Notkuvatko pihapuut kypsymistä odottavia omenoita? – näin pääset ylimääräisistä eroon helposti

OMENASIEPPARIT Ylijäämäomenat pääsevät hyötykäyttöön, kun Omenasiepparit käyvät keräämässä lahjoittajien omenat.

- Hyödyntämällä omenoita, jotka muuten joutusivat kaatopaikoille, luomme mahdollisuuksia työllistymiseen ja itsenäistymiseen ihmisille, joille se muuten olisi haastavaa, Susanna Pykäläinen miettii. Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Kansallismuseon sisäpihan omenapuissa on runsaasti raakileita.

–Ihan hyviä omenia, kunhan kypsyvät vielä vähän, toteaa Omenasiepparin väki, josta osa oli ennakkoon katsastamassa satoa.

Omenasieppari on uusi yritys, joka kerää lahjoituksena saatuja ylijäämäomenia, ja jalostaa niistä tuoremehua.

– Inspiroiduimme viime vuodesta, kun omenoita oli joka paikka täynnä. Tutkimme, että kukaan ei tee Suomessa laajamittaisesti mitään hävikkiomeniin liittyvää, idean äiti Susanna Pykäläinen valaisee.

Yksikään pullollinen mehua ei maistu täysin samalta kuin toinen."

Mallia toimintaan on haettu Norjasta, jossa on tehty vastaavaa ja työllistetty samalla osatyökykyisiä.

–Meilläkin kerääjät koostuvat kehitysvammaisista, autismin kirjon henkilöistä, syrjäytymisvaarassa olevista nuorista sekä muista, joille työllistyminen on erityisen haastavaa, Pykäläinen kertoo.

–Omenasiepparissa työntekijämme pääsevät oikeisiin töihin, joista maksetaan kunnon palkka, ja jossa jokainen pääsee hyödyntämään vahvuuksiaan.

Kerääjiä on tänä vuonna kymmenen. He liikkuvat kahtena tiiminä työnohjaajien kanssa pitkin pääkaupunkiseutua ja Uuttamaata.

Ennakkolahjoituksia on Pykäläisen mukaan tullut hyvin, mutta lisää vastaanotetaan edelleen.

– Voi lahjoittaa koko sadon tai osan siitä, Pykäläinen sanoo.

Lahjoitukset listataan ja kerääjät ottavat yhteyttä, kun poimimisaika lähestyy.

Omenasiepparien toiminta hyödyttää kaikkia: omenat pelastuvat käyttöön, kerääjät saavat palkkaa, yritys ansaitsee, asiakkaat saavat hyvää mehua ja omenapuiden omistajat välttävät keräämisen vaivan.

– Omenanluovuttajan ei tarvitse tehdä muuta kuin ilmoittautua mukaan.

Kerääjät Nina Laakkonen, Milla Vauhkonen ja Severi Rossi odottavat jo innolla keräämistä.

–Viimeksi ollaan lapsena kerätty, sanovat Laakkonen ja Vauhkonen.

–Meillä on omalla pihallakin omenapuita, Rossi kertoo.

Kaikkien suosikki on omenapiirakka, ja myös omenahillo maistuu.

Siepparien sato menee Sipoon tuoremehuasemalle puristettavaksi. Hommanäsin kartanon pullottama mehu päätyy myyntiin Stockmannin Herkkuihin ja Kansallismuseon kauppaan.

–Monien eri lajikkeiden maut sekoittuvat mehuerissä erilaisiksi makuelämyksiksi. Yksikään pullollinen mehua ei siis maistu täysin samalta kuin toinen, Pykäläinen ihastelee.

Kaupunkilaista lähijuomaa

Omenalahjoituksestaan voi ilmoittaa kotisivuilla omenasieppari.fi

Siepparit keräävät vain ne omenat, jotka lahjoittaja haluaa luovuttaa.

Päälle päätteeksi kerääjät siivoavat puiden alukset pudokkaista.

Omenasieppari-mehu on kaupunkilaista lähiruokaa, jonka matka pihasta pulloon on mutkaton.

Yritys tekee yhteistyötä Kehitysvammaliiton ja Autismisäätiön kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.