Mielipide: Vain laadukas varhaiskasvatus on vaikuttavaa

Vantaan varhaiskasvatuksessa kärsitään pätevän henkilöstön puutteesta, kirjoittajat muistuttavat. Kuvituskuva. Johanna Halava/Arkisto

toimitus

Päiväkodeissa pitää olla riittävästi koulutettua henkilökuntaa, jotta varhaiskasvatus voi olla laadukasta. Myös päivähoidon rajaaminen on Vantaalla heikentänyt varhaiskasvatuksen laatua, kertovat kirjoittajat.

Varhaiskasvatuksen merkityksestä käydään tälläkin hetkellä kiivasta keskustelua valtakunnan politiikkaa myöten.

Varhaiskasvatuksen vaikuttavuudesta on ollut myönteisiä tutkimustuloksia, mutta huomioitavaa on, että vain laadukas varhaiskasvatus on vaikuttavaa. Tämä puolestaan edellyttää koulutettua, osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, sekä riittävän laadukasta pedagogista toimintaa, vuorovaikutusta ja lasten osallisuutta.

Vantaan varhaiskasvatuksessa kärsitään pätevän henkilöstön puutteesta. Jo tämä on yksistään huolestuttavaa.

Huolta herättää lisäksi koko maan kattava opetus- ja kulttuuriministeriön teettämän tuoreen selvityksen tulos, jonka mukaan yli 40 prosenttia lastentarhanopettajista ja kolmannes kaikista varhaiskasvatuksen työntekijöistä (sisältäen lastentarhanopettajat ja lastenhoitajat) harkitsee alan vaihtoa.

Mitä tapahtuu, jos Vantaalla jo työskentelevistä lastentarhanopettajista joka neljäs harkitsee alan vaihtoa? Henkilökunnan vaihtuvuus ja pula koulutetusta, osaavasta henkilöstöstä tuovat haasteita laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutumiselle. Miten Vantaa voitaisiin saada houkuttelevammaksi kunnaksi työskennellä?

Useat haastattelemamme vantaalaiset lastentarhanopettajat nostivat yhtenä merkittävänä kannustimena palkkauksen. Myös opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksessä yleisimmäksi syyksi työnvaihtohaluihin mainittiin huonoksi koettu palkka.

Vantaalla ei makseta esiopetusryhmässä työskenteleville lastentarhanopettajille esiopetuslisää. Naapurikunnissa maksetaan. Voisiko tämän epäkohdan korjaaminen vähentää henkilöstön siirtymistä muihin kuntiin?

Opetuslautakunta esitti vuosien 2018–2021 talousarvioon, että niissä päiväkodeissa, joissa vieraskielisten lasten osuus on korkea, rekrytoidaan ryhmää kohden kaksi lastentarhanopettajaa yhden sijasta. Tämä on hyvä muutos, mutta se ei yksistään tuo helpotusta pulaan työntekijöistä.

Olisiko tämän lisäksi mahdollista esimerkiksi soveltaa kannustinlisää lastentarhanopettajien palkkauksessa alueilla, joissa on runsaasti sosioekonomisia haasteita?

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen mukaan henkilöstön vaihtuvuus on yksi syy myös siihen, miksi riittäviä tukitoimia ei ole voitu järjestää kaikille niitä tarvitseville. Puuttuminen opettajien siirtymiseen muihin kuntiin tai muille aloille olisi tästäkin näkökulmasta tärkeää.

Toinen Vantaalla vaikuttava asia on subjektiivisen päivähoidon rajaus. Vantaalla toteutettiin selvitys rajauksen vaikutuksista. Selvityksen mukaan lähes 60 prosenttia henkilökunnasta kokee rajauksen aiheuttamien muutosten myötä tyytymättömyyttä pedagogiseen toimintaan ja toiminnan suunnitteluun.

Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Sole Askola-Vehviläisen mukaan tämä tulos viittasi ainoastaan muutoksen käynnistysvaiheessa olleeseen tilanteeseen, jolloin osa-aikaiset ja kokoaikaiset lapset olivat sijoitettuna samaan ryhmään, ja että tilanne on uuden lukukauden alettua muuttunut positiivisempaan suuntaan.

Laajasti kuulemamme viesti on kuitenkin se, että tyytymättömyys on ennallaan tai jopa kasvanut. Laadukkaan pedagogisen toiminnan toteuttaminen on mahdotonta ryhmässä, jossa on 21 iältään 2–5-vuotiasta lasta ja vain kaksi kasvatusvastuullista aikuista.

Miten tällaisessa ryhmässä voidaan turvata pedagoginen ohjaaminen toiminnassa ja lasten keskinäisessä vuorovaikutuksessa? Miten aikuisella voi olla riittävästi aikaa vuorovaikutukseen lasten kanssa?

Suuressa ryhmässä ja henkilökunnan vaihtuessa ei ole tilaa lapsen kuulemiselle ja osallisuudelle. Lisäksi pienryhmätoiminnan toteuttaminen tai retkeily lähiympäristössä jää mahdottomaksi toteuttaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksessä toinen syy alanvaihtoon onkin työn fyysinen ja henkinen kuormittavuus. Tämä viesti on tärkeää kuulla ja siihen tulee reagoida.

Varhaiskasvatuksen työntekijät haluavat tehdä työnsä laadukkaasti lapsen kasvua ja kehitystä parhaalla mahdollisella tavalla tukien. Oikeanlaisilla päätöksillä voimme vaikuttaa niihin syihin, jotka saavat lastentarhanopettajat ja muut varhaiskasvatuksen työntekijät pohtimaan alan vaihtoa.

Maija Rautavaara, kaupunginvaltuutettu (vihr.) kasvatustieteen maisteri

Emmi Pajunen, kaupunginvaltuutettu, (vihr.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.