Rotat valtasivat taloyhtiön pihan – "Citykanit kaivoivat roskakatoksen alle käytäviä, joita nyt miehittää rotta-armeija"

SUURPELTO Asukkaat vaativat järeitä toimia. Isännöitsijä ja jätehuollon toimitusjohtaja vierittävät vastuuta asukkaille.

Katja Riihola

Rotta vilahtaa jätteenkeräysputken alle Espoon Suurpellossa, kun Mauri Rosnell tulee jätepisteelle. Piilipuuntiellä asuva Rosnell kertoo, että rottia on vilissyt taloyhtiön jätekatoksen liepeillä jo ainakin puolentoista vuoden ajan.

–Kuvaatteko rottia, kysyy toinen asukas, kun näkee toimittajan kameran kanssa pihalla maanantaina iltapäivällä.

Kerrostalon pihalla vilahtaa tunnin aikana siimahäntä kymmenisen kertaa. Rohkeimpia näyttävät olevan rotanpoikaset, mutta myös isokokoinen rotta näyttäytyy.

Vuonna 2013 rottien kerrottiin osittain pysäyttäneen Suurpellon jäteimujärjestelmän puremalla poikki järjestelmän sähköjohtoja. Suurpellon jätehuollon nykyinen toimitusjohtaja Ari Aaltonen kertoo, että Suurpellon jätehuolto myrkyttää osaltaan rottia, jotteivät ne pääsisi enää rikkomaan jätejärjestelmän sähköjohtoja.

–Lisäksi järjestelmää on parannettu saatujen kokemusten perusteella, eikä vastaavaa haittaa enää ole, Aaltonen sanoo.

Ari Aaltosen mukaan jätekatokset kuuluvat talo- ja vuokrayhtiöiden hoitovastuulle, ei Suurpellon jätehuollolle.

–Näin ollen tuhoeläinten hävittäminen kuuluu pääasiassa alueen yhtiöiden vastuulle.

Aaltosen mukaan rotat pyörivät jätekatoksissa roskapusseista maahan tippuvien jätteiden eli helpon ruuan perässä

–Jäteimuputket ovat rautaa eivätkä rotat pääse systeemiin. Jäteimujärjestelmä on toimiva ja siihen liittyvät ongelmat pieniä. Me (jäteimujärjestelmä) emme ruoki rottia. Ongelma on järjestelmän ulkopuolinen jäte. Jos biojätepussista tippuu muutama peruna, ne täytyy nostaa sieltä ylös. Piha-alueet ja roskakatos täytyisi pitää siisteinä, Aaltonen ohjeistaa.

Myös asukas Rosnell uskoo, että rotat valtasivat pihan, koska alueen asukkaat jättivät aikoinaan roskapusseja jäteputken viereen. Tuolloin jäteputki oli lukossa ja avaamiseen tarvittiin avain. Nyt lukko on poistettu.

–Citykanit kaivoivat roskakatoksen alle käytäviä, joita nyt miehittää rotta-armeija. Katoksen lattialaatat vajoavat maan sisään, kun rotat tekevät uusia käytäviä, Rosnell kertoo.

Rottaongelma on tuttu myös Darja ja Danil Limanskille. Talvella rotat ovat hakeutuneet lämpimien autojen konepeltien alle ja syöneet poikki autonjohtoja.

– Lapsia on varmasti hankala päästää ulos leikkimään, Limanskit miettivät puolivuotias lapsi sylissään.

Rottaongelmasta Suurpellossa kärsivän taloyhtiön isännöitsijä Jorma Aalto kertoo, että rotat ovat olleet tänä vuonna suuri vitsaus ympäri pääkaupunkiseutua. Ongelmakiinteistöjen kivijalkaan on juuri hankittu rotanloukkuja.

Aallon mukaan jätekatoksen laattojen painumisen taustalla eivät kuitenkaan ole rotat, vaan Suurpeltoa vaivaava maanpainuminen.

–Talotoimikunnalle voisin antaa neuvoja, että jos näette pihassa koloja, niin täyttäkää ne hiekalla, Aalto vinkkaa.

Aalto kertoo kuulleensa tuholaistorjunnan ammattilaisilta, että pääkaupunkiseudulla on jokaista ihmistä kohden nelisen rottaa.

– Tontteja otetaan nyt rakennuskäyttöön, jolloin rakentamattoman tontin koko eläimistö lähtee liikkeelle. On se ihme, jos niitä ei siis joskus näe. Ei yhden kiinteistön tehtävänä voi olla koko kaupungin alueelta rottia häätää. Se onnistuu vain yhteistyöllä kaikkien kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.