Onko tämä mies kuvannut sinua Myyrmäen kaduilla? Kuvasi saattaa löytyä pian kirjasta

VALOKUVAUS Humans of Myyr York -sivuston kuvista julkaistaan kirja. Olli Bergille sivuston kuvaaminen on elämäntapa.

Olli Berg on kohdannut ison joukon ihmisiä kuvatessaan Humans of Myyr York -sivustoa neljän vuoden ajan. Marika Lumme

Marika Lumme

Myyrmäkeläinen Olli Berg lähtee kävelylenkille kameran kanssa lähes päivittäin.

– Toiset lähtevät ulkoiluttamaan koiraa, minä lähden kameran kanssa, Berg naurahtaa.

Berg on kuvannut neljän vuoden aikana Myyrmäessä kohtaamiaan ihmisiä. Kuvia on julkaistu Humans of Myyr York -Facebook-sivustolla yli tuhat.

Ikäihmisiltä tulee eniten juttua."

Sivustolla on kuvien lisäksi ihmisten tarinoita.

– Olen kehittynyt vuosien aikana ihan älyttömästi siinä, miten ihmisiltä poimitaan asioita. Olen myös muuttunut harkitsevammaksi mitä julkaisen. Ikäihmisiltä tulee eniten juttua, Berg kertoo.

“Menin naimisiin suomalaisen miehen kanssa. Tapasimme toisemme kun hän oli turistina Ugandassa. Aluksi oli tosi hankala elää Suomessa, koska kieli oli niin vaikea, ei lähelläkään englannin kieltä. En osannut ostaa mitään kaupasta, puhelimessani oli kääntäjä mukana jne. Nyt olen ollut täällä neljä vuotta ja viisi kuukautta. Opiskelen tällä hetkellä lähihoitajaksi, valmistun ensi kesänä. Asun Myyrmäessä koulun takia, koska opiskelen Amiedussa mutta meillä on koti Pukkilassa. On kiva opiskella lähihoitajaksi, koska aikasemmin en tiennyt tarkemmin ihmisen fyysisestä ja henkisestä elämästä ja siitä miten elimistö toimii. Nyt tiedän mitä pitää tehdä ja miten auttaa muita. Pystyn antamaan neuvoja vanhuksille, koska koulutukseni suuntautuu vanhustenhoitoon.” Kuva ja teksti: Olli Berg

Humans of Myyr York -sivustoa seuraa yli 14 000 ihmistä. Berg muistaa kuinka alussa kuvista tykkäsi yksi tai kaksi ihmistä.

–Olin, että vau! Joku tykkää näistä. Nyt tykkäyksiä voi olla monta sataa, hän sanoo.

Berg käy parhaillaan läpi koko kuvasaalistaan neljältä vuodelta. Hän valitsee kuvia kirjaan, jonka on tarkoitus ilmestyä vielä loppuvuoden aikana. Kirja koostuu Humans of Myyr York -sivustolla julkaistuista kuvista ja tarinoista.

Kirjaidean isä on Myyrmäki-liikkeen aktiivi Petteri Niskanen

– Petteri ehdotti minulle kirjaa ja ajattelin, että mikä ettei, Berg selvittää.

Berg sai kirjaprojektiin Vantaan kaupungilta lähes 3 000 euron apurahan. Berg valitsee kirjan kuvat sekä suunnittelee kuvien järjestyksen.

"Ollaan oltu 65 vuotta aviossa. Sen kunniaksi meillä on jälkeläisiä kaiken kaikkiaan 21, neljä lasta, kymmenen lastenlasta ja seitsemän lastenlastenlasta. Heistä meille rakentuu paljon ajankulua. Juuri tunti sitten yksi tytöistä moikkaamassa ja toi kukkasen meille tuonne partsille. "Olin 17-vuotias kun mentiin naimisiin", mies kertoi. "Hän tarvitsi silloin presidentin luvan, että pääsi naimisiin. Paasikivi oli silloin Suomen presidenttinä", nainen kertoi. Kuva ja teksti: Olli Berg

Kun Berg lähtee valokuvausretkelle, hänellä on mielessään etsiä jotain erilaista ja jotain jossa on tunnetta.

– Meillä jokaisella on jokin oma juttu, sen haluan kuvata. Toki kuvaan eri ikäisiä, mutta se ei ole ainut lähtökohta. Erilaisuus eri näkökulmista, se on se juttu, hän selvittää.

Samalla ajatuksella Berg valitsee kuvia kirjaan, jonka kuvakerrontaa tulee viemään eteenpäin erilaiset teemat, kuten rakkaus.

– Rakkauskin voi olla monenlaista: rakkautta lajiin, ihmiseen tai vaikka kotipaikkaan.

Berg julkaisee Facebookiin tällä hetkellä keskimäärin kolme kuvaa viikossa.

– Aluksi olin innokas, ehkä liian innokas, ja julkaisin kuvia melkein joka päivä. Nyt kolme kertaa viikossa on maksimi, ettei ihmisille tule ähky, hän sanoo.

Siihen, miksi joku tietty hetki päätyy kuvattavaksi ja julkaistavaksi, Bergillä ei ole vastausta.

–Minä vain näen sen. Se on hetki, jossa on jotain erityistä.

Haluaisimme lentää sateenvarjolla niin kuin Maija Poppanen! Kuva ja teksti: Olli Berg

Humans of Myyr York -sivustolle valokuvaamista Berg kuvailee elämäntavaksi.

– Haluan, että tässä säilyy leikkisä into oppia uutta, hän painottaa.

LUE MYÖS:

Katukuvaaja: Tämä on Myyr York

Valokuvakirja

Olli Berg, 39, on myyrmäkeläinen valokuvataiteilija ja yksityisyrittäjä, joka entisöi vanhoja valokuvia. Koulutukseltaan hän on media-assistentti.

Berg kuvaa vapaaehtoispohjalta Myyrmäen seudulla liikkuvia ihmisiä Humans of Myyr York -Facebook-sivustolle.

Kuvista julkaistaan kirja syksyn aikana. Kirjaan tulee satoja kuvia myyrmäkeläisistä ja Myyrmäessä piipahtaneista ihmisistä.

Humans of Myyr York -sivujen innoittajana on Humans of New York -sivusto, jolle newyorkilaisia on kuvattu samalla idealla.

Bergin valokuvia on tällä hetkellä esillä muun muassa Vantaan kaupungin museossaRakkauden tiloja - Tunteiden kiitotiellä -näyttelyssä. Nähtävillä onnoin 12 Humans of Myyr York rakkausaiheista kuvaa 23. joulukuuta asti.

Vantaan taidemuseo Artsissa on Bergin Myrtsi Girl -teosVallaton -näyttelyssä14.1.2018 asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.