Työkavereiden nopea apu pelasti Raimon, 64, hengen – "Se oli varmasti elämäni pisin kymmenminuuttinen"

PELASTAJAT Nopea toiminta ja defibrillaattori pelastivat Raimo Haantauksen hengen.

Tämä pieni laite ja Kirsikka Pynnösen, Tuija Hirven sekä Eeva Perälän nopea toiminta pelastivat Raimo Haantauksen hengen. Johanna Erjonsalo

Tero Vähämäki

Sen piti olla normaali kesäkuinen keskiviikkoaamu.

Ilolalainen Raimo Haantaus saapui töihin, napautti tietokoneen päälle ja suunnisti hakemaan aamukahviaan, aivan kuin satoja kertoja aiemminkin.

– Muistikuvani päättyvät maidon kaatamiseen. Seuraavaksi heräsinkin Meilahden sairaalasta.

Se oli varmasti elämäni pisin kymmen-minuuttinen.”

Työkavereilla on selkeämmät muistikuvat tapahtumista. Tuija Hirvi oli kahlaamassa läpi sähköpostejaan, kun huomasi kollegansa kaatuvan.

– Raimo lysähti yhtäkkiä suorilta jaloilta maahan ja rupesi korisemaan. Tajusimme, että nyt on tosi kyseessä. Huusin hänen seurassaan ollutta Eeva Perälää soittamaan hätäkeskukseen ja haimme toimipisteestä löytyvän defibrillaattorin.

Nopea toiminta pelasti pidetyn työtoverin hengen. Haantaus oli juuri saanut sydänkohtauksen.

Mukana elvyttämässä ollut Kirsikka Pynnönen kertoo, ettei tilanteessa ehtinyt jäädä pohtimaan. Toiminnot tulivat selkärangasta.

– Siinä oli niin paljon adrenaliinia veressä ja kaikki tapahtui nopeasti. Yritin vain keskittyä elvyttämiseen.

Ensihoitajat saapuivat paikalle hetkeä myöhemmin.

– Se oli varmasti elämäni pisin kymmenminuuttinen. Tilanteen jälkeen oli hirveä tärinä päällä, Hirvi muistelee.

Kolmikko sai lopulta hoitajien kiitokset ystävänsä hengen pelastaneesta toiminnasta.

Nyt, neljä kuukautta myöhemmin Haantaus voi hyvin ja on jo palannut takaisin töihin. Sydänkohtauksesta muistuttaa rinnassa oleva tahdistin.

Jo valmiiksi urheilullinen mies on omien sanojensa mukaan keskittynyt yhä enemmän terveyteensä. 64-vuotias Haantaus kertoo olevansa äärimmäisen kiitollinen työkavereilleen.

– Ilman heitä en välttämättä olisi tässä. Eikä huolehtiminen jäänyt vain elvytykseen. He kävivät vierailemassa sairaalassa ja kotonani.

Haantauksen elvyttämisessä käytetyn defibrillaattorin maahantuoja antoi tapojensa mukaan pelastetulle uuden laitteen lahjoitettavaksi uuteen paikkaan.

Sydäniskuri löysi paikan Haantauksen työnantajan, Remeon Turun toimipisteestä.

– Toivottavasti sille ei tule käyttöä, mutta jos tulee, niin toivon sen pelastavan henkiä, Haantaus lausui luovutuspuheessaan.

Defibrillaattori

Defibrillaattori eli sydäniskuri parantaa sydänpysähdyspotilaan selviytymismahdollisuuksia. Laitteen antama sähköimpulssi voi korjata epätasaisen rytmin ja käynnistää sydämen uudelleen.

Niin sanotut maallikkomallit sydäniskureista ovat viime vuosina yleistyneet huomattavasti. Ne ovat helppokäyttöisiä laitteita, jotka opastavat elvyttäjää käytön jokaisessa vaiheessa. Niitä on myös liki mahdoton käyttää väärin, sillä laite antaa impulssin vasta mitattuaan potilaan sykkeestä sen tarpeellisuuden. Myös Raimo Haantaus pelastettiin maallikkomallilla.

Vantaa on yksi Suomen edelläkävijöistä sydäniskurien lukumäärässä.

Haantauksen hengen pelastaneen Heartsine-merkkisen sydäniskurin maahantuoja EMS Consulting Oytarjoaa uuden laitteen, kun potilas pelastuu käytön johdosta. Pelastettu saa itse päättää mihin laite lahjoitetaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut