Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Matkustajat järkyttyivät: kauhukuski kaahasi ja kieltäytyi päästämästä pois bussista – "Tämä on kaappaus!"

Kolme naista ja kolme lasta joutui keskiviikkona 12. heinäkuuta puolenpäivän aikaan erikoiseen ja piinaavaan tilanteeseen, kun heitä kuljettaneen 70T-linja-auton kuljettaja ei suostunut päästämään heitä ulos bussista.

Kaikki alkoi, kun yksi naisista astui Kamppiin matkalla olevaan bussiin lastenlastensa kanssa Malmin torin viereiseltä pysäkiltä.

–Rattaissa 1 vuoden ja 8 kuukauden ikäinen poika ja potkulaudan kanssa 8-vuotias tyttärentytär. Näytin hyvin ajoissa kuljettajalle pysähtymismerkkiä ja hän pysähtyi kukkakaupan pysäkille, päästi ulostulijat pois ja pisti ovet kiinni nenäni edestä. Painoin nappia, ovet avautuivat ja pääsimme sisään. Ennen kuin tyttö ehti istumaan, vaunuihin en ehtinyt saamaan jarruja päälle, kuski lähti ylireippaasti liikkeelle, isoäiti kuvailee.

Kiihdytyksen seurauksena 8-vuotias kaatui portaisiin ja potkulauta osui kivuliaasti hänen jalkoihinsa. Isoäiti kaatui hänen päälleen, mutta onnistui saamaan bussin tangosta otteen, eikä kaatunut tytön päälle täydellä painollaan.

–Tyttöä sattui jalkoihin, itku tuli. Huomautin seuraavalla Malmin terminaalin pysäkillä kuljettajaa liian nopeasta liikkeellelähdöstä asiallisen sävyyn. Kuski tuli paikaltaan eteeni sanoen "Mitä sinä ämmä sanoit?" Toistin asiani ja pyysin jatkamaan matkaa. Noin 10 minuutin keskustelun aikana kuski vaati meitä poistumaan, ja sanoi että auto ei lähde, ennen kuin poistun lasten kanssa, isoäiti kuvailee.

Yksi matkustajista otti tilanteesta myös lyhyen videon, jossa näkyy, miten kuljettaja ja isoäiti käyvät tilanteessa keskustelua. Videolla kuljettaja käskee ensin isoäitiä poistumaan, sitten olemaan hiljaa ja seisomaan paikallaan, sitten taas poistumaan. Isoäiti kieltäytyy poistumasta.

–Sinä poistut jos joku poistuu, isoäiti sanoo videolla.

Bussin takaosasta kuvatulla videolla kuljettaja kieltää isoäitiä ottamasta valokuvaa. Isoäidin mukaan kuljettaja yritti myös vääntää hänen kädestään kameraa pois. Videolla tämä ei näy täysin selvästi.

–Poistutko vai soitanko poliisit? kuljettaja kysyy videolla.

Tämän jälkeen kuljettaja ilmeisesti sammuttaa bussin moottorin. Videolla kuuluu, miten matkustajat huokailevat ja päivittelevät tilannetta kirosanoin ja "ei voi olla totta" -tyyppisin lausein. Videon kuvanneen naisen mukaan kuljettajan käytös oli todella uhkaavaa.

Bussi ei lähtenyt liikkeelle, joten matkustajat astuivat yksi kerrallaan bussista pois. Isoäidin mukaan eräs tyttö pelästyi tilannetta niin, että poistui bussista itkien.

Jäljelle jäivät isoäiti lastenlapsineen sekä kaksi muuta naista, joista toinen ehti laittaa lapsensa seuraavaan 70T-bussiin, jotta he eivät myöhästyisi Helsinki Cup -jalkapalloturnauksesta. Yhdellä naisista oli lisäksi mukanaan viiden kuukauden ikäinen lapsi vaunuissaan.

Noin 40 minuutin kuluttua pysähtymisestään kuljettaja kertoi, että hänen vuoronsa loppuu, laittoi bussin ovet kiinni ja lähti matkaan kohti pysäkkiä, jolla kuljettaja vaihdetaan. Matkustajat painoivat nappia minkä ehtivät, mutta kuljettaja ei pysähtynyt.

–Tämä on kaappaus, haluamme ulos! yksi naisista kertoo isoäidin huutaneen kuljettajalle matkan aikana.

–Soittelimme kaikki kolme vuoroin HSL:lle sekä poliisille, että he tulisivat avuksi tilanteeseen. Kuljettaja ei ottanut ketään kyytiin, eikä päästänyt soitoista huolimatta meitä ulos. Itse soitin kyydin aikana viisi puhelua hätäkeskukseen apua sieltä saamatta. Samoin toiset naiset olivat koko ajan puheluissa hätänumeroon ja HSL:ään, isoäiti kertoo.

Kuljettaja ajoi aina Paavalin kirkon pysäkille pysähtymättä. Pysäkillä kuljettaja poistui autosta sanaakaan sanomatta. Tilalle tuli toinen kuljettaja, joka ei hänkään pysähtynyt ennen Kamppia.

Isoäiti oli kertonut hätänumeroon tilanteestaan, joten hänen ihmetyksensä oli suuri, kun Kamppiin saavuttuaan bussia ei odottanutkaan poliisipartio. Isoäiti teki tilanteesta rikosilmoituksen, joka poliisin mukaan on kirjattu tapahtumia seuraavana päivänä. Rikosilmoituksessa rikosnimike on lievä pahoinpitely. Tapauksen selvittäminen on poliisilla vielä alkuvaiheessa.

Tapahtumaketju kesti kokonaisuudessaan noin kaksi tuntia.

–Tilanne oli kyllä niin pelottava, etten moiseen ole joutunut koskaan. Asia on HSL:llä selvityksessä ja rikosilmoitus on tehty. Pahoitteluni kaikille matkustajille harmista matkan keskeytymisen takia, isoäiti sanoo.

–Eritoten haluaisin halata sitä pientä pelästynyttä tyttöä, joka poistui itkien autosta. Toivoisin, että ottaisit minuun yhteyttä lehden välityksellä, hän jatkaa.

70T-bussin reitistä vastaavan Helsingin Bussiliikenteen liikennepäällikkö Jari Syväojan mukaan tapaus on tiedossa. Kuljettajalla ei ole aiempaa taustaa huonosta käytöksestä.

–Kuljettajan kanssa on käyty eilen asiaa läpi. Kuljettajalla on eri näkemys asiasta, Syväoja kertoo.

Tapauksen jälkeen isoäiti on edelleen järkyttynyt, mutta ei ole menettänyt uskoaan julkiseen liikenteeseen tai kuljettajiin.

–Kuljettajien joukossa on etupäässä ammattiylpeden omaavia kuljettajia, oikeita helmiä. Ei anneta tälläisen yhden huonon helmen pilata koko ammattikuntaa, Isoäiti sanoo.