Rotat valtasivat taloyhtiön pihan – "Citykanit kaivoivat roskakatoksen alle käytäviä, joita nyt miehittää rotta-armeija"

SUURPELTO Asukkaat vaativat järeitä toimia. Isännöitsijä ja jätehuollon toimitusjohtaja vierittävät vastuuta asukkaille.

Katja Riihola

Rotta vilahtaa jätteenkeräysputken alle Espoon Suurpellossa, kun Mauri Rosnell tulee jätepisteelle. Piilipuuntiellä asuva Rosnell kertoo, että rottia on vilissyt taloyhtiön jätekatoksen liepeillä jo ainakin puolentoista vuoden ajan.

–Kuvaatteko rottia, kysyy toinen asukas, kun näkee toimittajan kameran kanssa pihalla maanantaina iltapäivällä.

Kerrostalon pihalla vilahtaa tunnin aikana siimahäntä kymmenisen kertaa. Rohkeimpia näyttävät olevan rotanpoikaset, mutta myös isokokoinen rotta näyttäytyy.

Vuonna 2013 rottien kerrottiin osittain pysäyttäneen Suurpellon jäteimujärjestelmän puremalla poikki järjestelmän sähköjohtoja. Suurpellon jätehuollon nykyinen toimitusjohtaja Ari Aaltonen kertoo, että Suurpellon jätehuolto myrkyttää osaltaan rottia, jotteivät ne pääsisi enää rikkomaan jätejärjestelmän sähköjohtoja.

–Lisäksi järjestelmää on parannettu saatujen kokemusten perusteella, eikä vastaavaa haittaa enää ole, Aaltonen sanoo.

Ari Aaltosen mukaan jätekatokset kuuluvat talo- ja vuokrayhtiöiden hoitovastuulle, ei Suurpellon jätehuollolle.

–Näin ollen tuhoeläinten hävittäminen kuuluu pääasiassa alueen yhtiöiden vastuulle.

Aaltosen mukaan rotat pyörivät jätekatoksissa roskapusseista maahan tippuvien jätteiden eli helpon ruuan perässä

–Jäteimuputket ovat rautaa eivätkä rotat pääse systeemiin. Jäteimujärjestelmä on toimiva ja siihen liittyvät ongelmat pieniä. Me (jäteimujärjestelmä) emme ruoki rottia. Ongelma on järjestelmän ulkopuolinen jäte. Jos biojätepussista tippuu muutama peruna, ne täytyy nostaa sieltä ylös. Piha-alueet ja roskakatos täytyisi pitää siisteinä, Aaltonen ohjeistaa.

Myös asukas Rosnell uskoo, että rotat valtasivat pihan, koska alueen asukkaat jättivät aikoinaan roskapusseja jäteputken viereen. Tuolloin jäteputki oli lukossa ja avaamiseen tarvittiin avain. Nyt lukko on poistettu.

–Citykanit kaivoivat roskakatoksen alle käytäviä, joita nyt miehittää rotta-armeija. Katoksen lattialaatat vajoavat maan sisään, kun rotat tekevät uusia käytäviä, Rosnell kertoo.

Rottaongelma on tuttu myös Darja ja Danil Limanskille. Talvella rotat ovat hakeutuneet lämpimien autojen konepeltien alle ja syöneet poikki autonjohtoja.

– Lapsia on varmasti hankala päästää ulos leikkimään, Limanskit miettivät puolivuotias lapsi sylissään.

Rottaongelmasta Suurpellossa kärsivän taloyhtiön isännöitsijä Jorma Aalto kertoo, että rotat ovat olleet tänä vuonna suuri vitsaus ympäri pääkaupunkiseutua. Ongelmakiinteistöjen kivijalkaan on juuri hankittu rotanloukkuja.

Aallon mukaan jätekatoksen laattojen painumisen taustalla eivät kuitenkaan ole rotat, vaan Suurpeltoa vaivaava maanpainuminen.

–Talotoimikunnalle voisin antaa neuvoja, että jos näette pihassa koloja, niin täyttäkää ne hiekalla, Aalto vinkkaa.

Aalto kertoo kuulleensa tuholaistorjunnan ammattilaisilta, että pääkaupunkiseudulla on jokaista ihmistä kohden nelisen rottaa.

– Tontteja otetaan nyt rakennuskäyttöön, jolloin rakentamattoman tontin koko eläimistö lähtee liikkeelle. On se ihme, jos niitä ei siis joskus näe. Ei yhden kiinteistön tehtävänä voi olla koko kaupungin alueelta rottia häätää. Se onnistuu vain yhteistyöllä kaikkien kesken.

Aiheeseen liittyvää

  1. Rotat lähtivät liikkeelle – tuholaisista useita havaintoja Tikkurilassa 17.7.2017 6:30

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut