TEKNIIKKA Varia otti virtuaalilasit osaksi opetusta. Oppilaat ovat näyttäneet vihreää valoa.
Nopeasti kehittynyt virtuaalitodellisuus haastaa oikean maailman jo opetuksessakin.
Varian logistiikka-alan opiskelijat ovat viime vuodesta lähtien opetelleet ajamista oikean välineistön ja vanhojen simulaattorien lisäksi tietokonepelien avulla.
Oppilaat istutetaan penkkiin, johon on ratin lisäksi liitetty polkimet ja vaihdekeppi. Päähän laitetaan virtuaalilasit, joiden avulla kuljettaja pystyy päätään kääntelemällä näkemään saman kuin ajotilanteessa oikeassa elämässä.
Lasit päässään opiskelija voi esimerkiksi vilkaista taustapeileihin tai mittaristoon, toisin kuin staattiselta tietokoneruudulta katseltuna.
Idean isänä toimineen Anssi Salmen mielestä virtuaalilasit tarjoavat jotain, mihin vanhat simulaattorit eivät pystyneet.
– Ne tuovat vahvan "siellä olemisen tunteen". Se on tärkeää, koska suurin osa opiskelijoista pääsee oikeiden rekkojen rattiin vasta kolmantena opiskeluvuotenaan.
Pelkkää pelailua ei nykykoululaistenkaan opiskelu ole. Ryhmät viettävät simulaattoreiden parissa hyvänä viikkona yhteensä noin kahdeksan tuntia.
– Toki monet oppilaat innostuvat viettämään täällä välituntejakin, Salmi kertoo.
– Simulaattori on tietenkin tärkeä pedagogisesti, mutta sillä on erittäin suuri merkitys myös oppilaiden motivaation kannalta. Tällä on hauska harjoitella.
Variassa opiskelevat Elina Saarinen ja Heikki Koskinen kertovat viettävänsä mielellään aikaa simulaattorin parissa.
– Tällä saa hyvää kokemusta rekalla ajamisesta, koska simulaattorin tuntuma on melkein aito. Etenkin vaihdekeppi on tullut paljon tutummaksi, Saarinen kertoo.
– Osa kavereista on pikkaisen kateellisia, kun pääsemme opiskelemaan pelejä pelaamalla, Koskinen myöntää.