Älä lohduta kiusattua lasta väärin, neuvoo asiantuntija – "Uhrin ei tarvitse ymmärtää, vaikka kiusaajallakin olisi vaikeaa"

LAPSIPERHEET Kiusatun lapsen ei tarvitse ymmärtää kiusaajan mahdollisia motiiveja.

Viimeiset päivät ennen kesälomaa voivat olla täynnä ahdistusta. Taikasanoja koulun alun helpottamiseksi ei ole, mutta vanhemman on syytä varata aikaa läsnäoloon ja juttelemiseen. Terhi Marttinen

Inka Töyrylä

Koulun alku ahdistaa ja pelottaa. Tuoreessa muistissa voi olla viime lukuvuoden yksinäisyys, kiusaajien virnuilu ja arvostelu.

–Älä välitä, tänä vuonna kaikki on varmasti paremmin, äiti lohduttaa.

Mutta kun Kalle välittää.

–Lohduttelulla tarkoitetaan hyvää, mutta lapsi tarvitsee aikuiselta ennen kaikkea vahvistusta ja vakuutusta, että hän on hyvä ja kelpaava sekä keinoja selviytyä, Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki sanoo.

Pahinta on Pajamäen mukaan sivuuttaa lapsen kokemus.

–Lapselle ei pidä sanoa, että älä välitä tai kehottaa olemaan piittaamatta esimerkiksi haukkumisesta. Jos kiusaamisen kokemus sivuutetaan, saattaa lapsi kokea, että hän on ilman kunnollista syytä ahdistunut ja tuntee itsensä vielä entistäkin huonommaksi.

Pajamäki neuvoo sen sijaan kuuntelemaan lapsen tunteita, sekä kertomaan lapselle, mitä kaikkia hyviä asioita tässä on. Ei pidä keskittyä pelkästään suoritteisiin, vaan sanoa, että olet ihana ja hyvä juuri sellaisena kuin olet.

–Monelle kiusatuksi tulleelle on tärkeä kuulla, että hän ei ole yksin, Pajamäki sanoo.

–On hyvä myös kertoa, että kuka tahansa voi joutua kiusatuksi, eikä sille ole mitään oikeaa syytä. Syy ei ole sinun vaan kiusaajan.

Toinen tärkeä asia Pajamäen mukaan on muistaa, että vaikka aikuinen ymmärtäisi kiusaajan taustoja, lapsen ei tarvitse.

–Kiusaajalla voi itsellään olla vaikeaa tai luokkaan on voinut kehittyä negatiivinen kulttuuri, joka yllyttää irvailemaan muille. Kiusatun ei kuitenkaan tarvitse ymmärtää näitä syitä, eivätkä nämä syyt koskaan millään tavalla anna hyväksyntää kiusaamiselle. Se lapsenkin on hyvä tietää.

Jo lapsen pelko kiusatuksi tulemisesta on riittävä syy yhteydenottoon."

Pajamäki kehottaa varaamaan arkipäiviin aikaa puhumiselle. Ohimennen huikkaistu Hei, miten koulupäivä meni ei riitä, jos ajatukset ovat jo muualla.

–Pyydä lasta kertomaan omin sanoin, miltä päivä tuntui. Jutustele, mitä kaikkea päivän aikana on tapahtunut ja mitä välitunneilla on touhuttu. Kun lapsi kokee tulevansa aidosti kuulluksi, hän kertoo herkemmin myös ikävistä asioista.

Pajamäki muistuttaa, että koulu on vastuussa turvallisesta oppimisympäristöstä

–Kouluun on hyvä olla yhteydessä äärimmäisen matalalla kynnyksellä. Jo lapsen pelko kiusatuksi tulemisesta on riittävä syy yhteydenottoon. Näin opettaja voi tarkkailla tilannetta herkemmällä korvalla. Varhainen puuttuminen on aina helpompaa kuin jo syntyneiden tilanteiden purkaminen.

Huoli syksyn lähenemisestä on monessa perheessä varsin aito.

–Koulukiusaaminen ja pelko siitä on näkynyt koko kesän ajan MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa. Koulu on lapsille ja nuorille ensisijaisesti sosiaalinen konteksti. Ryhmään kuuluminen ja hyväksytyksi tuleminen ovat mielenterveyden peruspilareita. Kouluaikaisella yksinäisyydellä tai kiusaamisen kokemuksilla voi olla vaikutuksia koko aikuisiälle, Pajamäki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 11. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 12. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 15. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.