Tonttihintojen nousu yllätti asukkaat Vantaalla – "Tulee mieleen, että tieto korotuksista halutaan tarkoituksella pimittää..."

TALOUS Matarissa asuva Suvi Väistö epäilee kaupungin pimittävän tietoa asukkailta.

Iiro Iljinin ja Suvi Väistön mielestä kaupungilta vuokralla olevien pientalotonttien lunastushintapolitiikassa on paljon hämmästeltävää. Tieto maapohjan hinnan merkittävästä noususta tuli heille yllätyksenä, kun Väistö soitti kaupungille saadakseen lisätietoa tontin lunastamisesta. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaalla on yli 400 pientaloa kaupungin vuokratontilla. Tänä vuonna kaupunki päätti yllättää vuokratonteilla asuvat ikävästi.

–Alkuvuodesta vuokratonttien lunastushintoja korotettiin jopa 40 prosenttia, kertoo vuokratontilla Matarissa asuva Suvi Väistö

Väistö kuvaa korotuksia kohtuuttomiksi, mutta vielä enemmän häntä hämmästyttää kaupungin tapa toimia. Aikaisemmin vuokratonteilla asuville on ilmoitettu kirjeitse kyseisen vuoden lunastushinta. Tänä vuonna kirjeistä on päätetty luopua.

–Tulee mieleen, että tieto suurista hinnankorotuksista halutaan tarkoituksella pimittää asukkailta.

Väistö sai kuulla korotuksista, kun hän soitti kaupungille päätettyään lunastaa tontin.

–Olen keskustellut monen vuokratontilla asuvan kanssa. Heillä ei ole ollut asiasta mitään tietoa. He olisivat ainakin yrittäneet lunastaa tontin, jos olisivat tienneet tulevista suurista korotuksista etukäteen.

Meille vastattiin, ettei kaupungilla ole mitään velvollisuutta tiedottaa asiasta."

Vuokratonteilla asuvat kysyivät kaupungilta, miksei korotuksista tiedotettu.

–Meille vastattiin, ettei kaupungilla ole mitään velvollisuutta tiedottaa asiasta. Ehkei ole mitään lakiin sidottua velvollisuutta, mutta miten tämä sopii yhteen kaupungin arvojen kanssa. Vantaa kun korostaa läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Vantaan asumisasioiden päällikkö Tomi Henriksson ymmärtää korotusten harmittavan asukkaita.

–Täytyy muistaa, että kaupunki tarjoaa tässä ylimääräistä mahdollisuutta vuokralaisille. Heillä on mahdollisuus lunastaa tontti, vaikka lähes kaikki vuokrasopimukset on tehty alun perin ilman lunastusoikeutta. Kaupunki tarjoaa tämän lisäetuna.

Miten asukkaat olisivat osanneet odottaa tällaista hintojen pompsahtamista?"

Aiemmin suurimmat korotukset ovat olleet kahdeksan prosentin luokkaa. Useana vuonna lunastushinnat ovat pysyneet samana.

–Miten asukkaat olisivat osanneet odottaa tällaista hintojen pompsahtamista? kysyy Väistö.

Korotuksia on Väistön mukaan perusteltu sillä, että kaupunki joutuu tekemään kovia leikkauksia esimerkiksi lasten hoidosta. Väistön mielestä perustelu on ontuva.

–Kyseiset leikkaukset koskettavat juuri vuokratonteilla asuvia kaupunkilaisia. Ei tässä voi puhua tasavertaisuudesta.

Henriksson kertoo korotusten johtuvan siitä, ettei lunastushintoja ole päivitetty riittävän usein.

–Hinnat ovat jääneet jälkeen tonttien käyvästä arvosta. Siksi nyt jouduttiin tekemään suuria korotuksia. Hinnat ovat vieläkin kohtuullisia, eikä tonttia edelleenkään tarvitse lunastaa, jos katsoo hinnan olevan liian korkea.

Korotuksen suuruus vaihtelee merkittävästi eri alueiden välillä. Väistö ei näe sille järkevää perustetta.

– Esimerkiksi Matarissa ja Nikinmäessä ei ole tehty infrastruktuuriin mitään muutoksia, joten hintojen nousulle ei ole saatu mitään vastinetta.

Väistö kokee vuokratontilla asuvien olevan täysin kaupungin armoilla.

–Kaupunki voi näköjään päättää ihan mitä vain ilman, että asianosaisille tarvitsee edes ilmoittaa. Mistä tiedämme, ettei lunastushintaa koroteta ensi vuonna jälleen lähes puolella?

Kaupungin armoilla

Vantaan kaupungilla oli vuoden 2017 alussa vuokraamalla luovutettuja pientalotontteja yhteensä 439 kappaletta.

Kaikki vuokrasopimukset on solmittu ennen vuotta 2012. Sen jälkeen pientalotontteja on luovutettu ainoastaan myymällä.

Vuonna 2016 vuokratonttien lunastushintoja korotettiin keskimäärin noin 3,7 prosenttia. Sitä ennen lunastushintoja korotettiin viimeksi vuonna 2011. Silloin korotus oli keskimäärin noin 8,8 prosenttia.

Tänä vuonna keskimääräinen korotus on noin 22 prosenttia.

Lunastushintojen korotuksesta päättää kaupunginhallitus (viimeisin päätös KH 27.4.2017, 29 §).

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut