Liikuntaesteisellä on satojen metrien matka roskikselle – Onko tässä ollut vähän liikaa ympäristöhypetystä?

ARKI Ympäristöystävälliseksi aiotusta jätejärjestelmästä tuli murheenkryyni.

Roskien pudottaminen syöttöastioihin on Jarmo Pinolalle työn takana. Hän pohtii, ettei jätteiden hävittämisestä saisi tulla arkea kohtuuttomasti hankaloittavaa asiaa. – Onko tässä ollut vähän liikaa ympäristöhypetystä kaupungilla? kysyy Pinola. Tiina Örn

Tiina Örn

Liikuntarajoitteisella Jarmo Pinolalla on satojen metrien matka roskikselle. Tai olisi, jos Pinola olisi liittynyt Vantaan kaupungin hänelle tyrkyttämään jätesysteemiin.

Pinola on yksi niistä Kivistön asuntomessualueelle pientalon rakentaneista, jotka taistelevat kaupungin kanssa putkijätejärjestelmästä. Muutama kiinteistö ei ole vieläkään mukana, vaikka Vantaan kaupunki on aloittanut kymmenien tuhansien eurojen sopimussakkojen perimisen.

Pinolan mielestä järjestelmä ei sovellu pientaloalueelle, vaikka kukaan kaupungilla ei halua myöntää sitä. Pyörätuolilla liikkuva Pinola kuvaa, kuinka hän joutuisi viemään roskat kelaten ajotietä pitkin pitämällä roskapusseja joko kiinni hampaillaan tai sylissään. Talviaikana se ei onnistuisi ollenkaan.

–Kulkureitillä ei ole kunnon jalkakäytävää eikä jätteiden syöttöpisteitä pidetä talvella kunnossa. Miten minä kipuaisin pudottamaan roskani lumivallin päälle?

Messujen teemana oli sujuva arki, jossa painotettiin muun muassa elämänkaariajattelua ja esteettömyyttä.

–Putkijätejärjestelmään liittyminen olisi tehnyt elämästäni mahdottoman ja pakottanut minut myymään talon, jonka teetin itselleni esteettömäksi.

Vuoden 2015 viimeiset päivät jäivät hyvin Pinolan mieleen.

–Helsingin hallinto-oikeus vastasi valitukseemme ja päätti, ettei alueen pientaloja voi pakottaa liittymään putkijätejärjestelmään ja sain HSY:ltä tontille perinteisen jäteasian.

Jäteastia omalla pihalla on tehnyt jätehuollosta Pinolan mukaan toimivaa.

Ahdistus asiasta ei kuitenkaan ole loppunut.

–Kaupunki otti aseekseen tonttikauppaan liittyvän sopimussakon ja yrittää uhkaamalla pakottaa meidät liittymään jätesysteemiin.

Tästä on kyse

Asuntomessualueen pientalokiinteistöt velvoitettiin liittymään jätteen putkikeräysjärjestelmään.

Asukkaat kuvaavat, että tonttikauppakirjoihin ilmestyi viime hetkellä kohta, jossa ostaja velvoitettiin liittymään putkijätejärjestelmään, jos sellainen alueelle rakennetaan.

Järjestelmästä vastaa kaupungin perustama ja omistama tytäryhtiö Kivistön Putkijäte Oy.

Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä sanoi Vantaan Sanomien haastattelussa, että sopimussakkojen perinnässä edetään vasta, kun on laillinen päätös, josta ei ole valitettu. Sakkojen perinnässä kuitenkin edettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.