Nelikymppinen "Anna Vantaalta" kertoo, miksi some ei ole vain nuorten juttu – "Jäin heti koukkuun tubettamiseen"

Aikuistubettajien verkosto haluaa tuoda aikuisten näkökulmaa esille verkossa. Vantaalaiselle aikuistubettajalle uusi harrastus on opettanut paljon.

Alavuotunki on kerännyt mekkoja jo kymmenisen vuotta. Vanhimmat mekot ovat 60-luvulta ja äidiltä perittyjä. Nyt ollaan jo lähellä sataa, Alavuotunki paljastaa kokoelmansa laajuuden. Päivi Tuovinen

toimitus

Vloggaaminen, eli videomuotoisten blogien julkaiseminen Youtube-palvelussa, on tehnyt monesta nuoresta tubettajasta tunnetun ympäri maailmaa.

Nuoret eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka ovat ottaneet haltuun uuden mediamuodon. Myös aikuisille löytyy netistä sisältöä, jos sitä vain osaa etsiä.

NelikymppinenAnna Alavuotunki innostui tubettamisesta osallistuttuaan silloisen työpaikkansa Vantaan kaupunginmuseon kautta aihetta käsitelleeseen koulutukseen. Oma Youtube-tili oli perustettu nopeasti.

– Jäin heti koukkuun, hän muistelee.

Marraskuussa 2016 perustettu Anna Vantaalta -Youtube-kanava keräsi sata tilaajaa, eli aktiivista videoiden katselijaa, neljässä kuukaudessa.

– Katsojamäärät ovat tuntuneet mittapuulleni palkitsevilta. Yllättävän moni puolituttu on tunnustanut katsoneensa videoitani.

Uutta harrastustaan varten Alavuotunki opetteli kuvaamaan ja editoimaan videonsa itse.

– Ensimmäisen videon kuvasin kännykällä tajuamattani pystykuvana, hän muistelee ensimmäistä vlogiaan, eli videotaan.

Sittemmin kännykkä on vaihtunut muidenkin tubettajien suosimaan videokameraan, ja videoiden leikkaaminen luonnistuu kännykän sijaan tietokoneohjelmalla.

–En haluaisi, että videoni ovat samanlaisia kahden vuoden kuluttua, Alavuotunki pohtii kehitystään.

Itsenäisesti tubettamisen aloittanut Alavuotunki tutustui vuoden alussa Aikuistubettajat-verkostoon.

Verkoston kautta hän on saanut uusia tuttavuuksia ja vertaistukea videoiden tekoon.

–Verkostoitumalla pyrimme lisäämään tietoisuutta aikuistubettamisesta ja kasvattamaan katsojamääriä, Alavuotunki kertoo.

–Haluamme tuoda esille, että verkosta löytyy myös muita aikuisia ja aikuisille suunnattuja sisältöjä. Moni ei tätä vielä tiedä, hän arvelee.

Vielä toistaiseksi aikuiset ovat olleet suhteellisen tuntematon tubettajaryhmä, ja Alavuotunki onkin saanut kannustuksen lisäksi osakseen myös ihmettelyä.

–Kohtaan uteliaisuutta, ja moni kysyy, miksi harrastan tubettamista. Jotkut pitävät minua rohkeana.

Profiloituminen aikuistubettajaksi ei Alavuotunkia haittaa. Hänestä videoilla saa ja kuuluukin näkyä aikuinen näkökulma, oli aihe mikä tahansa.

Aikuistubettajia on erilaisia, eikä heitä välttämättä yhdistä muu kuin ikä. Jokainen tubettaja tekee videoita itselleen tärkeistä asioista, kuten harrastuksista tai perhearjesta, Alavuotunki kertoo.

–Itse olen katsellut esimerkiksi pyöräilyharrastuksesta kertovia videoita ja ehkä ne ovat osaltaan innostaneet minua pyöräilemään nyt töihin, hän kuvailee erilaisten elämäntapojen vetovoimaa.

Aikuistubettajien Youtube-kanavalta Alavuotunki kertoo löytyvän monenlaisia videoita aina paneelikeskusteluista erilaisiin Youtube-haasteisiin.

–Yhdellä videolla kokeillaan esimerkiksi meikata ilman peiliä, hän antaa esimerkin.

Omilla videoillaan Alavuotunki esittelee elämänsä eri osa-alueita, kuten lemmikkipupujaan, laajaa mekkokokoelmaansa sekä aikido-harrastustaan.

–Pienellä kanavalla voisi olla järkevämpi keskittyä yhteen asiaan, mutta olen luonut teemoille soittolistat, joten ne erottuvat toisistaan, Alavuotunki kertoo kanavastaan.

Tilastointipalvelun avulla hän tietää, että hänen pupuvideoillaan on eri katsojat kuin aikido-aiheisilla videoilla.

Myös synnyin- ja kotikaupunki Vantaa on päässyt esille videoilla.

Nykyään Museovirastossa työskentelevä Alavuotunki on esimerkiksi kierrättänyt katsojiaan virtuaalisesti Rakkauden tiloja -näyttelykokonaisuuden näyttelyissä. Yhdellä videolla hän esittelee Kivistön sähkökaappitaidetta.

Kouluikäisestä Alavuotungista aikoinaan otetut kuvat ovat päässeet esille aikuisen tubettajan kotikulmille.

–Olen aina asunut Vantaalla ja videoiden kautta tuon mielelläni esille kotikaupunkiani ja sen historiaa sekä nykyisyyttä.

Rennosti tubettamiseen suhtautuva Alavuotunki ei suunnittele tulevia videoitaan pilkuntarkasti.

Käsikirjoituksia hän ei tee, mutta suuntaviivat ovat selvillä, ja aiheet mietitty.

Tubettaminen on tullut hänen elämäänsä jäädäkseen.

–Tilaajamäärien toivoisin kasvavan, hän kertoo tulevaisuuden tavoitteistaan.

Mekoistakin iso osa on vielä esittelemättä.

Teksti: Jenni Nissi