Liki 50 metriin kohoava maamerkki ihastuttaa pian ruuhkassa körötteleviä autoilijoita – katso kuvat

KAUPUNKI Vaaralan maisemaportaali nousee pian lähes 50:een metriin.

Länsisalmen sähköaseman maisemaportaali kohoaa lähes 50:een metriin. Bratislav Toskovic, Parviainen Arkkitehdit Oy

Armi Suojanen

Kehä kolmosen ja Porvoonväylän kulmaukseen Vaaralaan nousee lähiviikkoina melkoinen maamerkki. Se on kantaverkkoyhtiö Fingridin laajennettava sähköasema, jonka voimajohtojen pääteportaalista tulee tavallista näyttävämpi. Uusi sähköasema tehdään vanhan tilalle.

Pääteportaali, johon voimajohdot yhdistyvät, muodostaa valtavan kaaren. Se korkein kohta ulottuu 47:ään metriin. Se kiinnittää taatusti niiden tuhansien ohiajavien autoilijoiden huomion, jotka porhaltavat Kehä III:sta ja Porvoonväylää Länsisalmen liittymän solmukohdassa.

–Erikoinen paikka tarvitsee maamerkin, sanoo maisemaportaalin pääsuunnittelija, arkkitehti Bratislav Toskovic Parviainen Arkkitehdit Oy:stä.

Hän kehuu, että Fingrid on suhtautunut uuden sähköaseman suunnitteluun ennakkoluulottomasti, kun se on päätynyt tavallisesta poikkeavaan vaihtoehtoon.

Fingridin projektipäällikkö Jarmo Henttinen sanookin, että yhtiössä haluttiin panostaa uuteen sähköasemaan, koska se on niin näkyvällä paikalla.

–Yleensähän pääteportaalit ovat tylsän näköisiä metallikehikkoja, hän toteaa.

Toskovic paljastaa, että paikka alkoi heti suunnittelun alussa "puhua" hänelle, että se tarvitsee "jotakin". Hänen ensimmäinen ajatuksensa oli klassinen kaaren muoto.

Voimajohdot yhdistyvät kaaren sillalla. Itse kaari on alle vuodessa ruostuvaa, 70-prosenttisesti kierrätysmateriaalista tehtyä Cor-Ten-terästä. Monen muun arkkitehdin tavoin Toskovic on hurmaantunut materiaaliin.

– Ruosteen väri on luonnollinen. Sen väri on auringossa oranssi ja märkänä tummempi, Toskovic ihastelee.

Lisäksi Cor-Ten on huoltovapaa, mikä säästää rahaa.

–Portaalin maalaaminen olisi iso kustannus.

Toskovic ei ole suunnitellut vain portaalia vaan koko sähköaseman, johon kuuluvat myös muuntajarakennus sekä kytkinlaitos. Koska sähköön liittyy valo, Toskovic ajatteli isoja, betonisia rakennuksia lyhtyinä. Hän sijoitti betonin ja ulkopinnan lasiseinän väliin valaisimet. Kaari valaistaan alhaalta.

Kaupunkikuva-arkkitehtiMatti Kärki tervehtii Vaaralan komeutta ilolla. Hän on asiantuntijajäsen Vantaan kaupunkikuvaneuvottelukunnassa, joka antaa lausuntoja kaupunkikuvallisesti merkittävistä kohteista.

–Länsisalmen sähköasemaa puollettiin kaupunkikuvaneuvottelukunnassa yksimielisesti ja sitä pidettiin hienona.

Neuvottelukunnan lausunnot ovat yleensä lyhyitä ja asiallisia.

– Mutta kyllä joskus tekisi mieli kehuakin, Kärki naurahtaa.

Niinpä hän nyt kiittelee Länsisalmen sähköaseman arkkitehtiä ja Fingridiä.

–Heillä on ollut selvä halu panostaa kaupunkikuvaan ja visuaalisuuteen.

–Ei ole sellaista rakennusta tai syytä, ettei voisi tehdä hienoa arkkitehtuuria. Se on asenteesta kiinni, Toskovic korostaa.

Länsisalmen sähköasema

Kantaverkkoyhtiö Fingrid aloitti Vaaralan kaupunginosassa sijaitsevan Länsisalmen sähköaseman uusimisen huhtikuussa 2016.

Asemalle rakennetaan toinen 400/110 kilovoltin muuntaja, 400 kilovoltin kytkinlaitos ja vanha muuntaja siirretään uudelle asemalle.

Sähköaseman kautta siirretään sähköä Fingridin kantaverkosta vantaalaisille ja helsinkiläisille.

Kun uusi asema otetaan tämän vuoden lopulla käyttöön, muuntokapasiteetti kaksinkertaistuu ja se varmistaa sähkönsyöttöä sekä parantaa käytettävyyttä.

Hankkeen kustannusarvio on noin 18,5 miljoonaa euroa.

Lähde: Fingrid

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Rekolassa vietettiin kelluvia pirskeitä Keravanjoella jo melkein sata vuotta sitten
 2. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 3. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 4. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 5. Ruotsin liigan viime kauden kingi Tuomas Määttä lähtee etsimään uusia haasteita Venäjältä – "Suomessa ei edes ymmärretä, kuinka suuri laji jääpallo siellä ja Ruotsissa on"
 6. Mielipide: Riittävän usein tuleva huomautus valvojilta voisi hillitä vesijuoksijoiden kimpassa liikkumista altaassa
 7. Mielipide: Roskaaminen on viheliäinen ongelma, johon tulisi puuttua selkein ohjein ja sanktioin
 8. Mielipide: Nikinmäen vaarallisen suojatien turvallisuutta pitäisi parantaa – raskaan liikenteen käyttämän vilkkaan tien yli kulkee pian joka päivä koululaisia
 9. Vainio 8.8.
 10. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 11. Pääkirjoitus: Syksyllä tasapainoillaan koronan kanssa kouluissa ja työpaikoilla – Kestääkö kapasiteetti jokaisen flunssaoireisen testaamisen?
 12. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 13. Vantaan Viihdeorkesteri soittaa juhlakonsertissa 90-vuotiaan Jorma Panulan musiikkia kapellimestari-säveltäjän itsensä johtamana
 14. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 15. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 2. Mielipide: Vantaan kerrostalorakentaminen perustuu autottomuuden utopiaan – Ilman pysäköintipaikkaa jäävien asukkaiden autot päätyvät omakotialueiden riesaksi
 3. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 4. Suomen ”rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta on 27 vuotta – ex-syyttäjä Ritva Santavuori kertoo jutusta, jossa liikuntakyvytön liikemies murhattiin kotiinsa Helsingissä ja viranomaisetkin joutuivat "tappolistalle"
 5. HSL ottaa bussireitit tarkasteluun Vantaalla – Tuusulanväylän linjastosuunnitelmassa pohditaan, mitkä linjat kulkevat tulevaisuudessa Tammistoon, Pakkalaan ja Aviapolikseen
 6. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 7. Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla
 8. Vahinko opetti valppaaksi – Vantaalaisen seuran keräämiä tietoja käsiteltiin laittomasti
 9. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 10. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 11. Tikkurilaan nousee VAV:n kolme uutta ympäristöystävällistä kerrostaloa – vuokrataloihin ei tule lainkaan autopaikkoja
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. HSL-bussit siirtyvät pian talviaikaan: linjat 432 ja 739V lopetetaan, reittejä muutetaan, bussien vuorovälejä pidennetään
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.