Haluatko lämpöä terassille tai parvekkeelle? Muista nämä seikat lämmitinkaupoilla

KOTI Maallikko saa asentaa ulkokäyttöisen sähkölämmittimen vain, jos siinä on kiinteä pistoke.

Toni Forssell

Monissa talouksissa kuisteilla ja parvekkeilla oleskelu jää taas vähemmälle, kun kesä on vaihtunut syksyyn.

Viileitä ilmoja varten on kuitenkin olemassa vaihtoehto, jonka avulla omaa parvekekauttaan voi pidentää.

Esimerkiksi rautakaupoissa myydään lukuisia erilaisia ja -mallisia ulkokäyttöön soveltuvia lämmittimiä.

– Pääsääntöisesti lämmittimiä löytyy kaasu- ja sähkökäyttöisenä. Kaasulämmittimet ovat yleensä enemmän esimerkiksi ravintoloitsijoiden, marjanmyyjien sekä muiden yrittäjien ulkokäytössä ja kotitalouksiin hankitaan useammin sähköllä toimivia laitteita, kertoo tarkastaja Ahti Auvinen turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Sähkökäyttöisen lämmittimen saa asentaa itse, jos laitteessa on kiinteä pistotulppa. Jos laitteen liitäntäjohto on kuitenkin niin sanotusti paljaana, pitää asentaminen jättää ammattilaiselle.

– Tässä tapauksessa maallikko voi kuitenkin tehdä laitteen mekaanisen asentamisen ja jättää pelkät sähkötyöt sähköasentajalle.

Auvinen kuitenkin korostaa, että myös mekaaniseen asentamiseen saattaa kohdistua rajoituksia, joista tulee olla perillä.

Asennettavan laitteen ohjekirjasta löytyy usein esimerkiksi minimietäisyydet kattoon tai viereisiin seiniin, jotka maallikkoasentajankin pitää ottaa huomioida.

Taloyhtiössä asuvan henkilön tulee myös varmistaa isännöitsijältä, mitä yhtiön säännöt sanovat lämmittimien asentamisesta.

– Ilmoituksesta tulee asentajan nimen lisäksi löytyä urakoitsijan Tukes-rekisterin numero, Auvinen kertoo.

Jos asennettava laite on sellainen, että sen asentamiseen vaaditaan ammattilainen, tulee asentajan tiedot ilmoittaa isännöitsijälle.

– Joissain taloyhtiöissä lämmittimet on kielletty, sillä niiden kirkas valo on ollut häiriöksi muille asukkaille.

Mahdollisia sähkösyöppöjä

Sähkölämmittimet toimivat vastusperiaatteella, joten kulutus on hyvinkin tarkkaan se, mitä sähkökilpeen on merkitty. Usein minimiteho on 1000 W.

Laitetta asentavan tulee siis huomioida se, että lämmittimet voivatkin viedä melkoisen määrän sähköä. – Perinteisesti lämmitys on asia, joka kotitalouksissa vie sähköä eniten, Ahti Auvinen kertoo.

Auvisen mukaan sähkölämmittimen sähkönkulutus on noin kolmasosa sähkökiukaan kulutuksesta, mutta niitä pidetään usein pidempään päällä.

– Sähkölämmitin voikin kummasti tehdä piikin syksyiseen sähkölaskuun, hän varoittaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut