50 vuoden liiton raju päätös: Aviomies nöyryytti, pahoinpiteli ja riisti vaimoltaan vapauden – sai pitkän tuomion

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut noin 70-vuotiaan miehen vaimonsa pitkään jatkuneesta pahoinpitelystä neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Oikeus katsoi miehen pahoinpidelleen vaimoaan useita kertoja tammikuun ja marraskuun 2014 välisenä aikana käyttäen pääasiassa keittiön teräaseita.

Vaimon kertoman mukaan mies pahoinpiteli häntä lyömällä, viiltelemällä, pistämällä sekä raapimalla. Aseina miehellä oli keittiötyövälineet, avaimet, rikottu vaateripustin ja omat nyrkit.

Todisteena naisella oli useita eri-ikäisiä jälkiä eri puolilla kehoaan.

Naisen mukaan väkivalta oli jatkunut useita vuosia pahentuen ja yleistyen loppua kohti.

Naimissa pariskunta oli ollut lähes 50 vuotta.

Asiasta kertoo sanomalehti Uusimaa.

Lääkärissä mies hoiti puhepuolen ja vaimo nyökkäili taustalla."

Mies kiisti syytteet asianajajansa välityksellä eikä ilmaantunut oikeuteen. Hänen puolustuksensa mukaansa vaimon arvet ovat syntyneet naisen itsetuhoisesta käytöksestä tai fyysisen työn seurauksena.

Vuonna 2014 tehdyssä esitutkinnassa mies myönsi lyöneensä joskus vaimoaan ja joskus koskeneensa häneen veitsen kärjellä.

Oikeus ei pitänyt naisen itsetuhoista käytöstä uskottavana. Tätä puolsi lääkärin lausunto, jonka mukaan hyvin eri puolilla kehoa olevat jäljet eivät todennäköisesti ole itse aiheutettuja.

Tekojen törkeyden arvioinnissa oikeus totesi, että teot ovat olleet toistuvia ja ennalta arvaamattomia ja tapahtuneet omassa kodissa.

Yhtä kertaa lukuun ottamatta mies on estänyt vaimonsa hoitoon pääsyn, mistä on aiheutunut vaimolle pitkään jatkunutta ja tarpeetonta kipua ja kärsimystä.

Mies oli nöyryyttänyt vaimoaan käskemällä häntä verta vuotavana nukkumaan sängyn vieressä lattialla sanomalehtien päällä.

Mies on myös tuhonnut naisen tavaroita ja leikellyt tämän vaatteita.

–Teot ovat olleet nöyryyttäviä ja ihmisarvoa loukkaavia.

–Pahoinpitelyistä on jäänyt pysyviä jälkiä eri puolille kehoa sekä traumaperäinen stressihäiriö.

Syyttäjä katsoi miehen syyllistyneen myös törkeään vapauden riistoon.

Naisella ei esimerkiksi ollut omaa kotiavainta."

Oikeus totesi, että asiasta oli viitteitä: naisella ei esimerkiksi ollut omaa kotiavainta ja sisältä lukittavan turvalukon avain oli vain miehellä.

Oikeus katsoi kuitenkin näytetyn toteen, että naisella oli mahdollisuus liikkua kodin ulkopuolella. Hän oli tavannut ainakin naapuriaan, jolloin hänellä olisi ollut mahdollisuus pyytää apua. Siten ei voida sanoa, että nainen olisi ollut suljettuna kotiinsa.

Oikeus kuuli myös lääkäriä, jonka mies oli kerran kutsunut hoitamaan vaimonsa kädessä ollutta, ompeleita vaatinutta haavaa. Lääkärin kysyessä haavan synnystä, mies oli kertonut vaimonsa itsetuhoisesta käytöksestä. Mies oli hoitanut puhepuolen ja vaimo oli nyökännyt taustalla.

Nainen ei ollut kertonut kenellekään omaiselle tai tuttavalle pahoinpitelyistä.

Väkivalta katkesi kun nainen joutui sairaalahoitoon vaikean sairauden takia. Terveydenhoitohenkilökunta kiinnitti huomiota naisen ulkoisiin vammoihin, jotka pahenivat naisen ollessa välillä kotona. Marraskuisen sairaalareissun jälkeen lääkäri ohjasi naisen turvakotiin.

Oikeus tuomitsi miehen neljäksi vuoden vankeuteen. Vangitseminen tapahtui heti.

Vaimolleen mies joutuu maksamaan 10 000 euroa henkisestä kärsimyksestä sekä 8 000 euroa aiheuttamastaan traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Pahoinpitelyjen aiheuttamasta kivusta ja särystä sekä pysyvistä kosmeettisista haitoista mies joutuu korvaamaan noin 13800 euroa ja esinevahingoista noin 3000 euroa sekä 900 euroa laittomasta uhkauksesta.

Lisäksi mies joutuu maksamaan vaimonsa noin 10 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Mies menettää myös sotilasarvonsa.

Käräjäoikeuden toissaperjantaina antama tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomittu voi valittaa päätöksestä, jolloin asia käsitellään hovioikeudessa.

Asiasta kertoi ensin sanomalehti Uusimaa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut