Lukuisat nuoret hakevat apua vinksahtaneen unirytmin takia – "Some on niin koukuttava"

Vantaan Nuorten turvatalo toimii Rekolan vanhassa kartanossa. Marika Lumme/Arkisto

Tuomas Massinen

Lukuisat teinit turvautuvat näihin aikoihin Vantaan Nuorten turvatalon apuun kesälomalla sekoittuneen unirytmin takia. Osalla tilanne on äitynyt niin pahaksi, että yöt menevät valvoessa ja päivät nukkuessa. Arjen koittaessa nuori ei pääse irti lomarytmistä ja vanhemmat levittelevät neuvottomina käsiään.

Rekolan kartanossa toimiva turvatalo on tarjonnut päivärytmin palautusta omana palvelunaan syksystä 2015. Turvatalon johtajan Pekka Väänäsen mukaan parin vuoden aikana siellä on yöpynyt eri syistä parisataa 12–20 vuotiasta, joista valtaosalla unirytmi on sekaisin. Joukossa on sekä tyttöjä että poikia, jotka ovat ihan tavallisista perheistä.

Väänänen kertoo, että ongelmien taustalla ovat usein kännykät, tietokoneet ja sosiaalinen media. Parhaimmillaan ne ovat opettavaisia keksintöjä, mutta joskus haitat voittavat hyödyt.

–Voi olla, että some on niin koukuttava, että siitä on vaikea päästä kotioloissa eroon. Joillakin menee koko yö somessa tai pelatessa, ja he saattavat mennä aamukahdeksalta nukkumaan ja herätä vasta neljältä iltapäivällä.

–Jotkut taas kuuluvat kaveriporukkaan, jossa kaikilla on vinksahtanut päivärytmi. Siitä voi olla vaikea irtautua sosiaalisen paineen takia.

Vanhemmat voisivat puhua enemmän unen tärkeydestä ja laittaa nuorille rajoja."

Pahimmillaan pitkäkestoinen unirytmin sekoaminen voi johtaa nuoren syrjäytymiskierteeseen.

–Unettomuus vie keskittymiskyvyn ja heikentää jaksamista. Väsymys kerryttää helposti muita ongelmia: tulee poissaoloja koulusta tai töistä ja kierre on valmis. On kuitenkin hankala nähdä, mikä tekijä erityisesti aiheuttaa vaikean elämäntilanteen, Väänänen pyörittelee.

Punaisen Ristin pyörittämä turvatalo tarjoaa ilmaista apua nuorelle säännöllisen elämän löytämiseen. Päivärytmin palautus toteutetaan yleensä turvatalojaksoilla ja kotiharjoittelulla. Jakson aikana nuori asuu vapaaehtoisesti turvatalossa tietyn aikataulun mukaan. Päivisin hän käy koulua, tekee töitä tai hoitaa asioitaan. Väänäsen mukaan nukkumaanmenoaika on kello 22, ja "myös kännykkä pistetään nukkumaan".

–Nuori tulee meille, kun vanhempien keinot unirytmin palautukseen eivät riitä. Aina tilanne ei parane keskustelemalla eikä perinteisellä kiristyksellä tai lahjonnalla, Väänänen naurahtaa.

Useimpien teinien rytmi normalisoituu turvatalossa parissa päivässä, mutta kymmenet asuvat siellä vuosittain 2–4 viikkoa.

–Ani harvaa päivärytmin palautus ei auta. Heillä rytmi voi olla sekaisin muun kuin toimintamallin takia.

Mitä vanhemmat voisivat tehdä nykyistä paremmin, jotta nuori pääsisi helpommin eroon lomarytmistä?

–Vanhemmat voisivat puhua enemmän unen tärkeydestä ja laittaa nuorille rajoja. Vaikka nämä vaikuttavat jo kehittyneiltä ja isoilta, he ovat yhä kehittyviä lapsia, jotka tarvitsevat unta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 2. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 3. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 4. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 5. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 10. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 3. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 6. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 10. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.