Lähimetsäoppaat linkittävät vantaalaisia kaupunkiluontoon

PALVELU Kaupungin palkkaamat lähimetsäoppaat innostavat asukkaita katsomaan lähiluontoa uusin silmin.

Vantaan lähimetsäoppaina syyskuun loppuun asti työskentelevien Iikka Oinosen ja Sonja Lahtisen mukaan ihmisten kohtaaminen työssä on helppoa. - Lähtökohtaisestihan henkilöt, jotka lähtevät mukaan talkoisiin tai metsäretkelle, ovat varsin hyväntuulista väkeä. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Vantaalla kolme viikkoa työskennelleet lähimetsäoppaat Sonja Lahtinen ja Iikka Oinonen ovat saaneet työnsä hyvään vauhtiin ottamalla yhteyksiä muun muassa vantaalaisiin asukas- sekä omakotiyhdistyksiin ja palstaviljelyryhmiin.

Heinä-elokuun vaihteen molemmin puolin on keskitytty jättipalsamin kitkemistalkoiden toteuttamiseen yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Ja kunhan talkoot on saatu alta pois, on lähimetsäretkien vuoro.

Metsäretkille oppaat ovat valmiit lähtemään yhtä sujuvasti niin päiväkotiryhmien, koululaisten kuin vanhusten kanssa. Kaupungin virallisten toimijoiden lisäksi lähimetsäretken järjestämistä yhdessä oppaiden kanssa voivat kysyä kaikki erilaiset asukkaiden yhteisöt ja porukat.

– Työskentelemme myös iltaisin ja olemme kaikin puolin aika joustavia. Retki räätälöidään sen mukaan, mitä ryhmä haluaa. Se voi olla ihan vain luonnossa fiilistelyä, seikkailua, kasveihin ja eläimistöön tutustumista tai jonkin tietyn asian tarkempaa tutkimista, Oinonen selvittää.

Kummallakin oppaalla on monipuolinen lajiston ja metsätyyppien tuntemus.

– Sieniretkiäkin voidaan kaupunkilaisten kanssa tehdä, mutta lähimetsistä apajat kyllä taitavat kadota aika nopeasti, Lahtinen nauraa.

Ilkka Oinonen on ympäristökasvatukseen suuntautuva ympäristötieteiden opiskelija, Sonja Lahtisen opiskeluala on maa- ja metsätaloustiede. Molemmat ovat toimineet ohjaajina Luonto-Liiton retkillä ja Oinosella on retkiopaskokemusta myös Villa Elfvikistä Espoossa.

Vantaalaisille voi olla tarjolla yllättävääkin tietoa.

– Pidän itseäni poikkitieteellisenä generalistina, eli vähän niin kuin kaikesta pitää tietää jotakin. Luonnossa tapahtuva hajottaminen on kuitenkin omista kiinnostuksen kohteistani ykkönen ja ehdottomia suosikkejani ovat änkyrimadot, Oinonen virnistää.

– Niiden ilosanomaa levitän mielelläni muillekin. Änkyrimadot kuuluvat samaan alaluokkaan lierojen kanssa. Niillä on tärkeä rooli rooli hajottajina metsä- ja peltomaassa.

Molemmilla oppailla on myös vahva lintutietämys ja pitkän linjan partioharrastajana Lahtinen pystyy tarvittaessa antamaan erävinkin poikineen.

– Ja maataloudesta totta kai pystyn kertomaan, jos jossain pellon laidalla tulee ryhmän kanssa kuljettua.

Oppaiden kesätyöpesti Vantaan ympäristökeskuksessa jatkuu syyskuun loppuun. Ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen kiteyttää oppaiden työn edustavan Vantaan Lähimetsä-teemavuoden käytännön toimintaa, jonka ydintavoite saada asukkaita mukaan nauttimaan yhteisestä ympäristöstä ja toimimaan sen hyväksi.

– Lisäksi on ajateltu, että oppaat voisivat maastossa kulkiessaan tutkailla samalla mahdollisia uusia luontoretkikohteita ja kenties suunnitellakin sellaisen jonnekin, hän kertoo.

– Käyttökelpoinen olisi myös jokamiehen oikeuksista ja velvollisuuksista koottu ohjeistus nimenomaan lähimetsiä varten. Tätä on toivottu erityisesti varhaiskasvatuksen piiristä.

Lähimetsäoppaat

Pilottikokeilu, joka liittyy Vantaalla parhaillaan vietettävään Lähimetsien teemavuoteen.

Teemavuoden avulla halutaan tehdä lähimetsiä tunnetuksi sekä nostaa niiden arvoa ja merkitystä.

Yhdistykset ja yhteisöt voivat ottaa yhteyttä talkoista ja metsäretkistä suoraan oppaisiin p. 043 8272542 (Sonja Lahtinen) ja 043 8272543 (Iikka Oinonen) tai s-postitse (etunimi.sukunimi@vantaa.fi).

Oppaat toimivat työparina. Molemmilla on paitsi luonto- ja erätaitoja myös ensiaputaidot.

Vantaalla on metsiä noin 8 000 hehtaaria. Kaupunki omistaa niistä noin 3 500 hehtaaria.

Niin sanottuja puistometsiä asutuksen keskellä on kaupungilla on noin 1 000 hehtaaria.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut