vantaan tulkkikeskus -nimeä ja vedottiin heidän koulutuspuutteisiinsa.

–Työkkärissä todettiin, ettei noin tylsällä yritysnimellä voi menestyä. Siellä ehdotettiin, että olisimme Pirtsakat tulkit, Keskinen ihmettelee vieläkin.

Naiset eivät noudattaneet neuvoa, mikä näyttää kannattaneen: nyt Vantaan tulkkikeskuksen palkkalistoilla on jo yli 500 freelancer-tulkkia, jotka tulkkaavat 70 kielellä. Kasvu on ollut melkoinen, sillä 2012 tulkkeja oli noin 42 ja kieliä 30. Liikevaihtokin on noussut ensimmäisen tilikauden 27000 eurosta tämän vuoden ennustettuun 750000 euroon.

–Onhan tässä onneakin ollut. Oikeita asioita on tapahtunut oikeaan aikaan, Keskinen pohtii kasvua.

Myös oikealla asenteella ja kovalla työllä on varmasti osuutensa menestykseen.

Yrittäjät ovat halunneet luoda firmaansa kannustavan työilmapiirin. Yksi esimerkki tästä on heidän lanseeraamansa palkitsemiskäytäntö: jos tulkki saa asiakkaalta hyvää palautetta, hänet voidaan palkita elokuvalipulla.

–Olemme alusta asti halunneet olla vähän erilainen tulkkifirma: haluamme olla helposti lähestyttäviä asiakkaille ja tulkeille. Emme halua olla mitään jäykkiä isoja kihoja, El Amil kuvailee.

95 prosenttia yrityksen tulkeista on maahanmuuttajia ja kolmasosa arabian tulkkeja.

–Onhan siitä välillä tullut ongelmia, että olemme naisia. Joissain kulttuureissa miehet eivät oikein osaa nähdä naisia pomoina, Keskinen sanoo.

Naisyrittäjät kertovat opetelleensa laskutusasiat ja muut yrittäjyysasiat "kantapään kautta". Heillä ei myöskään ole tulkkialan koulutusta: Keskinen ja El Amil ovat lähihoitajia, Lindalulla on pankkitaustaa.

–Tämä on jatkuvaa uusien asioiden opiskelua, El Amil kuvaa.

–Esimerkiksi kielitieteitä ja maantiedettä on pitänyt opiskella, Keskinen tähdentää.

Kaikki ei olekaan sujunut ihan kommelluksitta.

–Yksi paha hintamoka tuli vuosi sitten, kun merkkasin kilpailutuslomakkeeseen vahingossa liian pienen puhelintulkkaushinnan. Tätä ei voinut enää muuttaa jälkikäteen, minkä vuoksi meidän on nyt tehtävä puhelintulkkauksia aiottua matalammalla hinnalla, Keskinen hymähtää.

Yhtiön asiakkaina ovat pääosin pääkaupunkiseudun kehyskunnat ja sairaanhoitopiirit.

Naiset eivät itse tee tulkin töitä, vaan Keskinen hoitaa toimitusjohtajana talousasiat, operatiivinen johtaja Lindalu valvoo tulkkaustöiden sujumista ja henkilöstöjohtaja El Amil huolehtii rekrytoinnista. Yrityksessä on nykyään neljäntenä päätoimisena Lindalun poika, joka toimii tuotekehittelijänä.

Vantaan tulkkikeskus uskoo kasvuun.

–Voimme kasvaa vielä muutaman vuoden 50 prosentin tahtia, Keskinen arvioi.

Parin vuoden sisällä yritys aikoo vakinaistaa 5–10 tulkkia. Keskinen ennakoi kuitenkin, että tulkkien rekrytointi on lähivuosina aiempaa vaikeampaa, sillä palvelujen kysyntä kasvaa ja tiettyjen kielten osaajista on pulaa.

Muokattu 13.11. klo 9.49: Muutettu yhdessä lauseessa Vantaan yrityskeskus Vantaan tulkkikeskukseksi.