Vantaalle on suunnitteilla pikaratikkalinja – alkaa liikennöidä ehkä vuonna 2030

Pikaratikka liikennöi Mellunkylästä Hakunilaan, Tikkurilaan ja Aviapolikseen. Petri Niskanen

Tuomas Massinen

Vantaalle aiotaan rakentaa pikaratikkalinja. Suunnitelman mukaan ratikka kulkee Helsingin Mellunkylästä Hakunilaan, Tikkurilaan ja Aviapolikseen.

Vantaan kaupunginhallitus päätti viime viikon maanantaina budjetin käsittelyssä, että pikaratikalle laaditaan yleissuunnitelma yleiskaavoituksen yhteydessä.

Hanke etenee pikkuhiljaa. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä arvioi, että pikaratikkalinjan rakentaminen voi alkaa aikaisintaan 2025 ja liikennöinti 2030. Vantaan keskusten kytkeminen rataverkkoon on ollut jo kauan kaavoituksen tavoite. Pikaratikka hyödyttää varsinkin Hakunilaa, joka on kehäradan myötä yhä ilman raideyhteyttä.

–Linjaus yhdistää etenkin Hakunilan metro- ja junaliikenteen verkostoihin sekä parantaa Tammiston joukkoliikennettä ja lentokentän maaliikennettä.

Hankkeen kustannusarviot ovat vielä alustavia, mutta niissä puhutaan noin 300 miljoonasta eurosta.

–Raiteiden osalta 200 miljoonaa sekä kaluston ja varikon osalta 100 miljoonaa ovat oikeaa mittakaavaa.

Kaupunki odottaa valtion rahoittavan hankkeesta 30 prosenttia. Loput kuluista menisi pääosin Helsingin ja Vantaan maksettavaksi.

–Vantaan suora osuus olisi 100 miljoonan tasoa.

Nyt selvitetään, mille teille pikaratikkareitti olisi teknisesti ja taloudellisesti järkevintä rakentaa. Yleiskaavassa on myös varaus jatkaa myöhemmin ratikkalinjaa Aviapoliksesta Myyrmäen kautta Espooseen. Lisäksi linjan voisi yhdistää Malmin pikaratikkayhteyteen Rajakylän maisemissa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mielipide: Tämän takia metroa pitäisi jatkaa Hakunilaan asti 26.10.2017 7:05

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut