Vantaa ennen ja nyt: Tunnistatko kuvan maiseman? Näin sujui vappumarssi Korsossa vuonna 1959

SKDL:n vappumarssi Korsossa vuonna 1959. Vantaan kaupunginmuseo/Viljo Immonen

Paikallista historiaa: Työväen juhlalla on Vantaalla pitkät perinteet.

Anu Mönkkönen

Ensi perjantaina toukokuun 1. päivänä vietetään vappua varsin erilaisissa merkeissä koronavirusepidemiasta johtuvien rajoitusten takia.

Vappu on perinteisesti ollut kevään alkamisen sekä erityisesti opiskelijoiden ja työväen juhlapäivä. Nyt monet perinteet menevät uusiksi.

Myös vappumarssien pitkä perinne katkeaa tänä vuonna.

Ensimmäiset selvästi poliittiset vappukulkueet marssittiin Suomessa 1890-luvun lopulla.

Työväenjuhlaksi vapun asema vakiintui viimeistään toisen maailmansodan jälkeen, jota seuraavina vuosikymmeninä suurimpien kaupunkien vappumarsseilla oli vuosittain tuhansia osallistujia. Helsingin maalaiskunnassakin marssittiin vuonna 1959 arviolta 100 henkilön voimin.

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkiston kuvassa vietetään työväen vappua Korsossa. Collanin mäeltä otetussa kuvassa näkyy SKDL:n vappukulkue etenemässä Korsontietä länteen. Marssijat lippuineen ja banderolleineen ovat matkalla Kansantalon vappujuhlaan. Kulkueen rinnalla juoksentelee lapsia.

Kuvassa näkyy vappuperinteen lisäksi muutakin kiinnostavaa. Marssijoiden takana aukeava maisema muuttui pian kuvan ottamisen jälkeen.

1960-luvun alussa aloitettiin Korson kirkon sekä asuin- ja liikerakennusten rakentaminen Korsontien pohjoispuolen pellolle.

Vuonna 1959 mäeltä on ollut vielä suora näköyhteys Korson rautatieasemalle. Asemarakennus on taustan isommista rakennuksista kolmantena oikealta.

Korsontien uusi hieman pohjoisempi linjaus ja Rekolanojan ylittävä silta on kuvanottohetkellä juuri valmistunut. Vasemmalla metsikön laidassa näkyvä omakotitalo oli paikoillaan 1980-luvun lopulle asti. Sen kohdalle on rakennettu kerrostalo osoitteeseen Merikotkantie 6.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut