Home sairastutti rakennusyrittäjän lapset – hän listaa nyt, mikä Suomen rakentamisessa on yhä pielessä

Markku Heikkilän mukaan rakentamisen aikataulut ovat yhä liian tiukkoja. Hän peräänkuuluttaa lisää valvontaa ja tiukempaa lainsäädäntöä.

Markku Heikkilä harkitsee uutta kansalaisaloitetta homeille altistavan rakennustavan suitsimiseksi julkisessa rakentamisessa. - Olen nähnyt rakennustyömaita, joissa valvonnan hoitaa joku konsulttitoimisto kirjoituspöydältä käsin.

Helena Soinio

Rakennusyrittäjä Markku Heikkilä on sitä mieltä, että vaikka rakennusten homeongelmista puhutaan yhä enemmän, paljon on vielä tekemistä ennen kuin rakentamisen käytännöt todella muuttuvat.

Heikkilän mukaan homehtumiselle alttiita menetelmiä käytetään yhä Suomessa yleisesti, kun rakentaminen tapahtuu liian kovalla kiireellä.

Monessa asiassa laiva on kuitenkin alkanut kääntyä Heikkilän arvion mukaan myös parempaan suuntaan.

Heikkilä ryhtyi kolme vuotta sitten keräämään nimiä kansalaisaloitteeseen, joka esitti napakoita lääkkeitä julkisten rakennusten sisäilmaongelmiin. Hänen omat lapsensa olivat saaneet koulussa ja päiväkodissa pahoja sisäilmaoireita.

Aloite ei saanut täyteen vaadittavaa 50 000 nimeä, mutta keskustelu homeille altistavasta rakennustavasta on sittemmin kuohahtanut aivan uusiin mittasuhteisiin.

–Olen huomannut, että keskustelu aloitteestani jatkuu, ja aihetta kommentoidaan netissä koko ajan. Syy on ehkä se, että nyt on takana märkä kesä ja käynnissä märkä syksy, ja ne ovat lisänneet ihmisten oireilua.

–Homeet lisääntyvät aina kun on pitkä märkä kausi, ja sellaiset ihmiset ovat saattaneet alkaa oireilla, jotka eivät ennen ole oireilleet. Asia on pinnalla, ja minulle on myös tullut lukuisia yhteydenottoja, että pitäisi käynnistää uusi kansalaisaloite.

Lappeenrannassa asuva Heikkilä arvelee, että aloite ei vielä vuonna 2014 ollut yhtä kypsä etenemään eduskuntaan kuin se olisi tänä päivänä. Tietoisuus homeongelmien laajuudesta on nyt aivan toista luokkaa.

Kolme vuotta sitten häntä syytettiin jopa "vouhottajaksi".

–Silloin kolme vuotta sitten ei vielä puhuttu näistä asioista niin paljon, eivätkä ihmiset osanneet vielä yhdistää omia oireilujaan homeongelmaan. Ihmiset alkavat reagoida vasta kun asia tulee riittävän lähelle.

Heikkilän ytimekkäitä teesejä kansalaisaloitteessa oli kolme, eli sääsuojauksen yleinen puuttuminen rakennustyömailla, märkien mineraalivillojen asentaminen rakenteisiin sekä märän betonin pinnoittaminen.

Hän pyrki aloitteella saamaan tiukennuksia suoraan lainsäädäntöön.

–Asiat ovat sen jälkeen edenneet eräiltä osin paljonkin. Käyn jatkuvasti katsomassa muun muassaLappeenrannassa julkisia työmaita, ja siellä rakennustarvikkeiden varastointi on parantunut huomattavasti.

Hän on havainnut, että rakennusmateriaalit on alettu suojata säiltä, kun ne aiemmin lojuivat sateessa.

–Suojaus on parantunut selvästi ja villapaaleja on peitetty ja nostettu lavojen päälle niin, etteivät ne saa maasta kosteutta.

–Toisin kuin julkisessa rakentamisessa, yksityiset rakentajat ovat aina olleet tästä vähän tarkempia.

Myös rakennustyömaiden huputtaminen on hänen arvionsa mukaan lisääntynyt, ja työmaille on alettu palkata sisäilma-asiantuntijoita.

–Sen sijaan kärkipään virheitä on yhä se, että betonia pinnoitetaan märkänä. Tämä asia ei ole juurikaan parantunut, ja jopa muutaman päivän päästä betonivalusta sitä jo pinnoitellaan. Sehän on homehtumisen lisäksi mm. VOC-päästöjen riskin kannalta oleellinen, hän painottaa.

–Usein kaksi kuukautta myöhemmin olisi jo täysin riskitöntä pinnoittaa. Eli aikataulut ovat edelleen liian tiukkoja.

Heikkilä ehdottaa edelleen samoja lääkkeitä, eli rakennuttajalle, esimerkiksi kunnalle oma valvoja työmaalle, joka mittaa joka ikisen rakenteen kosteuden ennen pinnoittamista.

–Joskus tällä tiukalla aikataululla on varmaan säästetty, mutta nyt se ei voi olla enää mitenkään taloudellisesti kannattavaa, kun tietoisuus asiasta on herännyt. Esimerkiksi VOC-oireita seurataan nyt ja ne hoksataan äkkiä. Jos rakennetaan väärin, joudutaan tekemään uudestaan.

Hän toteaa, että rakentamisen takuuaika on kaksi vuotta, mutta virhevastuu on kymmenen vuotta.

–Jos voidaan osoittaa, että betoni on ollut pinnoittaessa märkää, siinä on selvä virhe. Nythän on tosin sellaista ongelmaa, että rakennusliikkeet ovat tehneet muutaman koulun ja sitten on mennyt "kuppi nurin". Rakentajan konkurssin jälkeen virheestä vastaakin kunta itse.

Tarkka valvonta ja dokumentointi ovat oleellisia sekä virheiden välttämiseksi että vastuullisen tahon todistamiseksi, jos siihen tilanteeseen joudutaan.

–Lainsäädännöllä pystyttäisiin vaikuttamaan asettamalla selkeät raja-arvot sille, millainen kosteus on pinnoitteille oltava. Nythän ne ovat vain ohjeellisia, eli tilanteet ovat tulkinnanvaraisia.

Kosteusvalvoja pitää Heikkilän mukaan ottaa mukaan suunnitteluvaiheessa eikä vasta työmaalla.Tämä voisi olla lakisääteistä julkisilla työmailla.

–Olen nähnyt rakennustyömaita, jossa valvonnan hoitaa joku konsulttitoimisto kirjoituspöydältä käsin. Käytännön valvontatyö jää tekemättä.

Ylipäätään Heikkilän mukaan Suomessa otetaan nyt home- ja sisäilmaongelmat vakavammin kuin ennen, mutta muutos tapahtuu liian hitaasti.

–Tässä ehtii valmistua pilalla olevia rakennuksia vielä tuhansia, ennen kuin tämä lyö todella läpi, hän pelkää.

Hän on viiden lapsen isä ja koko prosessi lähti liikkeelle hänen kolmen lapsensa saatua päiväkodissa ja koulussa sisäilmaoireita. Perhe joutui turvautumaan jopa kotiopetukseen.

Sittemmin koulu purettiin ja päiväkoti remontoitiin.

–Salailu oli aiemmin näissä asioissa yleistä, mutta se alkaa nyt olla aika harvinaista. Kansalaisaktiivisuudesta oli meidän tapauksessamme paljon apua. Mutta yksin ei ehkä oikein voi asioille mitään, pitää koota isompi porukka asialle.

Heikkilän 11-vuotiaalla pojalla on edelleenkin ongelmia homeelle altistumisen takia. Hän on mm. joutunut lopettamaan harrastuksia siksi, että harrastustilat ovat liikuntasaleissa.

–Nehän ovat käytännössä homeessa. Pojalle se nostaa kuumeen.

Heikkilä ehdottaa, että rakennetaan jatkossa koulut hirrestä.

–Se on terve ja tasa-aineinen materiaali, ja sillä työllistettäisiin paljon suomalaisia.

Edit klo 15.49: Täsmennetty kommenttia betonin kuivumisajasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.