Vantaa kouluttaa perhehoitajia ikäihmisille – mummon voi ottaa omaan kotiin asumaan

KOULUTUS Syyskuussa alkaa ensimmäinen pilottivalmennus.

Vantaan vammaisasian koordinaattori Lisa Sipilä (oik.) haastatteli Leena Seppälää hänen kotonaan Ylästössä. Seppälä on kiinnostunut lyhytkestoisesta perhehoitajan työstä. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaa järjestää maksuttomia ennakkovalmennuksia perhehoitajiksi haluaville henkilöille. Ensimmäinen valmennus alkaa syykuussa ja haku valmennuksiin on parhaillaan käynnissä.

Valmennukseen osallistuvat saavat kelpoisuuden toimia ikäihmisten tai kehitysvammaisten perhehoitajina. Vantaalla vammaispuolella perhehoitajia on jo, mutta ikäihmisten avuksi perhehoitajia koulutetaan nyt ensimmäistä kertaa.

Vantaalle ikäihmisten perhehoitomalli halutaan muiden kuntien positiivisten kokemusten kannustamana.

–Ikäihmisten perhehoito on käytössä useissa kunnissa ja kokemukset ovat hyviä. On erinomaisia esimerkkejä siitä kun taloon on jäänyt tilaa lasten lähdettyä ja perhehoitaja on ottanut mummoja sinne asumaan, kertoo Vantaan vammaisasian koordinaattori Lisa Sipilä

Sipilä huomauttaa ikäihmisten hyvinvoinnin olevan hallituksen kärkihankkeena. Hän korostaa, että perhehoitajat eivät korvaa kotihoitoa eivätkä perhehoitajat vie töitä kaupungin palkkalistoilla olevilta. Perhehoitajien palkkiot maksaa kaupunki. Pilottiin ei ole budjetoitu tiettyä summaa vaan kustannukset selviävät ensi vuoden aikana.

– Kotihoidolla on aikaa käydä rajatusti asiakkaan luona. Perhehoito on joustavampaa ja määräytyy aina asiakkaan tarpeen mukaan. Asiakas voi tarvittaessa saada sekä kotihoitoa että perhehoitoa, Sipilä selvittää.

Perhehoitajat ovat hoidettavan apuna tarpeen mukaan. Hoitaja voi esimerkiksi käydä ikäihmisen luona, joka kokee yksinäisyyttä. Toinen ikäihminen voi tarvita apua kaupassa käyntiin tai kevyisiin kotiaskareisiin.

Hoitomuodot ovat lyhyt- tai pitkäkestoisia. Lyhytkestoista palvelua antava perhehoitaja käy ikäihmisen luona esimerkiksi kerran viikossa. Pitkäkestoisessa perhehoidossa vanhus muuttaa perhehoitajan kotiin tai 2–3 perhehoitajaa käy säännöllisesti hoidettavan kotona.

Perhehoitajille maksetaan työstä hoitopalkkio ja kulukorvaus. Vantaan hoitopalkkiota selvitetään parhaillaan. Sipilän mukaan esimerkiksi Oulussa pitkäaikaista perhehoitoa eli omaan kotiin ikäihmisen asumaan ottava saa noin 1 100 euroa kuussa ja kulukorvausta noin 650 euroa kuussa.

Ylästössä asuva Leena Seppälä on hakenut mukaan valmennukseen. Hän kertoo jo tovin etsineensä sopivaa vapaaehtoistyötä vanhusten parissa. 54-vuotias Seppälä on päivätyössä it-alan yrityksessä.

– Itse haen mukaan halusta auttaa, ja olin yllättynyt kun kuulin, että tästä voisi saada palkkiotakin. Tässä vaiheessa tuntuu, että olisin valmis vierailemaan jonkun ikäihmisen luona kerran viikossa, hän kertoo.

Neljän kuukauden koulutus

Ensimmäinen perhehoitajien ennakkovalmennus alkaa syyskuussa ja siihen otetaan 18 henkilöä.

Toinen valmennus järjestetään maaliskuussa.

Valmennus on maksuton ja siihen voi hakea kuka tahansa, jolla on valmiuksia ryhtyä perhehoitajaksi. Varsinaista pohjakoulutusta ei vaadita.

Valmennus kestää enimmillään neljä kuukautta.

Hakuaika ennakkovalmennukseen päättyy 25. elokuuta.

Lisätietoa koulutuksesta: lisa.sipila@vantaa.fi tai puhelimitse numeroon 09 8392 9315.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 11. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 12. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 15. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 13. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.