Entinen toimisto muuttui satojen oppilaiden väliaikaiseksi kouluksi – Hämeenkylän yläkoulu aloittaa ainutlaatuisissa tiloissa

KOULU Hämeenkylän 7.–9. luokkalaiset ovat Sanomalassa kolme vuotta.

Hämeenkylän koulun yläkoululaiset aloittavat lukuvuoden ainutlaatuisissa tiloissa. Vantaankoskella sijaitsevan Sanomalan entinen toimistorakennus on remontoitu väistötilaksi yläkoululaisten käyttöön tavalla, jollaista ei toista Suomesta löydy.

– Tämä on nimenomaan ensimmäinen yläkoulu Suomessa, jonka tilat on toteutettu tukemaan uuden oppimisen ajattelua. Alakouluja on uudella idealla jo toteutettu, kertoo Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari

Ja tätä on uusi ajattelutapa yksinkertaisuudessaan: ei luokkia. Sanomalassa on koulun käytössä kuusi kerrosta, joista löytyy avaria oppimistiloja. Yhdessä oppimistilassa opiskelee 2–3 luokkaa vähintään kahden opettajan johdolla. Oppilaita yhdessä oppimistilassa voi olla yhtä aikaa yli 70.

Kuudennessa kerroksessa sijaitsee biologian ja maantiedon oppimistila, jossa opiskelee 50 oppilasta kahden opettajan johdolla. Kevyen väliseinän takana on historian ja yhteiskuntaopin oppimistila niin ikään 50 oppilaalle ja vähintään kahdelle opettajalle. Käytännössä siis noin sata oppilasta ja neljä opettajaa ovat toisiinsa yhdistyvissä tiloissa.

Majasaari korostaa, että aina on oppilaita, jotka kaipaavat enemmän rauhaa ja heitä varten löytyy pieniä oppimispaikkoja. Muutama pieni huone on pienryhmätyöskentelyyn. Omaa tilaa voi saada myös tuoliratkaisuista ja liikuteltavan väliseinän voi vetää eteen kun haluaa rauhaa.

Muutama perinteisempi luokkatila on biologian ja kemian kokeita varten. Nuoret pääsevät kokkaamaan uusilla helloilla kahdessa tilavassa kotitalousluokassa.

– Tämä on suuri muutos myös opettajille. Aiemmin kukin opettaja opetti luokkaansa suljettujen ovien takana. Nyt tunnit pidetään kollegan kanssa ja kaikki on läpinäkyvää, Majasaari viittaa avariin tiloihin ja lasiseiniin.

Yläkoululaisten väistötila

Hämeenkylän yläkoulu toimii väistötiloissa Vantaankoskella sijaitsevassa Sanomalassa (Sanomatie) elokuusta lähtien.

Sanomalassa on noin 450 yläkoululaista ja noin 30 opettajaa.

Vantaan kaupunki vuokraa yli 4 000 neliön suuruiset väistötilat Sanomala Oy:ltä.

Hämeenkylän koulu purettiin ja viime lukuvuonna koulun oppilaat toimivat väistötiloissa viidessä eri pisteessä.

Hämeenkylän koulun 1.–3. luokkalaiset ovat tulevana lukuvuonna väistötiloissa Varistossa ja 4.–6. luokkalaiset Tuomelassa.

Hämeenkylän uuden koulun on määrä valmistua kolmen vuoden päästä puretun koulun paikalle.

Muutostöiden kustannusennuste on noin kaksi miljoonaa euroa. Vuokranantaja vastaa pääosin investointien rahoituksesta ja Vantaan kaupunki maksaa investoinnit vuokrassa.

Tilat ovat olleet ennen toimistotiloina Sanoma konsernin omassa käytössä. Koko kiinteistön, myös viereisen painotalon, omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Sagax Ab, jolta Sanomala Oy on vuokrannut tilat.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut