Sukupuolineutraali kasvatus tuli päiväkoteihin – Pojatkin saavat leikkiä prinsessaleikkejä

SUKUPUOLI Uusi varhaiskasvatussuunnitelma painottaa sukupuolitietoisuutta. Vantaalla päiväkotien henkilökuntaa koulutetaan.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisilla on vielä paljon tehtävää sukupuolineutraalisuuden toteutumisessa. Tätä mieltä on Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Teea Markkula

Kyllä tytölle sanotaan herkemmin, että autatko sukat jalkaan pikku-Aleksille."

Sukupuolitietoisuus on yksi uuden varhaiskasvatussuunnitelman (vasu) painotuksista.

–Ei riitä, että asia lukee muutamalla lauseella asiakirjoissa. Meidän täytyy ehdottomasti kasvattajien kanssa käydä läpi tarkemmin mitä varhaiskasvatuksen arjessa sukupuolineutraalius tarkoittaa. Tarvitaan paljon yhteistä keskustelua ja asennemuutosta. Voimme esimerkiksi järjestää teemaan liittyvää koulutusta keskustelun pohjaksi, Markkula korostaa.

Markkula sanoo tiettyjen puhetapojen elävän edelleen ajassamme, myös päiväkodeissa.

–Kyllä tytölle sanotaan herkemmin, että autatko sukat jalkaan pikku-Aleksille. Sanotaanko tätä kuusivuotiaalle pojalle? Markkula kysyy.

– Itsekin sorrun tähän aika ajoin, hän jatkaa.

Sukupuolineutraalius on Markkulan mukaan sitä, että jokaista lasta kohdellaan yksilöinä. Ei ole tyttöjen tai poikien leluja, värejä tai leikkejä.

– Jos joku poika sanoo, että minä haluan leikkiä prinsessaleikkejä, niin kasvattajan ei tulisi edes ilmeellään kertoa, ettei se olisi pojille sopivaa. Kasvattajan tulee sanoa, että leiki vaan, hän selvittää.

Tavanomainen yleistys tyttöjen ja poikien leikistä on myös jako rauhallisiin ja rajuihin leikkeihin.

–On loistavaa, että vihdoin asiasta keskustellaan päiväkodeissa ja myös vanhempien kanssa. Yhdessä voi pohtia, saako poika olla herkkä ja tyttö leikkiä rajuja leikkejä, hän sanoo.

Ihmisten arvostus yksilöinä on pinnalla, mutta Markkulan mukaan juuret ovat niin syvällä yhteiskunnassa, että ajattelu- ja toimintatapaa on vaikea muuttaa hetkessä.

–Koko yhteiskunnassamme on paljon tehtävää. Kaupoissa lasten vaatteet on jaoteltu tyttöjen ja poikien osastoihin, samoin lelut. Myös suhtautumistavat kulkevat yli sukupolvien, hän kertoo.

Tyttöjen ja poikien tasa-arvoinen kohtelu yksilöinä on Markkulan mukaan tärkeää.

–Jos näin ei tapahdu, se rajoittaa yksilön oikeutta. Lisäksi lapselle saattaa tulla paha mieli, jos kielletään joku leikki ja toiselta ei. Ihmisen koko elämään vaikuttaa se, jos et saa olla sellainen kuin olet.

Sukupuolineutraalius ei ole Markkulan mukaan uuden varhaiskasvatussuunnitelman merkittävin muutos, mutta tärkeä. Merkittävimpiä muutoksia on lasten osallisuuden lisääminen varhaiskasvatuksessa.

– Toiminta lapsiryhmissä lähtee nyt lasten mielenkiinnonkohteista. He ideoivat mitä tehdään ja kasvattajat toteuttavat sen pedagogisista lähtökohdista.

Voiko käydä niin, että jouluaskartelut jäävät tekemättä, jos lapset eivät vain halua, Teea Markkula?

–Ei. Aiheita käsitellään nykyään laajoina oppimiskokonaisuuksina ja niihin saa nivottua monia asioita. Toki jouluaskartelujen joukossa voi olla myös esimerkiksi Pokémon-piirustus.

Vantaan vasu

Elokuussa otettiin käyttöön uusi Vantaan varhaiskasvatussuunnitelma (vasu). Vantaan vasu pohjautuu Opetushallituksen laatimaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin.

Vantaan vasuun on kirjattu, että varhaiskasvatus on sukupuolitietoista. Sukupuolitietoinen kasvattaja tunnistaa omia taipumuksiaan suhtautua lapsiin eri tavoin sukupuolen mukaan. Hänantaa lapsille tilaa olla omanlaisensa ilman sukupuoliodotuksia.

Lapsella tulee olla sukupuolestaan riippumatta mahdollisuus leikkiä erilaisia leikkejä ja tehdä erilaisia asioita yksilöllisten mielenkiinnon kohteidensa mukaan.

Leikki- ja pienryhmät jaetaan pedagogisin perustein, ei sukupuoleen liittyvin.

Sukupuolitietoisuuteen liittyvistä asioista keskustellaan huoltajien kanssa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut