Onko tässä Suomen uhanalaisin hyönteinen? – Vain tutkijat tietävät, missä vantaanripsikkä asuu

Vantaanripsikkä on yksi Suomen harvinaisimmista hyönteisistä, jonka olinpaikkaa tiedemiehet eivät halua suojelusyistä paljastaa. Pekka Malinen / Luomus

Jari Pietiläinen

Yksi Suomen harvinaisimmista hyönteislajeista on nimetty Vantaan mukaan – ja siitä on tehty kautta aikojen vain muutamia havaintoja.

Kyseessä on pieni, ripsikuoriaisten heimoon kuuluva vantaanripsikkä (Ptiliolum stockmanni), joka luokiteltiin jo vuoden 1997 luonnonsuojeluasetuksessa uhanalaiseksi lajiksi.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton julkaisemassa Punaisessa kirjassa laji on määritelty puolestaan äärimmäisen uhanalaiseksi.

– Tämä vantaanripsikkä on itse asiassa niin harvinainen, että sen tarkkoja löytöpaikkoja ei haluta suojelusyistä paljastaa muille kuin tutkijoille, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Pekka Vilkama

– Mutta kuten kuoriaisen nimestä jokainen voi päätellä, sen olemassaolosta on tosiaan tehty havaintoja Vantaalta.

Vantaanripsikkä kuuluu myös Suomen kansainvälisten vastuulajien joukkoon. Näiden lajien populaatiosta vähintään Euroopan alueella merkittävä osa elää tai lisääntyy Suomessa – siksi niiden seurannasta, tutkimuksesta ja suojelusta Suomella on kansainvälisellä tasolla erityinen vastuu.

Vantaanripsikän tieteellinen nimi Ptiliolum stockmannion annettu kauppaneuvos Sten Stockmannin mukaan. Stockmannin hallussa oli aikoinaan Suomen suurin yksityinen hyönteiskokoelma. (Kuva: Stockmann)

Samaan joukkoon vantaanripsikän kanssa kuuluvat myös muun muassa puikkohärö, leppäkaarnuri, aarnimäihiäinen ja piurukuoriainen.

Vantaanripsikän tieteellinen nimi Ptiliolum stockmannion mielenkiintoista perua sekin: pikkuhyönteinen on saanut latinankielisen nimensä Sten Stockmannin (1902 –1975) mukaan. Kauppaneuvos Stockmann oli vannoutunut hyönteisten ystävä, sillä hänellä oli aikoinaan koko Suomen suurin yksityinen hyönteiskokoelma.

Nimilähteenä Vantaa on ollut myös kahdelle muulle hyönteislajille: vantaankorri (Rhabdiopteryx acuminata) ja vantaansurviainen (Heptagenia flava) ovat molemmat hyvin harvinaisia korentolajeja.

Näistä vantaankorri on erittäin uhanalainen koskikorento, jota on tavattu koko Suomesta vain Vantaan vesistöalueelta, Vantaanjoen Ruutinkoskesta Haltialan tuntumasta. Vantaansurviainen puolestaan on harvinainen vaakasurviainen.

Lue myös: Tämä harvinaisuus viihtyy Suomessa vain Heurekan parkkipaikalla

Aiheeseen liittyvää

  1. Lähimetsäoppaat linkittävät vantaalaisia kaupunkiluontoon 3.8.2017 6:30

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut