Tältä näyttää supertrendikäs viherseinä – "Halusin luoda huoneesta rauhallisen ja seesteisen paikan"

SISUSTUS Älykkään viherseinän elämää valvotaan etänä.

Ekokampaaja Miina Malinen on tyytyväinen viherseinän helppohoitoisuuteen. Maijaliisa Valkonen

Maijaliisa Valkonen

–Tämä on ollut minulle unelma, ekokampaaja Miina Malinen huokaa työhuoneessaan. Studio Suvi Salosen tiloissa ekokampaajana elokuussa aloittanut Malinen hankki kuukausi sitten työhuoneeseensa viherseinän, joka ei ole mikä tahansa viherkasvirypäs. Viherseinä toimii paitsi katseenvangitsijana myös ilmanpuhdistimena.

–Olen tosi pitkään haaveillut tällaisesta seinästä. Olen nähnyt viherseiniä apteekeissa ja ihastellut, kuinka ihania nämä ovat. Halusin luoda työhuoneestani rauhallisen, seesteisen paikan, Malinen kertoo.

Malisen viherseinä on suomalaisen yrityksen, Naavan, keksintö. Viherseinän toiminta perustuu aktiiviseen ilmankiertoon ja mullattomaan kasvualustaan. Epäorgaaninen kasvualusta optimoi ilmanpuhdistuksen.

–Olen koko ajan aineiden kanssa tekemisissä ja herkistynyt kemikaaleille. Ekopuolella asiakkaissakin on paljon tuoksuherkkiä, Lohjalla työskentelevä Malinen sanoo.

Malisen työhuoneen viherseinässä on yhteensä 63 kasvia, joista jokainen elää omassa pienessä lokerossaan. Hoito on helppoa: kasveja tarvitsee vain kastella. Kasvit saa myös irrotettua seinäpanelista. Jos jokin kasvi on mennyt huonoksi, se vaihdetaan toiseen.

–Säiliöön laitetaan vettä. Säiliössä on kastelujärjestelmä, joka lähtee kastelemaan automaattisesti, Malinen esittelee.

Malinen saakin työhuoneessaan keskittyä työntekoon ja antaa viherseinän elää omaa elämäänsä. Viherseinässä on nimittäin etävalvonta.

Voi kuvitella itsensä sademetsään.

–Jos esimerkiksi seinässä alkaa tulla mikrobikasvua, laite hälyttää. Seinää seurataan koko ajan. Esimerkiksi jos lisään vettä, laite tunnistaa sen. Laitteen voi myös ajastaa kastelemaan. Tämä on kauhean helppo, Malinen ihastelee.

Etävalvonnan avulla voidaan veden kulutuksen seuraamisen lisäksi säätää toiminta ilmankosteuden ja ulkona olevan sään mukaan. Näin sisäilmaston laatu optimoidaan ihmisen terveyden kannalta sopivaksi.

Malinen on saanut asiakkailtaan paljon hyvää palautetta.

–Kaikki asiakkaat eivät seinää huomaa. Suurin osa kyllä huomaa ja on sitä mieltä, että seinä on aivan ihana.

–Kun teen hierontoja, esimerkiksi intialaista päähierontaa, ja energialeikkauksia, käännän tuolin niin, että asiakas näkee seinän. Siinä on mukana henkinen juttu: silmä lepää, voi kuvitella itsensä sademetsään, Malinen hymyilee.

Maliselle suurin syy hankkia viherseinä oli terveys.

–Kun käytän synteettisiä värejä, ja minulla on käsissä monta väriputkiloa, alkaa sattua hengitysteissä.

–Olisi kyllä kauhean kiva, jos tällainen olisi omassa olohuoneessa.

Naavan myynnistä vastaava Sanna Rings kertoo, että viherseinien suosio on Suomessa hurjassa kasvussa.

–Viherseinien myynti on koko ajan nousussa. Myymme viikossa useitakin seiniä, kyse ei ole vain yhdestä tai kahdesta. Käyttökokemukset ovat olleet erittäin hyviä, Rings kertoo.

Suurin osa seinistä menee yrityskäyttöön, mutta yhä useampi kotitalous hankkii seinän puhdistamaan kodin ilmaa. Myös Ringsillä itsellään on omassa kodissaan viherseinä.

–Oma vireystila on nyt älyttömän paljon parempi kuin ennen.

Naava-viherseinä

Viherseinän toiminnan idea on aktiivisessa ilmankierrossa ja mullattomassa kasvualustassa, joka on ihanteellinen kasvien juuriston ilman epäpuhtauksia hajottavien mikrobien toiminnalle.

Seinän toimintaa seurataan etävalvonnan avulla, jotta voidaan varmistaa vuoden- tai vuorokauden ajasta riippumaton, optimaalinen ja luonnonmukainen sisäilma.

Kaikkia älyviherseinän toimintoja valvotaan ja ohjataan etänä pilvipalvelun avulla.

Etävalvonnan avulla tarkkaillaan, että kasvit saavat tarpeellisen määrän vettä, valoa, ravinteita ja ilmaa selvitäkseen.

Viherseinässä kasvaa yleisiä huonekasveja kuten herttaköynnösvehkaa, pesäraunioista ja huonesaarnia. Kasvit eivät ole kukkivia, joten ne eivät tuota siitepölyä.

Kasvit kasvavat epäorgaanisessa kasvualustassa. Kasvualusta on kehitetty niin, että se on optimaalinen kasveille ja ilmanpuhdistukselle, eikä aiheuta haittaa ihmisille.

Viherseinän yläosassa on tuulettimet, jotka takaavat tehostetun ilmankierron juuristossa eläville mikrobeille ja puhaltavat puhdistetun ilman takaisin ympäröivään tilaan.

Viherseinän voi ostaa omaksi tai vuokrata.

Lähde: naava.io

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut