"Ikuisuushanke" heräsi henkiin: Vantaa selvittää mahdollisuuksia rakentaa urheilupuisto Asolaan

Elmon urheilupuiston suunnitelma on herätetty taas henkiin: Vantaan kaupunki aikoo tehdä selvityksen kauan kaavaillun urheilupuiston toteutuksesta.

Kaupunginhallitus päätti viime kokouksessaan, että toukokuun 2018 loppuun mennessä selvitetään, millä edellytyksillä ja aikataululla Elmo-hanke voitaisiin käynnistää. Samalla Vantaa arvioi Koillis-Vantaan uimahallin ja jäähallin rakentamismahdollisuuksia sekä kartoittaa yksityisiä kumppaneita hankkeille.

Elmon urheilupuistoa on hahmoteltu Asolaan varatulle alueelle jo yli 25 vuotta. Koillis-Vantaan liikuntamahdollisuuksia on kauan moitittu muuta Vantaata heikommiksi.

Muutama vuosi sitten hanke näytti jo etenevän, mutta Vantaa joutui jäädyttämään suunnitelman taloussyistä.

Onko Vantaalla nyt siis rahaa "ikuisuushankkeeseen"?

Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti ei ota asiaan suoraan kantaa.

–Nyt vasta selvitetään eri mahdollisuuksia Elmon toteutukselle. Kustannukset määräytyvät sen mukaan.

Urheilupuistoon on suunniteltu yhdistettyä jää-, uima- ja liikuntahallia, tekonurmialueita, tenniskenttiä ja skeittipuistoa. Alueelle voidaan rakentaa myös jalkapallohalli ja ulkokentät.

Vantaa tutkii nyt, voisiko puisto rakentua juuri näistä osa-alueista vai tulisiko kyseeseen jokin muu yhdistelmä.

–Tavoitteena on löytää malli, jolla voidaan toteuttaa kokonaisvaltainen urheilupuisto. Myös muun muassa päiväkoti urheilupuistossa on kiinnostava ajatus, jota selvitetään, Kallislahti valottaa.

Lähikuukausina tarkastellaan myös kaupungin ja yksityisten tahojen rooleja kokonaisuudessa. Alustavien suunnitelmien mukaan oli tarkoitus, että monitoimihalli pystytetään yksityisellä rahalla ja Vantaan kaupunki vuokraa sen.

–Tällainen malli on yksi, muttei ainoa mahdollisuus. Osa urheilupuiston kohteista saattaa olla kokonaan kaupungin omistamia, osa kokonaan yksityisiä. Jos Elmo rakennetaan, yksityiset hankkeet asetetaan etusijalle, Kallislahti kertoo.

Urheilupuiston rakentaminen kestäisi useita vuosia. Aiemmin kaupunki laski, että Elmon kustannusarvio olisi 40 miljoonaa euroa. Ensivaiheen maanrakennustyöt maksaisivat 5–10 miljoonaa euroa.

–Erikseen rakennettavien liikuntakiinteistöjen hinnat määräytyvät toiminnallisuuksien ja koon mukaan. Nyrkkisääntönä voidaan käyttää haarukkaa 5–10 miljoonaa per rakennus, Kallislahti sanoo.

Seuraavan kerran Elmo voitaisiin sisällyttää lähivuosien investointiohjelmaan syksyllä 2018. Tuolloin Vantaa päättää vuoden 2019 talousarviosta ja tulevien vuosien taloussuunnitelmasta.

Vantaa pani Elmon jäihin

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi Asolaan suunnitellun Elmon urheilupuiston asemakaavan 2011.

Alustavien rakennustöiden piti alkaa Asolanväylän länsipuolella Kulomäen ja Valtimotien välissä keväällä 2012.

Vantaa ei kuitenkaan pystynyt käynnistämään rakennustöitä taloussyistä.

Hanke pantiin jäihin useaksi vuodeksi Vantaan talouden tasapainottamis- ja velkaohjelman takia.

Elmon kustannusarvio on noin 40 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut