Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo 5 vauvaa syntynyt vantaalaisyrityksen vuokraamassa synnytystilassa – Aluehallintovirasto ei vaadi toiminnalle lupaa

KOTISYNNYTYS Aluehallintovirasto selvitti Länsi-Vantaalla toimivan synnytysyrityksen toiminnan.

Hämevaarassa sijaitseva Suomen ensimmäinen yksityinen synnytyskoti ei tarvitse Aluehallintovirastolta (avi) lupaa toiminnalleen. Synnytyssyli-yrityksen omistaja Piia Jokela-Nuoranen iloitsee avin päätöksestä, jota hän odotti vuoden ajan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun avi pyysi selvitystä yksityiseen synnytysyksikköön viittaavasta toiminnasta.

–On todella merkittävä asia kun virallinen taho tuo ilmi, että nainen voi valita synnyttävänsä muuallakin kuin sairaalassa, Jokela-Nuoranen sanoo.

Synnytyssyli on tila, jonka synnyttäjä voi vuokrata. Jos synnyttäjä haluaa kätilön tai lääkärin mukaan synnytykseen, hän palkkaa mukaansa yksityisen ammatinharjoittajan. Jokela-Nuoranen itse toimii doulana ja vyöhyketerapeuttina.

– Tehdyn selvityksen mukaan Synnytyssyli ei ole terveydenhuollon toimintayksikkö, joten aluehallintoviraston ei kuulu ottaa sen toimintaan kantaa. Asia ei näin ollen edellytä jatkotoimenpiteitä, selvittää terveydenhuollon ylitarkastaja Paula Hevosmaa avista.

Hevosmaan mukaan yrityksen toiminta on verrattavissa kotisynnytyksiin, joihin liittyen Suomessa ei ole säädöksiä. Avi totesi päätöksessään, että suunnitelluissa kotisynnytyksissä avustajana voi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva kätilö sillä edellytyksellä, että hänellä on yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain mukainen lupa toiminnalleen.

Synnytyssylin tiloissa on nähnyt päivänvalon tähän mennessä viisi vauvaa, joissa kaikissa on ollut kätilö mukana. Kaksi syntyneistä vauvoista on Jokela-Nuorasen omia.

Jokela-Nuoranen avasi synnytystilansa virallisesti vuosi sitten. Tila on osa hänen omaa kotiaan, alakerta, jossa on suihku, sauna, amme ja vessa. Takkahuone toimii synnyttäjien makuuhuoneena. Jokela-Nuorasen perhe käyttää alakertaa silloin kun se on vapaana.

–Haluan tarjota vaihtoehdon naisille, joille sairaala ei tunnu omalta paikalta. Oma koti voi sijaita kaukana sairaalasta, jolloin kotoisa paikka lähellä sairaalaa voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta. Joitakin voi mietityttää myös oman kodin äänieristys tai mahdollinen vesivahinko ammetta käytettäessä.

–Tämä on yksi vaihtoehto. Jos kotisynnytys pelottaa, sairaala on oikea paikka, hän korostaa.

Kun synnyttäjä on tulossa, Jokela-Nuoranen sytyttää kynttilät, koristelee tilan kukilla ja laittaa kuohuvat kylmään. Synnytyssairaaloihin, Jorviin ja Naistenklinikalle, on "sylistä" alle puolen tunnin matka, joka on kansainvälinen suositus. Kivunlievitykseen löytyy vain luontaisia vaihtoehtoja.

–Paitsi panadolia. Kipua lievittää esimerkiksi liike, vyöhyketerapia, amme, sauna, suihku ja hieronta, hän luettelee.

Jokela-Nuorasen unelmana on, että joku päivä Suomessa toimii kätilövetoinen yksityinen synnytyspaikka.

– Jos tällainen lupahakemus tulee, selvitämme sen perinpohjaisesti. Suoraan en voi sanoa mitään toiminnan puolesta enkä vastaan, Hevosmaa sanoo.