Sukupuolineutraali kasvatus tuli päiväkoteihin – Pojatkin saavat leikkiä prinsessaleikkejä

SUKUPUOLI Uusi varhaiskasvatussuunnitelma painottaa sukupuolitietoisuutta. Vantaalla päiväkotien henkilökuntaa koulutetaan.

Uuden varhaiskasvatussuunnitelman myötä Vantaalla kiinnitetään päiväkotien arjessa entistä enemmän huomiota sukupuolitietoisuuteen: tyttöjen ja poikien leluja, leikkejä tai värejä ei ole. Arkisto / Johanna Erjonsalo

Marika Lumme

Varhaiskasvatuksen ammattilaisilla on vielä paljon tehtävää sukupuolineutraalisuuden toteutumisessa. Tätä mieltä on Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Teea Markkula

Kyllä tytölle sanotaan herkemmin, että autatko sukat jalkaan pikku-Aleksille."

Sukupuolitietoisuus on yksi uuden varhaiskasvatussuunnitelman (vasu) painotuksista.

–Ei riitä, että asia lukee muutamalla lauseella asiakirjoissa. Meidän täytyy ehdottomasti kasvattajien kanssa käydä läpi tarkemmin mitä varhaiskasvatuksen arjessa sukupuolineutraalius tarkoittaa. Tarvitaan paljon yhteistä keskustelua ja asennemuutosta. Voimme esimerkiksi järjestää teemaan liittyvää koulutusta keskustelun pohjaksi, Markkula korostaa.

Markkula sanoo tiettyjen puhetapojen elävän edelleen ajassamme, myös päiväkodeissa.

–Kyllä tytölle sanotaan herkemmin, että autatko sukat jalkaan pikku-Aleksille. Sanotaanko tätä kuusivuotiaalle pojalle? Markkula kysyy.

– Itsekin sorrun tähän aika ajoin, hän jatkaa.

Sukupuolineutraalius on Markkulan mukaan sitä, että jokaista lasta kohdellaan yksilöinä. Ei ole tyttöjen tai poikien leluja, värejä tai leikkejä.

– Jos joku poika sanoo, että minä haluan leikkiä prinsessaleikkejä, niin kasvattajan ei tulisi edes ilmeellään kertoa, ettei se olisi pojille sopivaa. Kasvattajan tulee sanoa, että leiki vaan, hän selvittää.

Tavanomainen yleistys tyttöjen ja poikien leikistä on myös jako rauhallisiin ja rajuihin leikkeihin.

–On loistavaa, että vihdoin asiasta keskustellaan päiväkodeissa ja myös vanhempien kanssa. Yhdessä voi pohtia, saako poika olla herkkä ja tyttö leikkiä rajuja leikkejä, hän sanoo.

Ihmisten arvostus yksilöinä on pinnalla, mutta Markkulan mukaan juuret ovat niin syvällä yhteiskunnassa, että ajattelu- ja toimintatapaa on vaikea muuttaa hetkessä.

–Koko yhteiskunnassamme on paljon tehtävää. Kaupoissa lasten vaatteet on jaoteltu tyttöjen ja poikien osastoihin, samoin lelut. Myös suhtautumistavat kulkevat yli sukupolvien, hän kertoo.

Tyttöjen ja poikien tasa-arvoinen kohtelu yksilöinä on Markkulan mukaan tärkeää.

–Jos näin ei tapahdu, se rajoittaa yksilön oikeutta. Lisäksi lapselle saattaa tulla paha mieli, jos kielletään joku leikki ja toiselta ei. Ihmisen koko elämään vaikuttaa se, jos et saa olla sellainen kuin olet.

Sukupuolineutraalius ei ole Markkulan mukaan uuden varhaiskasvatussuunnitelman merkittävin muutos, mutta tärkeä. Merkittävimpiä muutoksia on lasten osallisuuden lisääminen varhaiskasvatuksessa.

– Toiminta lapsiryhmissä lähtee nyt lasten mielenkiinnonkohteista. He ideoivat mitä tehdään ja kasvattajat toteuttavat sen pedagogisista lähtökohdista.

Voiko käydä niin, että jouluaskartelut jäävät tekemättä, jos lapset eivät vain halua, Teea Markkula?

–Ei. Aiheita käsitellään nykyään laajoina oppimiskokonaisuuksina ja niihin saa nivottua monia asioita. Toki jouluaskartelujen joukossa voi olla myös esimerkiksi Pokémon-piirustus.

Vantaan vasu

Elokuussa otettiin käyttöön uusi Vantaan varhaiskasvatussuunnitelma (vasu). Vantaan vasu pohjautuu Opetushallituksen laatimaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin.

Vantaan vasuun on kirjattu, että varhaiskasvatus on sukupuolitietoista. Sukupuolitietoinen kasvattaja tunnistaa omia taipumuksiaan suhtautua lapsiin eri tavoin sukupuolen mukaan. Hänantaa lapsille tilaa olla omanlaisensa ilman sukupuoliodotuksia.

Lapsella tulee olla sukupuolestaan riippumatta mahdollisuus leikkiä erilaisia leikkejä ja tehdä erilaisia asioita yksilöllisten mielenkiinnon kohteidensa mukaan.

Leikki- ja pienryhmät jaetaan pedagogisin perustein, ei sukupuoleen liittyvin.

Sukupuolitietoisuuteen liittyvistä asioista keskustellaan huoltajien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 2. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 3. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 4. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 5. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 6. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 7. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 8. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 9. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 10. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 11. Korona-näytteenotto ruuhkautui viikolla – Tartuntamäärissä ei toistaiseksi näy nousua
 12. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 13. Rajakylän neuvola halutaan siirtää pysyvästi Hakunilaan – Poliitikot palauttivat asian uuteen valmisteluun
 14. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 15. Yli 15 000 ihmistä sulloutui 20 vuotta sitten vantaalaiseen kodinkoneliikkeeseen – Viimeisestä VHS-nauhurista tuli ilmiriita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.