Jo 5 vauvaa syntynyt vantaalaisyrityksen vuokraamassa synnytystilassa – Aluehallintovirasto ei vaadi toiminnalle lupaa

KOTISYNNYTYS Aluehallintovirasto selvitti Länsi-Vantaalla toimivan synnytysyrityksen toiminnan.

Synnytyssylin perustaja Piia Jokela-Nuoranen ripustaa joogaliinaa kattoon. Liina on yksi synnyttäjän apuväleistä. Marika Lumme

Marika Lumme

Hämevaarassa sijaitseva Suomen ensimmäinen yksityinen synnytyskoti ei tarvitse Aluehallintovirastolta (avi) lupaa toiminnalleen. Synnytyssyli-yrityksen omistaja Piia Jokela-Nuoranen iloitsee avin päätöksestä, jota hän odotti vuoden ajan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun avi pyysi selvitystä yksityiseen synnytysyksikköön viittaavasta toiminnasta.

–On todella merkittävä asia kun virallinen taho tuo ilmi, että nainen voi valita synnyttävänsä muuallakin kuin sairaalassa, Jokela-Nuoranen sanoo.

Synnytyssyli on tila, jonka synnyttäjä voi vuokrata. Jos synnyttäjä haluaa kätilön tai lääkärin mukaan synnytykseen, hän palkkaa mukaansa yksityisen ammatinharjoittajan. Jokela-Nuoranen itse toimii doulana ja vyöhyketerapeuttina.

– Tehdyn selvityksen mukaan Synnytyssyli ei ole terveydenhuollon toimintayksikkö, joten aluehallintoviraston ei kuulu ottaa sen toimintaan kantaa. Asia ei näin ollen edellytä jatkotoimenpiteitä, selvittää terveydenhuollon ylitarkastaja Paula Hevosmaa avista.

Hevosmaan mukaan yrityksen toiminta on verrattavissa kotisynnytyksiin, joihin liittyen Suomessa ei ole säädöksiä. Avi totesi päätöksessään, että suunnitelluissa kotisynnytyksissä avustajana voi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva kätilö sillä edellytyksellä, että hänellä on yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain mukainen lupa toiminnalleen.

Synnytyssylin tiloissa on nähnyt päivänvalon tähän mennessä viisi vauvaa, joissa kaikissa on ollut kätilö mukana. Kaksi syntyneistä vauvoista on Jokela-Nuorasen omia.

Jokela-Nuoranen avasi synnytystilansa virallisesti vuosi sitten. Tila on osa hänen omaa kotiaan, alakerta, jossa on suihku, sauna, amme ja vessa. Takkahuone toimii synnyttäjien makuuhuoneena. Jokela-Nuorasen perhe käyttää alakertaa silloin kun se on vapaana.

–Haluan tarjota vaihtoehdon naisille, joille sairaala ei tunnu omalta paikalta. Oma koti voi sijaita kaukana sairaalasta, jolloin kotoisa paikka lähellä sairaalaa voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta. Joitakin voi mietityttää myös oman kodin äänieristys tai mahdollinen vesivahinko ammetta käytettäessä.

–Tämä on yksi vaihtoehto. Jos kotisynnytys pelottaa, sairaala on oikea paikka, hän korostaa.

Kun synnyttäjä on tulossa, Jokela-Nuoranen sytyttää kynttilät, koristelee tilan kukilla ja laittaa kuohuvat kylmään. Synnytyssairaaloihin, Jorviin ja Naistenklinikalle, on "sylistä" alle puolen tunnin matka, joka on kansainvälinen suositus. Kivunlievitykseen löytyy vain luontaisia vaihtoehtoja.

–Paitsi panadolia. Kipua lievittää esimerkiksi liike, vyöhyketerapia, amme, sauna, suihku ja hieronta, hän luettelee.

Jokela-Nuorasen unelmana on, että joku päivä Suomessa toimii kätilövetoinen yksityinen synnytyspaikka.

– Jos tällainen lupahakemus tulee, selvitämme sen perinpohjaisesti. Suoraan en voi sanoa mitään toiminnan puolesta enkä vastaan, Hevosmaa sanoo.

Vuokrattava tila

Länsi-Vantaalla toimiva Synnytyssyli on synnytyksiin vuokrattava tila.

Tilan voi vuokrata kuka tahansa synnyttäjä, jonka raskaus on edennyt normaalisti.

Tilan vuokra on noin 400 euroa kahdelta vuorokaudelta. Hinta sisältää tilan käytön ja siivouksen.

Yksityisen synnytyspaikan toiminta oli Aluehallintoviraston käsittelyssä ensimmäistä kertaa.

Avi toteaa, että Suomessa saa laillisesti synnyttää missä tahansa kuten sairaalassa, kotona, vuokratiloissa tai muualla. Avin mukaan kotisynnytyksissä vastuu synnytystapahtumasta on yksin kätilöllä ja perheellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 7. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 8. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 9. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.