Eräbloggari täyttää rinkkansa ravintorikkaalla ruualla, kuten kuivatuilla kananmunilla ja jogurtilla

RUOKA Minna Jakosuo vaeltaa aina kohti seuraavaa ateriaa, joten sen oltava odotuksen arvoinen.

Eräbloggari Minna Jakosuo viettää luonnossa noin sata päivää vuodessa ja haluaa syödä sielläkin hyvin.- Luonto maustaa ruuan ja jokainen suupala vie minut kauemmas arjesta, Jakosuo kertoo. Minna Jakosuo

Crista Lassfolk-Feodoroff

– Terveisiä tunturituulista, viestittää eräopas ja suosittu retkeilyopettaja Minna Jakosuo Tervehdys on hänelle tyypillinen; luonnon keskeltä lähetetty ja raikkaan huoleton.

Suuri yleisö oppi tuntemaan Minna Jakosuon vuonna 2015, jolloin hän vietti kuukauden yksin erämaassa Lapissa ja kirjoitti siitä suositun blogisarjan. Suosio ei ole sittemmin hiipunut: Jakosuo viettää vapaana vaeltajana ulkoilmaelämää, josta moni haaveilee.

Kesällä lahjakkaasta kirjoittajasta ja luontokuvaajasta tuli myös ruokakirjailija, kun hänen esikoisteoksensa Parempaa retkiruokaa julkaistiin.

Minna Jakosuo laskee yöpyvänsä teltassaan luonnonhelmassa noin sata vuorokautta vuodessa. Se tarkoittaa yhteensä 70 kiloa mukana kannettavaa retkiruokaa, 700 grammaa per päivä, jaettuna kolmeen ateriaan ja välipaloihin, kuten pähkinöihin ja kuivahedelmiin.

Vaeltaessaan päivisin 10–15 kilometrin matkoja Jakosuo napsii pientä purtavaa suunnilleen tunnin välein pitääkseen energiatasonsa tasaisena.

–Vaellan aina kohti seuraavaa ateriaa, joten sen pitää olla odotukseni arvoinen, Jakosuo sanoo ja tunnustautuu kulinaristiksi.

–Nyrkkisääntönä on, että ruoka on ravintorikasta, mutta nopeaa valmistaa ja kevyttä kantaa.

Aamiaiseksi hän syö yleensä itse tekemäänsä mysliä, mutta siitäkin eri versioita yksitoikkoisuuden välttämiseksi.

Kuivaan melkein kaikkea, myös juustoja, jogurttia ja kananmunia.

Lounaalla ja päivällisellä ruoka onkin jo herkkuateria, aina vähän erilainen. Sen mahdollistaa kasvikuivuri, joka hurisee eräretkeilijän kotona satokauden aikana lähes tauotta.

–Kuivaan melkein kaikkea, myös juustoja, jogurttia ja kananmunia, Jakosuo kertoo.

–Kuivurista nostan raaka-aineet tehosekoittimeen ja teen niistä jauhetta.

Varsinaisia epäonnistumisia hän ei muista kuivurin kanssa kohdanneensa, mitä nyt sinihomejuustoa kuivatessa koti haisi päivätolkulla.

Jakosuon mukaan tärkeintä on olla kuivaamatta ruokaa liikaa, muuten se ei enää palaudu, kun jauheeseen lisää nestettä.

Muutaman päivän retkillä kuivajauheet jäävät yleensä kotiin ja reppuun saattaa sujahtaa vaikkapa sisäfileetä.

Nuotion äärellä Jakosuo valmistaa kolmen ruokalajin aterioita, joita hän rikastaa marjoilla, villiyrteillä ja muilla luonnonantimilla, jos vain vuodenaika sallii.

–Olen luonnossa kuin ruokakaupassa ja nautin saadessani puhdasta ekologista ruokaa, Jakosuo sanoo.

–Kyse ei ole vain ruuan antamasta energiasta, vaan kokonaisvaltaisesta aistielämyksestä.

Raaka-aineiden ekologisuus on hänelle tärkeää, samoin ruokailutapahtuman.

Jakosuo ei jätä jälkeensä roskia edes niille varattuihin roska-asioihin, koska näkisi niiden tyhjentämiseen kulutetut resurssit mieluummin vaikka reittien rakenteissa.

Erähenkeen eivät kuulu myöskään kummoiset astiat, vain käytännöllisyys merkitsee.

–Peltinen lettupannu on älyttömän kätevä, sillä pääsee jo pitkälle. Lisäksi minulla on yleensä mukanani pieni kattila, Jakosuo kertoo.

–Mitä vähemmän keinotekoisia aistiärsykkeitä, sitä paremmin maut korostuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
  2. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
  3. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
  4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
  5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
  6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
  7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
  8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
  9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
  10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
  11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
  12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
  13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
  14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
  15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Vantaalaisnainen osti alkoholitonta viiniä ja tyrmistyi: Suolaa enemmän kuin soijassa! – syynä virheellinen etiketti
  2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
  3. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
  4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
  5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
  6. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
  7. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
  8. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
  9. Lapsi menehtyi Havukoskella pudottuaan korkealta – poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä oli tapaturma
  10. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
  11. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
  12. Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa
  13. Säästötoimet iskevät Vantaan kirjastojen toimintaan – aukioloaikoja supistetaan elokuussa
  14. Neljä uutta maisemakohdetta valaistaan Vantaalla – valot suunnataan tänne
  15. Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.