Kauppa: Erityisesti yli 50-vuotiaat suomalaiset tekevät yhä ahkerammin verkko-ostoksia.
Verkkokaupan myynti on kasvanut koronakriisin aikana erityisesti päivittäistavarakaupoilla ja marketeilla. Kaupan Liiton huhtikuun alussa jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan yli 70 prosentilla ruuan verkkokaupoista myynti on kasvanut. Erikois- ja tavaratalokaupoilla koronavirus on vauhdittanut digimyyntiä yli 35 prosentissa verkkokauppoja.
Kaupan Liiton pääekonomisti Jaana Kurjenojan mukaan ruuan verkkokauppa oli huimassa kasvussa jo ennen kriisiä, ja kriisi nopeutti kasvua edelleen.
Jo ennen koronakriisiä myös kansainvälisen verkkokaupan on ennustettu kasvavan hurjaa vauhtia lähivuosina myös Suomessa.
– Kriisi on vauhdittanut ennen kaikkea ruuan verkkokauppaa kaikkialla ja nopeuttanut digikanavien käyttöönottoa ja kehitystä. Tämä tulee näkymään tulevaisuudessa parempana digitaalisena palveluna. Kansainvälinen kilpailu voi siis kasvaa entisestään, Kurjenoja kertoo.
Ihmiset ovat poikkeustilan myötä pakon edessä oppineet käyttämään yhä uusia verkkokauppapalveluja päivittäisissä tarpeissaan, kuten apteekkiasioinnissa. Kurjenoja kokee, että niillä päivittäistavarakaupoilla, joilla verkkokaupan ylläpitäminen on järkevää liiketoimintaa jatkossakin, verkko-ostaminen jää pysyvästi koronakriisiä edeltävää tasoa korkeammalle.
– Suomalaiset ovat varsin tottuneita digiostajia alle 50-vuotiaissa, eikä siinä ikäryhmässä digiostajien määrä paljoa kasva, paitsi ruuan verkkokaupassa, Kurjenoja sanoo.
– Yli 50-vuotiaissa digiostajien määrä on jo ollut kasvussa ja myös heillä erityisesti ruuan verkkokaupassa käyttö kasvaa, hän jatkaa.
Huomioitavaa on, että koronakriisi tuo myös verkkokaupalle koko kaupan alan kohtaaman haasteen.
– Digiostaminen ei automaattisesti kasva koronakriisissä, kun ostovoima lomautusten ja irtisanomisten myötä pienenee ja kuluttaminen ja ihmisten liikkuminen vähenevät, Kurjenoja toteaa.
Suomalaiset ostivat vähittäiskaupan tuotteita netistä viime vuoden aikana 4,5 miljardilla eurolla. Määrä sisältää ostokset niin kotimaisista kuin ulkomaisista yrityksistä. Lähes 40 prosenttia ostoksista olivat viihde-, tieto- ja viestintäelektroniikkaa sekä vaatteita.
Kaupan yritysten kotimainen ja kansainvälinen kilpailutilanne ja toimintaympäristö voivat poiketa merkittävästi aloittain ja yrityksen koosta riippuen. Siksi ne voivat myös kohdata koronakriisin vaikutukset tai hyötyä erilaisista tukitoimista hyvin eri tavoin.