Kotimaiset poimijat keräävät mansikat tänä vuonna Vantaalla – Viljelijää huolettaa, luovuttaako moni kesken kauden

Mansikan satokausi ja poimintatyö alkaa kesäkuun puolivälissä, mutta ensimmäisiä kausityöntekijöiden käsipareja tarvitaan jo nyt. Päivi Tuovinen
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Koivistoisen mansikkatila on tehnyt viime viikkoina satoja työhaastatteluja.

– Näyttää siltä, että saamme kasaan 400 työntekijän kokonaistarpeen, iloitsee viljelijä Vesa Koivistoinen.

Hän viljelee mansikkaa noin 150 hehtaarin aloilla Vantaalla, Lahdessa ja Hollolassa.

Vantaan Hakkilassa viljelysalaa on noin 35 hehtaaria, mikä työllistää noin 50 kausityöntekijää.

Poikkeuksellista on se, että lähes kaikki 400 palkattavasta kausityöntekijästä on Suomesta.

Se on iso muutos, sillä yli 20 vuoden ajan Koivistoisen pelloilla on huhkinut ulkomaalainen työvoima.

Mansikan poiminta vaatii fyysistä voimaa ja notkeutta.

Nyt heidän tulonsa on estynyt koronan leviämiseen liittyvien matkustusrajoitusten vuoksi, lukuun ottamatta Ukrainasta saapuvaa 1 500 kausityöntekijän joukkoa. Heistä Koivistoisen tiloille tulee noin 30 henkeä.

Viljelijä- ja tuottajajärjestöt ovat esittäneet huolensa alaa uhkaavasta työvoimapulasta ja sadon menetyksistä.

Koivistoisen viljelyksille hakijoita on riittänyt. Viljelijä epäilee, että taustalla on perheiden taloudellinen ahdinko. On työttömyyttä, lomautuksia ja peruttuja kesätyöpaikkoja. Siinä tilanteessa työpaikka mansikkatilalla voi olla onnenpotku.

Hakijoista valtaosa on nuoria. Hakijoiden joukossa on myös työttömäksi jääneitä aikuisia. Jonkin verran on ollut yhteydenottoja, joissa tarjoudutaan töihin auttamaan tukalaan tilanteeseen ajautuneita viljelijöitä.

Miten suomalaisen selkä sitten taipuu mansikan poimintaan?

Koivistoinen myöntää, että asia hieman huolettaa. Tulevana suvena täytyy varautua siihen, että osa työvoimasta luovuttaa kesken kauden.

– Mansikan poiminta vaatii fyysistä voimaa ja notkeutta. Työn fyysisyyttä painotetaan myös työhaastatteluissa, Koivistoinen kertoo.

Tehokkuus saattaa myös jäädä tavanomaisesta. Vuosia kausityöntekijöinä toimineilla ulkomaalaisilla poimijoilla on taito ja tekniikka hyppysissä aivan eri tavalla kuin suomalaisella ensikertalaisella.

– Uskoisin, että [mansikan ostajien] itsepoiminta korostuu tänä vuonna.

Mansikan satokausi ja poimintatyö alkaa kesäkuun puolivälissä, mutta ensimmäisiä kausityöntekijöiden käsipareja tarvitaan jo nyt.

– Nyt otetaan vanhoja harsoja pois, lannoitetaan, laitetaan oljet riviväleihin ja rakennetaan kastelujärjestelmiä.

Toukokuun puolivälin iso työrupeama on toukokuun puolivälissä, jolloin Koivistoisen tilalla istutettaan 900 000 mansikan tainta. Vantaalla istutusmäärä on noin 300 000 taimea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
  2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
  3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
  4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
  5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
  6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
  7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
  8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
  9. Hänninen 8.7.
  10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
  11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
  12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
  13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
  14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
  15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.