Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mönkkösten vesijohtoliike on Tikkurilantien konkari – Samat yrittäjät samassa puutalossa kohta 40 vuotta

Mönkkösten vesijohtoliike on seissyt sitkeästi sijoillaan vanhassa puutalossa voimakkaan uudisrakentamisen aikaa eläneen Tikkurilantien varrella.

Kun yrityksen nimi on Vesijohtoliike Mönkkönen, ei sen toimialaa tarvitse arvailla. Niin on ollut tarkoituskin.

–Liikenteessä näkee paljon pakettiautoja, joissa on sellainen firman nimi, tai joskus pelkkä nettiosoite, josta ei selviä yhtään mitään siitä mitä yritys tekee, Mika Mönkkönen kummastelee.

Outona käytäntönä moista pitävät muutkin vesijohtoliikkeen toimiston pöydän ääreen kokoontuneet. Kaikki ovat Mönkkösiä, isä Aulis, äiti Rauni ja Mikan sisko Nina

Tunnelma yrityksen takahuoneessa on välitön ja leppoisa. Perheyhteyden lisäksi kaikki puhaltavat yhteiseen hiileen myös työelämässä ja osallistuvat yrityksen pyörittämiseen.

Putkeen on homma mennytkin. Aulis Mönkkösen perustama firma on toiminut jo rapiat 40 vuotta ja niistä suurimman osan Tikkurilantien varteen juurtuneena.

Päätin katsoa, mitä näillä käsillä saa aikaan, tuumi 25-vuotias Aulis Mönkkönen vuonna 1974 ja lähti harjoittamaan putkiasentajan ammattia toiminimellä. Oli niillä käsillä tosin paiskottu töitä jo kymmenisen vuotta toisen palveluksessa.

–Yrittäjäksi ryhtymiseen liittyvistä asioista tarvitsin kuitenkin lisätietoja ja teknisiä neuvoja. Niinpä käännyin sen puoleen, joka oli yrittäjyyteen kannustanut, eli menin ammatikkouluopettajani Esko Haapalaisen pakeille. Ja sain avun.

Opettajaansa Mönkkönen muistaakin lämmöllä. Ensikohtaamiseen liittyy tarina.

– Päädyin Hiekkaharjuun vuonna 1963 valmistuneen Tikkurilan ammattikoulun ensimmäiselle putkilinjalle vähän niin kuin ohimennen. Meitä kouluun hakeneita seisoi sen pihamaalla valtava porukka, kun alkoi ihan kauhea kaatosade ja eräs opettaja hoputti meidät sateesta sisälle, eikä siinä kiireessä ehtinyt ohjailla laumaa muuten kuin karkealla jaolla eri osastoille. Sain huomata olevani putkipuolella, vakka en ollut sinne hakenutkaan, Mönkkönen kertoo.

–Putkilinjan opettaja vaikutti kuitenkin heti niin fiksulta ja miellyttävältä, että päätin kysyä, saisinko jäädä. Hän selvitti asiaa ja sain.

Ja niin sai myös Mönkkösten suku tiettävästi ensimmäisen putkimiehensä.

Muutaman vuoden Aulis Mönkkönen singahteli paikasta toiseen lähes kellon ympäri putkittelemassa mökkiläisten uudisrakennuksia ja tekemässä remontteja. Tarvikevarastona sai palvella vanhempien kotitalon autotalli.

–Töitä sai tehdä ihan niin paljon kuin ehti. Onneksi terveys riitti.

1977 Aulis avioitui Raunin kanssa ja parin vuoden päästä yritystoimintaa päätettiin lajentaa perustamalla asennuspalvelun rinnalle alan tarvikkeisiin keskittyvä myymälä Tikkurilantielle vuokratiloihin.

–Myymälä sijaitsi vastapäätä tätä nykyistä tien toisella puolella, he kertovat.

Kahden vuoden kuluttua kaupunki ilmoitti, että rakennus jää tien alle. Mönkköset lähtivät rohkeasti kysymään tien vastakkaisella puolella olevan puutalon omistaneelta leskirouvalta, olisiko rakennus myytävänä tai vapautuisiko vuokratiloja.

– Vuoden 1981 talvi oli kova ja lunta tuli paljon. Rouva taisi olla jo vähän kyllästynyt kolan työntelemiseen, Aulis Mönkkönen virnistää. Rakennus vaihtoi omistajaa.

Muuttomatkasta tuli siis lyhyt.

–Varsinkin kun Tikkurilantiekin oli tuolloin vain kaksikaistainen, Rauni Mönkkönen virnistää.

Kaikille muutto ei ollut helppo.

–Purettava talo seisoi paikallaan vielä vuoden päivät ja moni siellä kävi ovella ryskyttämässä, vaikka laput ikkunassa kertoivat meidän olevan tien toisella puolen. Sieltä sitten hihkuimme asiakkaille, missä olemme.

Myymälän alkuvaiheissa sille pestattiin hoitaja, jonka lisäksi tarvetta oli myös yhdelle asentajalle.

– Rauni hoiti laskutukset ja syötti lapset välillä, Aulis kertoo.

–Ja pidin saunan lämpimänä siltä varalta, että mieskin sinne ehtisi. Illalla kun Aulis tuli kotiin, kirjattiin yleensä sitten vielä yhdessä tarvike- ja asiakaslistoja, Rauni jatkaa.

–Siinä meni välillä pitkälle yöhön.

Manuaalisesti hoidetut laskutukset ja varastokirjanpidot helpottuivat tietoteknisen murroksen myötä. Nyt toimistopuolen tehtävät hoitaa Nina Mönkkönen ja työnjohto on Mika Mönkkösen käsissä.

–Työnjohto liittyy käytännössä kaikkiin firman toimintoihin, joten asennushommiin ei itselläni enää jää aikaa, Mika selvittää.

Neljänkympin hujakoilla oleville sisaruksille vanhempien alalle ryhtyminen on tapahtunut kuin itsestään.

–Olen pyörinyt mukana ihan pikkunassikasta asti, virallisemmin tulin ensimmäisen kerran töihin kesällä 1992 ammattikouluun mentyäni. Jatkoin tekuun ja valmistuin lv-teknikoksi -98. Välissä oli puolen vuoden pikakurssi armeijaa ja -99 aloitin yrityksessä ihan täysillä, Mika kertoo.

Nina Mönkkösellä on lähihoitajan koulutus.

–Koulun ohessa tein töitä elintarvikekioskissa, jonka vanhemmat olivat perustaneet rakennuksen päätyyn. Opintojen jälkeen vietin välivuotta miettiäkseni, mihin ryhtyisin, mutta juuri silloin firmassa sattui olemaan vähän pulaa työntekijöistä ja tulin avuksi. Nyt olen viettänyt sitä välivuotta kymmenen vuotta, Nina nauraa.

Kioski pysyi vesijohtoliikkeen kyljessä kaikkiaan 23 vuotta, viimeiset vuodet kahden eri vuokralaisen pyörittämänä liiketoimintana, Nykyisin paikalla toimii kampaamo.

Yrityksessä työskentelee perheenjäsenten lisäksi kaksi henkilöä myymälässä ja kuusi lämpö- ja vesipuolen asennustöissä.

–Ilmastointi ei meillä koskaan ole mukana ollutkaan muuta kuin tarvikemyynnissä, Mika Mönkkönen toteaa.

Aulis Mönkkönen on yhä yrityksen pomo.

–Eli käyn täällä vielä silloin tällöin näyttäytymässä, mutta kyllä Mika käytännössä vastaa kaikesta toiminnasta, hän tarkentaa.

Materiaalit ja asennustekniikat ovat alalla menneet kovaa vauhtia menneet eteenpäin. Myös monet viralliset asiat ovat muuttuneet.

–Erilaisten lupien hoitaminen on niin paljon suuremman työn takana kuin ennen, että tällaiselle pitkän linjan miehelle se alkaa olla jo vaikeaa. Parempi, että nuorempi polvi hoitaa, Aulis tuumii.

Onko kilpailu alalla kovaa?

–Kyllä on, alalla on paljon yrityksiä.

Sitä, kuinka kauan 50-luvulta peräisin oleva liikehuoneisto vielä nököttää toinen toistaan uudempien rakennusten täplittämässä tienvarressa, Mönkköset eivät lähde arvioimaan. Mutta yrityksen tulevaisuuden Mika Mönkkönen kuittaa yksiselitteisesti.

–Bisnes jatkuu!