Ensin käsilaukku, sitten sukkalaatikko ja lopulta asunto – näin Satu pääsi eroon hermoja raastaneesta turhasta kamasta

Onko läheisen muistaminen kiinni siitä, että säilyttää hänelle kuulunutta tavaraa?

Konmarin ideana on, että tavarat on aseteltu väljästi ja kaikki on näkyvillä, Satu Lempiäinen esittelee. Äärimmilleen vietynä vaatteet ovat värijärjestyksessä ja t-paidat rullattuna. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Satu Lempiäinen kuuli konmariksi kutsutusta kodintavaroiden raivaus- ja järjestelymenetelmästä muutama vuosi sitten siskoltaan.

– Ideana on hankkiutua turhasta ja rikkinäisestä tavarasta eroon, Lempiäinen kiteyttää.

Äärimmilleen vietynä esimerkiksi vaatteet ovat vaatekaapissa värijärjestyksessä ja t-paidat ovat rullattuna siten, että näet kaikki yhdellä silmäyksellä. Alkuun Lempiäinen ajatteli, että eihän kenelläkään ole aikaa tuollaiseen. Sitten hän keksi, että ideaa voi soveltaa itselle sopivaksi.

– Menetelmästä ei pidä tehdä itse tarkoitusta, koska siitäkin voi tulla stressiä. Pitää hyväksyä myös, että aina kaikki ei ole järjestyksessä.

Lempiäinen aloitti omasta käsilaukustaan.

–Työskentelin lentoemäntänä ja kannoin käsilaukussani kaikkea mahdollista hammastikuista suolaan ja pippuriin. Ajattelin, että jos kerran jätän jotakin pois, juuri silloin asiakas kysyy sitä, enkä pysty tarjoamaan täydellistä asiakaspalvelukokemusta, järvenpääläinen Lempiäinen sanoo.

Jatkuva tavaroiden etsiminen kaoottisesta käsilaukusta kuitenkin rasitti kehoa ja mieltä.

–Keksin, että laitan tavarat käsilaukkuun pienissä pussukoissa, jolloin ne on helpompi löytää.

Seuraava kohde oli sukkalaatikko.

–Tarpeettomin ja hyödyttömin löytö oli parittomat sukat, jotka olivat jopa vuoden odottaneet myöhemmin löytyvää puuttuvaa pariaan.

Teki pahaa heittää yksinäisiä, mutta ehjiä sukkia pois, Lempiäinen teki sen.

–Säästin vain villasukat, sillä niitä voi käyttää eri parisina.

Seuraavana Lempiäinen kävi kodinhoitohuoneen pyykkikaapin kimppuun.

–Syvään kaappiin oli hautautunut vaikka mitä. Laitoin shampoot, hoitoaineet, ikkunanpesuaineet omiin muovikoreihin ja merkkasin maalarinteipillä, mitä niistä löytyy.

Myös keittiön kuivaruokakaapista löytynyt sisältö järkytti.

–Heitin kaksi muovipussia pois. Oli mieletön fiilis nähdä yhdellä silmäyksellä kaapin sisältö. Samalla tuli mahdolliseksi ostaa uusi jauhopussi vasta kun edellinen on loppunut.

Mikä KonMari?

Marie Kondō on japanilainen järjestelyasiantuntija ja kirjailija.

Hänen KonMari-nimellä tunnettua kodintavaroiden raivaus- ja järjestämismenetelmän periaatteena on, että ihminen kysyy itseltään jokaisen esineen kohdalla ”tuottaako tämä esine minulle iloa”. Jos ei, hänen tulee luopua siitä.

Menetelmän kannattajien mukaan kodin tyhjentäminen turhasta tavarasta tällä tavalla johtaa pysyvään ja myönteiseen elämänmuutokseen myös mielen tasolla.

Marie Kondōn oppaita oli myyty vuoteen 2016 mennessä 6,5 miljoonaa kappaletta yli 40 kielellä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut