Kesän rajuin ukkosmyrsky iskee: Meteorologi ennustaa jopa 10 000 salamaa – "Se on paljon"

Jos ennusteet käyvät toteen, nousee Etelä-Suomessa lauantaina illansuussa kesän kovin rajuilma.

–Voimakasta salamointia ja kovaa sadetta, uskoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen

–Voimakkaiden ukkospuuskien aikana vettä voi tulla 20 milliä tunnissa. Sadevaroitus on annettu, koska tällainen keli voi aiheuttaa esimerkiksi taajamatulvia ja liikenteessä vesiliirtovaara kohoaa, Siiskonen jatkaa.

Salamoita on luvassa lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välillä tuhansittain.

–Karkean arvion mukaan odotetaan 5000–10000 salamaa. Se on paljon. Tämä on tosin ollut hyvin vaisu ukkoskesä, tähän mennessä on ollut joitakin tuhannen ja lähes kahdentuhannen salaman päiviä.

Odotettavissa oleva rajuilma johtuu Siiskosen mukaan Puolan ja Baltian kautta nousevasta ilmamassasta, joka on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmin ja kostea.

–Toki ennusteet voivat muuttua, sillä näissä on aina epävarmuustekijöitä. Monta kertaa odotettu ukonilma on lässähtänyt tänne ehtiessään. Viime päivien seurannan perusteella tämä kyllä nyt näyttää kaikista tämän kesän ennustetuista ukonilmoista kaikkein todennäköisimmältä, Siiskonen sanoo.

Ennusteen mukaan rajuilma osuu lauantai-iltana Etelä-Suomeen ja siirtyy lounaispuolelta koilliseen ehtiäkseen aamuyön tunteina Itä-Suomeen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut