Tutkimus: Joka toinen lapsi käyttää älypuhelintaan liikaa – vanhempien huolena sopimaton nettisisältö

Joka toinen vanhempi kokee lasten älypuhelimen käytön liiallisena. Ongelmia koetaan kuitenkin vähemmän kuin vuosi sitten, selviää Moi Mobiilin teettämästä koululaiskyselystä. Kyselystä selvisi myös, että joka neljäs vanhempi ei tiedä mitä lapsi puhelimellaan tekee.

Moi Mobiili kysyi 5–15-vuotiaiden lasten vanhemmilta, miten he kokevat lastensa puhelimen käytön sekä minkä ikäiselle lapselle hankitaan ensimmäinen oma puhelin. Edellisen kerran vanhempien ajatuksia lasten puhelimen käytöstä Moi Mobiili kartoitti vuosi sitten syksyllä 2016.

Lähes kaikille lapsille on sovittu pelisäännöt puhelimen käytöstä. Vain joka kuudennen lapsen kanssa ei oltu sovittu sääntöjä, selviää Moi Mobiilin kyselytutkimuksesta. Sovittujen sääntöjen rikkomisesta rangaistuksena yleisimmin otetaan lapselta puhelin pois, erityisesti nuoremmilla lapsilla.

Lasten puhelimen käytössä koetaan yhä vähemmän ongelmia. Kyselyssä haasteiksi esitettiin puhelimen käyttö enemmän kuin on yhdessä sovittu tai on sopivaa, sopimattomien sisältöjen katselu tai kuuntelu sekä lapselle sopimattomat sovellukset.

Paljon haasteita kokevien vanhempien osuus on selvästi laskenut viime vuodesta kaikissa kolmessa tapauksessa. Kuitenkin joka seitsemäs vanhemmista kertoo, että haasteita on erittäin paljon. Tämä luku oli vuosi sitten joka kuudes.

Haastavinta oli löytää yhteiset puhelimen käytön pelisäännöt 7–12-vuotiaiden lasten kanssa. Alle kouluikäisillä lapsilla haasteita koetaan kaikkein vähiten ja haasteet taas alkavat vähetä 13–15-vuotiailla.

– Mielenkiintoista on huomata, että jo vuodessa osa asenteista on selvästi muuttunut. Myös haasteita koetaan olevan selvästi vähemmän, sanoo Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen

Lue myös:Päiväkoti-ikäisiä villitsevät nyt ”häiriintyneet” lastenvideot – tästä niissä on kyse

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut