Näin saat hiukset letille kesken aamukiireen – katso kouluaamujen top 5!

Kaksi hollantilaista lettiä. Matti Airola

Inka Töyrylä

Kiireisten kouluaamujen takkukatastrofit ovat vältettävissä pienellä ennakkosuunnittelulla, vakuuttaa kymmenistä erilaisista leteistään sekä Isin ja tyttöjen lettikirjoistaan tunnetuksi tullut Maisan ja Kertun isä Matti Airola

Hyvä hiusharja on Airolan salainen ase, jolla aamut sujuvat kivuttomasti. Sellaiseen kannattaa siis satsata. Pitkille ja paksuille hiuksille sopii iso ja leveä harja.

–Koululaisen pitkät hiukset kannattaa ehdottomasti harjata illalla hyvin ja letittää ne vaikka ihan perinteiselle palmikolle yöksi.

–Aamulla kun avaa hiukset, riittää kun hieman näyttää niille harjaa ja voi alkaa saman tien tekemään lettiä uuteen päivään, Airola sanoo.

Aina ei ennakointi onnistu tai siitä ei jaksa tai ehdi huolehtia. Aamulla tukassa on linnunpesiä ja koulussa heti ensimmäisellä tunnilla koulukuvaus. Kiirettäkin pukkaa.

Oikoteitä onneen ei kuitenkaan ole. Kosmetiikkaosastoilla myytävistä hiustenselvitysaineista on toki apua ja itselle paras aine selviää kokeilemalla. Takkuja ei pidä yrittää piilottaa letin joukkoon.

–Itsensä huijaaminen kostautuu. Jos hiuksiin jää takkuja, kuluu letittämiseen moninkertainen aika siihen nähden, minkä säästi huolimattomassa harjauksessa, Airola sanoo.

Näppärät arkiletit syntyvät pienellä harjoittelulla nopeasti. Letittäminen ei ole vain äitien juttu, vaan Airola kannustaa isejä, äitejä, siskoja, kummeja, mummeja, kavereita ja keitä tahansa tarttumaan toimeen ja kokeilemaan. Hän vakuuttaa, että kuka tahansa oppii. Kaiken lisäksi letittäminen on hauskaa.

Airolan käsissä syntyy pitkälti yli 50 erilaista lettiä, joista suurin osa perustuu ranskalaisiin ja hollantilaisiin letteihin. Näihin perustuvat myös Airolan nopeiden koulupäivälettien Top 5.

–Eri variaatioita on helppo kenen vain kokeilla, kun perusletit on hallussa, Airola vakuuttaa.

Hollantilainen letti on ikään kuin ranskalainen letti nurinpäin.

–Tämä on ollut viime vuosien ehdoton hitti. Nopeammin saa tehtyä kampauksen, jos tekee vain yhden letin, mutta letitettävän koulupäivä menee taatusti edes piirun verran paremmin, kun nämä kaksi lettiä ovat mintissä, Airola sanoo.

–Keskijakauksen tekoon kannattaa käyttää muutama extrasekunti, jotta se on varmasti siisti ja suorassa, hän jatkaa.

–Tyylikäs ranskis on aina loistava valinta, Airola vakuuttaa.

Variaatiota lettiin saa esimerkiksi sillä, kuinka löysän tai tiukan siitä tekee.

–Kalanruotoletti ei ole nopein mahdollinen tehdä, mutta kun tekee ensin korkean ponnarin, niin letitettävä voi sen jälkeen vaikka syödä aamupalaa letityksen ajan ja letistä tulee silti siisti, Airola vinkkaa.

Puoliranskalainen letti tehdään kiertävänä, alkaen ohimolta korvan yläpuolelta ja päätyen toisen korvan taustalle.

–Tekniikkana on ranskalaisen letin tekniikka, mutta hiuksia lisätään vain yläpuolelta. Latvat jäävät auki ja letti kiertää kauniisti hiusten poikki.

Pienenä jokerikorttina Matti Airola nostaa viidenneksi korsettiletin. Letteinä ovat samat kaksi hollantilaista kuin ykkösvaihtoehdossa, mutta niiden väliin pujotetaan hiuslasson avulla nauha.

–Nauhan lisääminen lettiin on yhtä helppoa kuin kengännauhojen pujottaminen rei'istä. Tämä lettityyli toki vie pienen hetken, eli se ei välttämättä sovellu kaikkein kiireisimpiin aamuihin. Tyyli on kuitenkin sellainen, joka taatusti huomataan, Airola sanoo.

Kaikissa lettikuvissa on mallina kolmasluokkalainen Maisa Airola.

Matti Airola

Itseoppinut letittäjä ja Maisan ja Kertun isä.

Julkaissut kirjat Isin ja tyttöjen lettikirja (2015) sekä Isin ja tyttöjen lettikirja – Bileet! (2016).

Lettivinkkejä löytyy myös facebookista nimellä Isin ja tyttöjen hiushommat sekä instagramista tililtä @isijatytot

Letitysohjeita on runsaasti myös youtubessa. Sen avulla Airolakin opetteli nelisen vuotta sitten letittämään lastensa hiukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.