Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa tiukkana: "Turvapaikanhakijat eivät ole etusijalla" – Osalla lapsista on silti pahoja traumoja

Vantaan kaupunki on ottanut kantaa sisäministeriön ehdotukseen viranomaisten yhteistyöstä taistelualueilta tulleiden turvapaikanhakijoiden palveluiden järjestämisestä.

Lausunnossaan kaupunki piti ongelmallisena jonkin ryhmän asettamista etusijalle, eikä kaupunki ole tälle tielle omissa palveluissaan lähtenyt.

– Sosiaalipalveluita annetaan kaikille kuntalaisille yhdenvertaisesti, todelliseen tarpeeseen ja sosiaalityötä koskevaan lainsäädäntöön perustuen, muistuttaa kaupungin perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom

Hän korostaa, että kaupungin palveluiden piiriin turvapaikanhakijat tulevat vasta siinä vaiheessa, kun he ovat saaneet viranomaisilta myönteisen turvapaikkapäätöksen ja niin sanotun kuntapaikan.

– Silloin he ovat palveluita koskevassa päätöksenteossa yhdenvertaisessa asemassa muiden kuntalaisten kanssa.

Vantaalle tulee vuosittain noin 300 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Heistä osa on lapsia, osa pahasti traumatisoituneita.

Vantaan kaupunki tekee Cantell-Forsbomin mukaan tiivistä yhteistyötä eri viranomaisten kesken. Vantaalla on myös sovitut toimintamallit siitä, miten toimitaan radikalisoitumista epäiltäessä.

– Mikäli epäilyjä jonkun asiakkaan kohdalla herää, on kaupunki luonnollisesti velvollinen kertomaan tästä poliisille, hän kertoo.

Vantaalainen kansanedustaja Mika Niikko (ps.) puolestaan ehti jo eilen kritisoimaan blogissaan sitä, että kaupunki on luomassa Syyrian tai Irakin taistelualueilta tulleille "ohituskaistaa" asuntoon, toimeentuloon ja kuntoutukseen.

– Tämä on isku vasten kasvoja niitä tuhansia Vantaan asunnottomia kohtaan, jotka ovat jo vuosia jonottaneet omaa asuntoa. Verovaroin maata rakentaneiden asettaminen eriarvoiseen asemaan tällaisessa tilanteessa on käsittämätöntä, Niikko arvosteli.

Tämän Cantell-Forsbom kuitenkin kumoaa.