"Haluamme palauttaa nettipoliisin tasokkaan toiminnan" – uusi nettipoliisi Teemu Hokkanen aloitti työnsä

Tahko voitti Koskenkorvan sunnuntaina. Toni Vähämaa

toimitus

Helsingin poliisi vahvistaa läsnäoloaan sosiaalisessa mediassa. Nettipoliisi aikoo toimia somessa jatkossa myös virka-ajan ulkopuolella. Twitterin, Facebookin, Instagramin ja Snapchatin lisäksi poliisi avaa tilin nuorten suosimaan Whatsapp-palveluun.

‒ Tavoitteemme on, että luotettava viranomaistieto on helposti ja nopeasti kaikkien saatavilla. Näin voimme katkoa huhuilta siivet ja opastaa, miten erilaissa tilanteissa tulee toimia, kommentoi Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio tiedotteessa.

Faktatiedon jakamisen lisäksi poliisi pyrkii kumoamaan netissä leviää väärää tietoa sekä valeuutisia.

Poliisissa on viime aikoina laitettu runsaasti resursseja vihapuheryhmään, jonka tehtävä on tutkia rikoksen tunnusmerkit täyttävää nettikirjoittelua.

Helsingissä uutena nettipoliisina aloittava ylikonstaapeli Teemu Hokkanen sanoo, että vihakirjoittelun kitkeminen on jatkossakin keskeistä työtä.

Nettipoliisina Hokkanen korostaa kuitenkin myös ennaltaehkäisevää työtä sekäpoliisin verkkoläsnäoloa, joka lisää ihmisten turvallisuuden tunnetta.

– Haluamme palauttaa nettipoliisin toiminnan sille loisteliaalle tasolle, jolla se aiemmin oli. Puutumme netissä olevaan kiusaamiseen ja vihapuheeseen. Valvomme siis yleistä järjestystä ja turvallisuutta netissä, Hokkanen kuvaili MTV:n haastattelussa maanantaina.

Hokkanen on aiemmin työskennellyt kenttätyössä Helsingissä ja poliisin it-rikostutkinnassa sekä Suojelupoliisissa.

‒ Samalla tavalla kuin poliisi pyrkii olemaan kaupungilla läsnä, pyrkii poliisi olemaan myös verkossa siellä missä tarvitaan, Hokkanen sanoo.

Hokkasen mukaan poliisi voi puuttua kansalaisten nettikirjoitteluun niin julkisesti kuin yksityisviesteilläkin. Kansalaiset voivat myös ilmoittaa poliisille somen välityksellä tapauksista, joissa poliisia tarvitaan.

‒ Toivomme, että kaikenikäisten olisi helppo lähestyä poliisia ja sen vuoksi haluamme kokeilla myös uusia kanavia. Whatsapp päätettiin perustaa siksi, että tavoittaisimme myös nuoret entistä paremmin, Hokkanen sanoo.

Isoista ja pienemmistäkin operaatioista poliisi tiedottaa jatkossakin pääasiassa Twitterissä, jossa se toimii nimellä @HelsinkiPoliisi.

Viestejä voi lukea, vaikka ei olisi itse rekisteröitynyt Twitteriin.

Teemu Hokkanen on mukana myös politiikassa ja aktiivinen Espoon vihreissä. HänenTwitter-tunnuksensaon @HPLnettipoliisi.

Edit klo 14.02: Lisätty maininta TeemuHokkasen puoluetaustasta.