Muhiiko 200 000 euron "piilovelassa" uusi asuntovelallisen loukko?

Tuomas Massinen

Yhä useampien uusien kerrostaloyhtiöiden lukuun otetaan yhtiölainoja pääkaupunkiseudulla.Tässä uudessa velkailmiössä on kyse piilovelasta, jonka on ennakoitu luovan Suomeen asuntokuplaa.

Suomen pankin ekonomistiMarkus Aaltonenkertoi Helsingin Sanomille pelkäävänsä, etteivät kaikki asunnonostajat ymmärrä, kuinka suuri taakka ison yhtiölainan maksusta muodostuu. Jos uusi asunto maksaa esimerkiksi 300000 euroa, yhtiölainan osuus siitä voi olla jopa yli 200000 euroa ja asuntolainan 90000 euroa.

Asuntojen myyjät voivat houkutella ostajia helpon yhtiölainan ohella myös lainanlyhennysvapailla vuosilla. Kun arki asunto- ja yhtiölainojen ja vastikkeen maksussa koittaa, voi yhtäkkiä kertyä maksettavaksi tuhansien eurojen asuinkulut ja osakkaan maksukyky voi pettää.

Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtajaTom Millerpuolestaan toppuuttelee Suomen pankin huolia. Hänestä uutta velkakriisiä ei ole tulossa yhtiölainojen yleistymisen takia.

–Tietysti jatkossakin on yksittäisiä ihmisiä, jotka eivät selviä lainanmaksusta. Yllättäviä elämänmuutoksia, kuten työttömyyttä, ei pysty ennakoimaan, mutta vastuulliset luotonantajat pyrkivät aina varmistamaan lainanottajan maksukyvyn.

Millerinmukaan suomalaispankeissa tutkitaan tarkkaan lainanottajan kyky maksaa lähivuosien asuinkuluja.

–Pankissa ei lasketa vain valmiuksia asuntolainan lyhennyksiin. Myös maksukyky yhtiövelan ja muiden kulujen osalta selvitetään. Näin on tehty jo aiemmin, ennen yhtiölainojen yleistymistä.

Myöskään Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtajaJussi Mannerbergei usko pitkäaikaisten yhtiölainojen aiheuttavan velkakriisiä. Myös yleiset korkosuojaukset torjuvat sitä, etteivät lainanmaksuerät karkaa osakkaiden hyppysistä.

Mannerbergin mukaan yhtiölainaa ottavat etenkin nuoret asuntojen ensiostajat, jotka eivät saa pankista koko asunnon hintaa kattavaa lainaa rajallisten varojensa takia. Usein he ostavat uuden asuntonsa taloyhtiön rakentaneelta myyjältä.

Mannerbergin tai Millerin tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa yhtiölainan ottajalle olisi annettu vääriä tietoja lainakuluista.

–Kyllä myyjät tuovat selkeästi esille sen, milloin lainanottajan on maksettava noin ja noin paljon, Miller arvioi.

Mannerberg muistuttaa, ettei maksukyvyn yllättävä pettäminen ole osakkaalle mikään maailmanloppu.

–Jos ei lainoista ja vastikkeesta selviä, aina voi vaihtaa pienempään asuntoon.

On kuitenkin koko taloyhtiön etu, että osakkailla pysyy maksukyky. Jos nimittäin osakas ei pysty maksamaan lainaa, se lankeaa muiden taloyhtiön asukkaiden maksettavaksi. Tällöin maksukyvyttömän asunto usein myydään.

Piilovelka

Etenkin suurten kaupunkien kerrostaloyhtiöiden lukuun on otettu viime vuosina yhä enemmän yhtiölainoja Ilmiötä kutsutaan ”piilotetuksi asuntovelaksi”.

Helsingin Sanomien mukaan yhtiölainojen määrä kasvaa nyt suhteellisesti ja euromääräisesti nopeammin kuin asuntovelat.

Suomalaisilla kotitalouksilla oli yhtiölainaa 2016 jo noin 17 miljardia euroa. Asuntolainaa oli yli 90 miljardia.

Yhtiölainoja on ennen otettu vanhoissa asuntoyhtiöissä remontteihin. Remonttilainat ovat kuitenkin usein pieniä verrattuna uusien asuntojen yhtiölainataakkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 2. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 3. Mielipide: Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 4. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 5. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 6. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 7. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 8. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 9. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 10. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 11. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 14. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 15. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään
 2. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 3. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 4. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 5. Puistoruokaa jaetaan Vantaalla vielä tällä viikolla – piknikpussien jako päättyy perjantaina
 6. Leppäkorven uimarannan vedenlaatu on jälleen hyvä
 7. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"
 8. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 9. Kuusijärven rantaelämää valvotaan nyt myöhäiseen yöhön – Lisäresurssit käyttöön lämpimillä keleillä
 10. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 14. Omaishoitaja: Kuljetuspalvelusta on tullut Vantaalla hölmölän hommaa – "Taksikuski tilaa kyydin asiakkaalle, joka istuu jo kyydissä"
 15. Mielipide: Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.