Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halkesiko puhelimen näyttö? Vaihtaminen on kallista lystiä – katso, mitä se maksaa

Halkesiko älypuhelimesi näyttöruutu säröille? Sen voi korjata, mutta halpaa lystiä se ei ole.

Korjaamisen hinta riippuu myös merkistä. Vanhemmissa malleissa korjauksen saa jo 59 –99 eurolla, mutta uudemmissa hintalappu on 179–319 euroa.

Sillähän saa jo uuden puhelimen!

–Niin saa edullisemmasta hintaluokasta, mutta ihmiset haluavat pitää sen vanhan puhelimensa. Ei tarvitse siirtää tietoja, ja näyttöjen korjaaminen on nopeaa, iTapsa-ketjun franchising-yrittäjä Tuomas Hakulinen sanoo.

Hän arvioi, että heidän Vantaalla ja Porvoossa sijaitseviin liikkeisiin tulevista korjauksista jopa 70 prosenttia koskee rikkoutuneen näyttöpaneelin vaihtamista. Hakulisen kolmas liike avataan lähiaikoina Helsingin Kalliossa.

–Puhelin on tippunut ja lasi mennyt rikki. Näyttö voi olla myös muusta syystä pimeänä, siinä on viiruja tai muita häiriöitä tai kosketus ei toimi, Hakulinen listaa vikoja.

Heidän liikkeissä vaihdetaan pääasiassa 150 euron arvoisia näyttöpaneeleja. Kalliimmissa uusissa malleissa, kuten Applen iPhone 7:ssä näytön vaihtaminen maksaa kolmisen sataa. Hakulinen huomauttaa myös uuden laitteen maksavan lähes tonnin.

Miksi vaihtaminen maksaa satoja euroja? Älypuhelimissa ei Hakulisen mukaan vaihdeta vain lasia, vaan koko näyttöpaneelin pinnan alla oleva teknologia mukanaan.

–Varaosat maksavat sen mukaan. Uusimmissa puhelimissa on myös suurempi, ehkä kaareva näyttö ja uusia teknisiä ominaisuuksia.

Myös vaihtotyö vie aikaa. Siinä missä vanhemman puhelimen näytön vaihtotyö kestää puolisen tuntia, uutuuden parissa vierähtää parikin. Työ vaatii laajan repertuaarin erikoistyökaluja.

–iPhonessa näyttö ruuvataan irti. Samsungit joudutaan lämmittämään ja aukaisemaan vahvat teipit, jonka jälkeen näyttöpaneli revitään muovityökaluilla irti. Huawei on niiden puolivälistä: joudutaan vaihtamaan käytännössä koko sisusta. Uusi näyttö pitää myös kiinnittää teipeillä, joten puhelin pidetään jopa pari tuntia prässissä, Hakulinen selvittää.

Välillä on tilanne, että varaosa on kalliimpi kuin asiakkaan puhelin, jolloin näyttöä ei vaihdeta. Hakulisen mukaan laitteiden keskihinta on noussut niin, että edullisimmatkin puhelimet maksavat parisen sataa euroa. Rikkoutumiset korjataan herkemmin.

–Asiakkaiden palautteen perusteella näytön korjaamiselle on todellakin tarvetta. Se säästää aikaa, rahaa ja luonnonvaroja.

Mies ryhtyi vuosi sitten yrittäjäksi ja on yhtiökumppaninsa kanssa avaamassa jo kolmatta liikettä. Hakulinen opastaa itse jokaisen työntekijänsä ammattiin.

–Tämä on hyvää hommaa, vaikka kilpailu onkin kasvanut.